Hlavní obsah

Manžel poslankyně ANO bude radit ministryni ve Fialově vládě

Foto: Profimedia.cz

Manželé Mračkovi na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Reklama

Vlivný funkcionář ODS a manžel místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za ANO Jan Mraček se stal poradcem ministryně životního prostředí. V Praze je ve hře angažmá pro bankéře Radovana Vávru, který by mohl radit ministru dopravy.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová patří v současnosti k nejhlasitějším politikům hnutí ANO, kteří se strefují do vlády Petra Fialy (ODS).

Naposledy bývalá karlovarská hejtmanka a současná místopředsedkyně Sněmovny kritizovala nové ministry za to, že ve svých úřadech obsadili pozice politických náměstků – jejich pozice označila za trafiky. Teď ovšem její manžel a člen výkonné rady ODS Jan Mraček získal angažmá u jednoho ze členů vlády.

Seznam Zprávy zjistily, že karlovarský funkcionář a člen vedení Hospodářské komory, ve které vede sekci životního prostředí, se na začátku týdne stal poradcem ministryně pro životní prostředí Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL).

„V pondělí jsem se oficiálně stal poradcem paní ministryně Hubáčkové. Dále zůstávám v představenstvu Hospodářské komory, kde mám na starosti už osm let oblast životního prostředí. Myslím si, že mám komplexní znalost témat souvisejících s agendou Ministerstva životního prostředí,“ řekl Seznam Zprávám Mraček, který patří v ODS k vlivným politikům se znalostí zákulisí.

Šéf chebské ODS získal i kartičku ke vstupu do Poslanecké sněmovny, ve které působí jako asistent poslance ODS Jana Bureše. Ten působí též jako krajský zastupitel a starosta města Ostrov.

Bankéř v kurzu

Nejde o jediného poradce, o kterém se v zákulisí aktuálně hovoří. Seznam Zprávy narazily v souvislosti s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS) na jméno známého bankéře a investora Radovana Vávry (je spolutvůrcem redakčního podcastu Seznam Zpráv Ve Vatě).

Podle někdejšího generálního ředitele Komerční banky a člena politické strany TOP 09 se řada personálních otázek vyjasní až po hlasování o důvěře vlády, které proběhne ve středu.

„S panem Kupkou se známe dlouhodobě, považuji ho za velmi slušného člověka a pracovat pro něho by pro mě bylo potěšením. Na stole ale nabídku nemám,“ řekl Vávra Seznam Zprávám. „Když se společensky potkáme, ať už s panem Kupkou, panem Kubou, nebo s kýmkoliv od nás z TOP 09, tak se logicky debata po dvou minutách rozvine na téma, co by se ve státě mohlo dělat lépe. Možná skutečně mé jméno je na nějakých seznamech poradců, musí se ale nejdříve projednat. Jsou různé termíny, nejprve je zapotřebí vyčkat, až vláda dostane důvěru. Pak se rozběhnou i různé personálie.“

Ve hře je i jeho zapojení na úrovni pražské politiky, kterou letos na podzim čekají volby do zastupitelstva. „Jsem člen TOP 09 na Praze 1 a jsem její stranický odborník. Na velké Praze se mnou má strana možná nějaké úmysly, ale to bychom v tuto chvíli předbíhali. V tuto chvíli to neumím blíže komentovat,“ dodal bankéř Vávra.

V pražských kuloárech cestuje i spekulace o jeho možném angažmá v dozorčí radě ČEZ, kde se zanedlouho bude obsazovat jedno místo a později na valné hromadě může dojít k hlubší obměně kontrolního orgánu ČEZ.

Spor o náměstka

K rozuzlení už dospěla situace na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Posty politických náměstků obsadí pirátský exposlanec Petr Třešňák a bývalý europoslanec Edvard Kožušník z ODS. Právě u něho panovaly v uplynulých týdnech jisté rozepře.

Podle informací Seznam Zpráv byl ministr Jozef Síkela rezervovaný ke Kožušníkově nominaci kvůli jeho působení ve vedení firmy Justus Lipsius & Partners, která je v Bruselu registrována jako oficiální lobbistická firma v oblastech energetiky, dopravy či životního prostředí. Kožušník se však mohl opřít o podporu své strany a náměstkem se stane.

„Ano, mohu potvrdit, že Edvard Kožušník bude politickým náměstkem na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Jakékoliv další spekulace komentovat nebudeme,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí ministerstva Vojtěch Srnka.

Reklama

Doporučované