Hlavní obsah

Další muž z Brna. Velvyslancem v Polsku má být prorektor Fialovy univerzity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Magazín M Masarykovy univerzity

Břetislav Dančák je dlouholetým spolupracovníkem premiéra Petra Fialy (ODS).

Reklama

Post ve Varšavě je neobsazený od předčasného úmrtí ambasadora Jakuba Dürra letos v únoru. Nového velvyslance nominovala Strakova akademie. Vláda má s Polskem těsné vztahy i kvůli pomoci Ukrajině čelící agresi z Ruska.

Článek

Po odchodu exprezidenta Miloše Zemana z Hradu se začíná proměňovat česká diplomacie. Míří do ní lidé blízcí stávajícímu kabinetu.

Novým přírůstkem zvenčí má být prorektor pro zahraniční vztahy Masarykovy univerzity Břetislav Dančák. Podle informací Seznam Zpráv se má ujmout důležitého postu velvyslance v Polsku. Jeho vyslání už schválila vláda.

Jde o nominaci Strakovy akademie, Dančák je dlouholetým blízkým spolupracovníkem premiéra a předsedy ODS Petra Fialy z doby jeho působení na Masarykově univerzitě. Tu Fiala vedl i jako rektor v letech 2004 až 2011.

Dančák přichází do diplomacie z akademického prostředí, kde působil celý svůj profesní život. Podle svého životopisu je však expertem na klíčové oblasti česko-polských vztahů: energetickou bezpečnost, geopolitiku, vztahy uvnitř visegrádské čtyřky a transatlantické vztahy.

Spolu do Katovic

Informaci ohledně nominace Dančáka na post velvyslance v Polsku potvrdily tři zdroje z diplomatického prostředí.

Sám Dančák angažmá nepopřel. „Dovolím si vás odkázat na tiskového mluvčího MZV ČR, protože personální záležitosti ministerstva nejsou v mé kompetenci,“ reagoval v e-mailové odpovědi.

Mluvčí Černínského paláce Daniel Drake zaslal na dotaz tradiční „no comment“. „Platí, že podrobnosti ohledně jmenování velvyslanců nekomentujeme s ohledem na režim, ve kterém probíhá,“ uvedl pouze.

Proces jmenování velvyslanců a velvyslankyň je důvěrný a také rozvětvený. Předjednává se na úrovni Ministerstva zahraničních věcí, premiéra i prezidenta - jména schvaluje vláda a podpisem stvrzuje hlava státu. Poté je na tahu přijímací stát, který velvyslancům uděluje agrément, tedy souhlas s působením.

V případě Dančáka se komplikace nečekají. Fiala má se svým protějškem, polským premiérem Mateuszem Morawieckim, nadstandardní vztahy. Potvrdí si je i ve čtvrtek na společném zasedání vlád v polských Katovicích. V tomto formátu český kabinet zasedá například ještě s nejbližším sousedem Slovenskem či s Izraelem, s nímž má Česko historicky speciální vztahy.

Fialův tajemník

Břetislav Dančák je dlouhodobě v kontaktu s českou diplomacií. Od roku 2018 dodnes je předsedou Česko-polského fóra Ministerstva zahraničních věcí.

O jak blízký vztah jde mezi ním a Fialou, vypovídají jejich životopisy. Když současný český premiér vedl v letech 1996 až 2004 Mezinárodní politologický institut Masarykovy univerzity, Dančák byl jeho vědeckým tajemníkem. A když se pak Fiala stal rektorem, Dančák se ujal řízení tohoto institutu. Později působil také jako děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Vzhledem k blízké spolupráci s Fialou lze předpokládat, že sdílejí podobně konzervativní pohled na svět a politiku. Poslední český ambasador Dürr byl naopak známý jako liberální diplomat se silnou proevropskou orientací.

Piráti, mateřská strana ministra zahraničí Jana Lipavského, také často kritizuje polskou vládu v oblasti lidských práv, podporují například rozsáhlé demonstrace polských žen za právo na přerušení těhotenství či LGBT práva.

Konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost je v dlouhodobém sporu s unijními orgány ohledně stavu právního státu v zemi - zejména v otázce nezávislosti justice a médií. Spory ale přehlušila válka na Ukrajině.

Praha a Varšava blízce spolupracují na vyzbrojování Kyjeva a také nesou významnou humanitární zátěž války přijímáním ukrajinských válečných uprchlíků. Pevný postoj v této otázce oběma zemím zvýšil kredit na mezinárodní půdě i uvnitř EU. Klíčové společné téma je energetika, včetně rozvíjení jádra.

Česko-polské vztahy pak poznamenávají spory o těžbu v hnědouhelném dolu Turów na hranici s Českem a její ekologické dopady.

Reklama

Doporučované