Hlavní obsah

Dokument: Projděte si program Fialovy vlády

Foto: vláda.cz

Vláda Petra Fialy zveřejnila programové prohlášení.

Reklama

Vláda před polednem na webu zveřejnila své programové prohlášení na volební období 2021 až 2024. Jejím hlavním heslem je „Chceme stát, který nežije na dluh“.

Článek

V preambuli programového prohlášení kabinet zdůrazňuje, že stát má být chytrý, efektivní a úsporný a má patřit do demokratické Evropy.

České rodiny by podle programového prohlášení měly mít kde bydlet, děti by měly mít dobré vzdělání, které je připraví na měnící se moderní svět. Lidé v aktivním věku by měli mít jasno, jaký budou mít důchod.

„Víme, že tyto plány jsou velice ambiciózní. Ale víme, že je třeba začít je naplňovat co nejdříve. Naše země si už nemůže dovolit žádná další zpoždění,“ stojí v úvodu vládního programu. Představitelé kabinetu v něm dodávají, že „nechtějí, nesmí a nebudou občanům lhát“. I když to bude někdy nepříjemné.

Projděte si celý dokument:

Zásadním bodem má být stabilizace veřejných financí, orientace na EU a NATO a také penzijní reforma. „Reforma bude postavena na celospolečenském konsenzu.“

Nová vláda rovněž slibuje zlepšení politické kultury v Česku. Do vedoucích pozic slibuje vybrat „poctivé, kompetentní a důvěryhodné osobnosti, které budou hájit zájmy ČR a nebudou ve střetu zájmů“.

Zavazuje se rovněž k nastavení předvídatelnějšího jednání Poslanecké sněmovny. K politické kultuře má pomoci i digitalizace. „Zařídíme, aby občané na internetu viděli, jak vláda plní program. Budeme konstruktivně spolupracovat mezi sebou i s opozicí.“

Reklama

Doporučované