Hlavní obsah

Emír míří do Prahy, ve hře je řešení energetické krize

Foto: Profimedia.cz

Katarský emír Tamím bin Hamad Ál Thání dorazí do České republiky poprvé na státní návštěvu.

Reklama

Ve středu bude vládce Kataru v Praze jednat s prezidentem, premiérem a dalšími třemi ministry. Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Seznam Zprávám potvrdil, že cílem české strany je pomoc s řešením energetické krize.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Několikaměsíční česko-katarské sbližování na úrovni politiky, diplomacie a obchodu spěje do svého prvního finále.

Do Prahy v úterý večer dorazí vlivný katarský vládce Tamím bin Hamad Ál Thání, který se tu v následujících dnech potká s hlavními politickými představiteli.

Setkání s emírem je vnímáno jako důležitý předpoklad pro hlavní, dlouhodobý cíl české strany – domluva kontraktu na dodávky katarského zemního plynu (LNG), který Česká republika do budoucna potřebuje pro snížení závislosti na ruském plynu. Katar, v současnosti jedna z nejbohatších zemí světa, chce zase u nás investovat do lázeňství, zdravotnictví a technologií.

Emír se ve středu potká jak s prezidentem, tak s premiérem a dalšími členy vlády. Pro Miloše Zemana půjde o jednu z jeho posledních významných diplomatických akcí, takto ve světě významný hráč na Hradě dlouho nebyl a za Zemana již nejspíš ani nebude.

„Jde o důležitou státní návštěvu v kontextu energetické krize. Budou se řešit dvě dominantní témata – dodávky plynu a katarské investice v České republice. Emír se potká s panem prezidentem, panem premiérem a třemi ministry, za katarskou stranu se jednání zúčastní i ministři pro energetiku, investice a zahraničí,“ řekl Seznam Zprávám ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák.

Ve čtvrtek by se pak měl katarský mocnář setkat bilaterálně s evropskými politiky, kteří budou v Praze na neformálním summitu koncem pracovního týdne. Forma setkání emíra s politiky členských zemí EU se ladila do poslední chvíle a nedospěla k ucelenější podobě, schůzky se ladí spíše bilaterálně. Pro nemalou část členských zemí EU je Katar zajímavý stejně jako pro nás – zejména kvůli plynu, jehož je na kontinentu nedostatek kvůli ruské agresi na Ukrajině.

Pomoc z Německa

Návštěva Tamíma bin Hamad Ál Tháního se domlouvala několik měsíců. K domluvě jednak přispěla červnová návštěva tří českých ministrů, kteří se v Dauhá setkali s několika vysoce postavenými funkcionáři katarského režimu.

Důležitým aktérem domluvy emírovy návštěvy byla i katarská ambasáda v Berlíně, která má Českou republiku – než na přelomu roku otevřou Katařané ambasádu v Praze – diplomaticky na starosti. Poradce katarského velvyslance v Berlíně Peter Závodský uvedl, že setkání česko-katarských špiček bude klíčové pro úspěšné dotažení kontraktu na dodávky katarského LNG, který má Česku dlouhodobě pomoci se snížením závislosti na ruském plynu.

„Mohu potvrdit, že dodávky plynu a investice v Česku patří k hlavním důvodům emírova setkání s českými politiky v Praze. Je to významná diplomatická a obchodní akce, rovněž politicky, protože jde o první takovou státní návštěvu,“ uvedl Závodský.

Ten vede Obchodní komoru pro země Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu (GCC), která má v Kataru vybudované sítě obchodně-politických kontaktů. Závodský má blízko například právě k důležitému katarskému velvyslanci v Německu. Závodský v březnu doprovázel hradního kancléře Vratislava Mynáře, který vezl do Dauhá pozvánku do Prahy pro emíra Ál Tháního.

V září Seznam Zprávy informovaly o tom, že ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) schválil Katařanům otevření ambasády v Praze. Česká ambasáda v Dauhá začala fungovat letos v červenci.

Reklama

Doporučované