Hlavní obsah

Cesta za plynem: Česko posvětilo Kataru ambasádu v Praze

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v červnu podepsal s Katarem dohodu podporující katarské investice v Česku. Vláda Petra Fialy zase usiluje o dotažení kontraktu na dodávky LNG.

Reklama

Spolupráce mezi Českem a Katarem sílí. Seznam Zprávy zjistily, že ministr zahraničí Jan Lipavský schválil Katařanům otevření ambasády v Praze. Návštěva emíra se stále ladí. Cílem je domluvit kontrakt na dodávky plynu.

Článek

Česko pokračuje v umetání si cesty ke katarskému plynu. Nyní rozhodlo o dalším kroku, který má pomoci ve vyjednávání o dodávkách zkapalněného zemního plynu (LNG), který by v příštích letech pomohl umenšit závislost Česka na plynu z Ruska.

Podle zjištění Seznam Zpráv ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) schválil Katařanům záměr otevřít v Česku ambasádu. Dosud nás diplomaticky měla na starost katarská ambasáda v Berlíně, Češi otevřeli svůj zastupitelský úřad v Dauhá letos v červenci.

„Katarské straně jsme dali souhlas se zřízením zastupitelského úřadu v Česku. Jsem velmi rád, že tento posun v česko-katarských vztazích mohu potvrdit,“ sdělil ministr Lipavský Seznam Zprávám.

Plnohodnotné diplomatické zastoupení obou zemí bylo jednou z podmínek k navázání hlubší spolupráce na trasa Praha–Dauhá. Katařané mají zájem o investice ve střední Evropě, Češi usilují zejména o dodávky katarského plynu. Dané téma se řešilo i při české vládní návštěvě v Kataru letos v červnu, kdy ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) podepsal se svým katarským protějškem dohodu o zamezení dvojímu zdanění.

Ministr Lipavský považuje schválení katarské ambasády v Praze za další utužení vazeb mezi oběma zeměmi. „Poté, co minulý týden předal katarské straně pověřovací listiny nový velvyslanec Petr Chalupecký, je to další důkaz rychle se rozvíjejících vztahů Česka a Kataru,“ dodal Lipavský.

Otevření katarského zastoupení v Praze by se mělo uskutečnit v nejbližších měsících, zdroje Seznam Zpráv z diplomatických kruhů dodávají, že „ambicí je ještě letos“. Aktuálně se v metropoli hledá místo, kde by Katar rozbil svůj velvyslanecký stan.

Kdy přijede emír?

Česko-katarské sbližování by měla završit návštěva katarského vládce emíra Tamíma bin Hamad Ál Tháního v České republice. Mocnář, jehož význam díky zásobám zemního plynu a z toho plynoucího bohatství roste celosvětově, by měl do Prahy přijet na začátku října ve dnech 5. až 7.

Úřady se však stále zdráhají celou akci oficiálně potvrdit. Čeká se nejen na zelenou z Dauhá, ale i v rámci členských států EU. Ál Thání by se během státní návštěvy potkal nejenom s českými politiky, ale i vrcholnými představiteli členských států EU.

Paralelně s emírovou návštěvou by totiž v Praze mělo probíhat neformální setkání prezidentů a premiérů v rámci Evropské rady. Slavnostní ceremoniál by se mohl konat na Pražském hradě.

Reklama

Doporučované