Hlavní obsah

Evropa se obejde bez ruského plynu. Válka posiluje jádro, říká Bartuška

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Reklama

Evropská unie dováží z Ruska 40 procent plynu a chtěla na něm proplout do bezemisní éry. Tento plán vzal ruským útokem za své. Evropa se dokáže bez ruské suroviny obejít, ale bude to drahé.

Článek

Válka na Ukrajině podle zvláštního zmocněnce pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky výhledově může dotlačit Evropskou unii k tomu, že se zbaví ruského plynu a vsadí na jádro a obnovitelné zdroje. Plyn zatím přes Ukrajinu i Baltské moře teče dle platných ujednání.

„Myslím si, že v souvislosti s bankovními sankcemi, které nyní vstupují v platnost, a hlavně celým řetězcem kolem nich, protože to není jen SWIFT, budeme svědky toho, že se zásadně změní obrázek dodávek plynu a ropy a do Evropy. Protože pokud se zastaví spojení ruských bank se světem, nebude jak za ropu či plyn platit,“ uvedl Bartuška v neděli v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce.

Ten dále uvedl, že je v zásadě mrtvý i strategický projekt Německa a Ruska Nord Stream 2, kterého se Berlín vzdával v souvislosti s krizí na východní hranici EU a NATO jen neochotně.

Podle Bartuškova vyjádření, který působí na Ministerstvu zahraničních věcí a dlouhodobě upozorňoval na bezpečnostní rizika účasti Ruska v českých jaderných tendrech, se Evropa může obejít bez ruského plynu.

„Evropa přestane platit za ruský plyn, to se, myslím, stane poměrně brzy. Bude se muset bez něj obejít nejspíš a je to možné. Je na to připravená. Bude to samozřejmě těžké, bude to znamenat modifikaci tzv. Zeleného dealu, ale jde to. Jsme nejbohatší kontinent na téhle planetě. V nouzových situacích budeme muset pálit, co bude možné, ale zvládneme to,“ uvedl také Bartuška.

Podle něj válečná krize na Ukrajině dále posílí jádro a obnovitelné zdroje. Česko se v řádu týdnů chystá vypsat tendr na výstavbu nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. Vláda zároveň přemýšlí i o dalších nových blocích v Temelíně.

„(Po zařazení jádra mezi zelené zdroje v EU, pozn. red.) Máme rozjet jaderný program ve velkém. Tedy nepřipravovat jen dostavbu jednoho reaktoru v Dukovanech, ale i výstavbu dvou reaktorů v Temelínu. Samotné Dukovany, jeden reaktor navíc, nic moc neřeší. To je jen náhrada za to, až jednou skončí stávající kapacity v Dukovanech,“ řekl ještě před vypuknutím krize na Ukrajině europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Reklama

Doporučované