Hlavní obsah

Fiala by měl Černochovou odvolat, zní z opozice kvůli výrokům o OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Armáda ČR

Jana Černochová.

Reklama

Opoziční poslanci kritizují výroky ministryně obrany Jany Černochové mířené na OSN. Spojené národy v úterý podruhé za pár dní kritizovala, poté se ale omluvila. Podle SPD by měl premiér ministryni odvolat.

Článek

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se znovu dostala do centra pozornosti kvůli výrokům na adresu Organizace spojených států.

Tentokrát na sociální síti X napsala, že se Írán stane ve čtvrtek předsednickou zemí Rady OSN pro lidská práva.

„Tak tento režim nám bude v Radě OSN od čtvrtka kázat o lidských právech. Gratuluji. Na Chartě OSN se musí rozpouštět inkoust,“ uvedla.

Ministerstvo zahraničí na to zareagovalo vysvětlením. „Stále platí, že Radě OSN pro lidská práva předsedá Česko. Írán bude pouze předsedat Sociálnímu fóru, což není orgán ani mechanismus OSN, ale každoroční dvoudenní akce,“ zaznělo z Černínského paláce na sociální síti X.

Černochová posléze své vyjádření korigovala a omluvila se, že ji vypadlo slovo fórum.

Podle místopředsedy výboru pro obranu a opozičního poslance Pavla Růžičky (ANO) jde každopádně o další z unáhlených reakcí ministryně.

„Ministr obrany má být člověk, který dokáže ovládat emoce a nenechá se vyprovokovat. Tady to evidentně neplatí,“ uvedl.

SPD jde ještě dál. „Považuji všechna prohlášení ministryně obrany Jany Černochové o tom, že se stydí za OSN a požaduje vystoupení ČR z této organizace, za naprostý úlet a projevy, které poškozují jméno České republiky v zahraničí, a tento výrok je pouze pokračováním,“ řekl Seznam Zprávám člen výboru pro obranu Radovan Vích.

„Premiér by ji měl navrhnout odvolat z funkce,“ dodal.

„Nemůže mluvit“

Seznam Zprávy se před i po úterním jednání výboru pokoušely získat stanovisko ministryně. Neúspěšně.

Při odchodu to mluvčí rezortu Jiří Táborský zdůvodnil tím, že ministryně je hlasově indisponovaná. „Prchá, protože nemůže mluvit,“ řekl poté, co novináři chtěli Černochové klást otázky. Na výboru poslancům odpovídala, bylo ale slyšet, že je nachlazená.

Opozice se chtěla výroky ministryně směrem ke Spojeným národům zabývat. Na výboru padl návrh na zařazení nového bodu s názvem Vyjádření ministryně obrany Jany Černochové o vystoupení ČR z OSN. Hlasovalo se o něm, ale neprošel.

Koaliční poslanec Jiří Horák (KDU-ČSL) se Černochové zastal. „Já bych to úplně nepřeceňoval. Když je člověk pod tlakem, může se vyjádřit nepřesně. Nepřikládal bych tomu takový význam,“ reagoval.

Ve stejném duchu se vyjádřil i Petr Liška ze STAN. Lidsky má podle svých slov pro rozhořčení ministryně Černochové pochopení.

„Sám jsem nešťastný z toho, ze instituce, která vznikla historicky proto, aby se neopakovala podobná zkušenost, jakou byla druhá světová válka, není schopna pravdivě konstatovat, k čemu došlo v Izraeli při barbarském útoku Hamásu a není schopna k tomu většinově přijmout rezoluci včetně výzvy k propuštění rukojmích,“ prohlásil k sobotnímu výroku.

Komentoval také dnešní vyjádření Černochové. „Vyjádření paní ministryně hodnotím jako přeřeknutí, které napravila. Ale fakt, že zrovna Írán předsedá nějakému sociálnímu fóru, nutí k zamyšlení, zda by demokratické státy neměly převzít více iniciativy než dopouštět takové paradoxy.“

Černochová: Vystupme z OSN

Narážel na to, že Černochová v sobotu vyzvala k vystoupení Česka z OSN, a to kvůli rezoluci vyzývající mimo jiné k humanitárnímu příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem.

Valné shromáždění OSN schválilo v pátek jordánský návrh rezoluce, neuspěl návrh Kanady, v němž mělo být i jednoznačné odsouzení útoků Hamásu, při nichž 7. října zahynulo na 1400 lidí, většinou civilistů.

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že rozhořčení ministryně nad rezolucí ke Gaze chápe. Z jeho vyjádření zároveň vyplynulo, že Česko v OSN zůstane a bude tam dál prosazovat své postoje. Podotkl, že o rezoluci Česko společně například se Spojenými státy či Rakouskem hlasovalo v souladu s tím, co dlouhodobě zastává.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v neděli České televizi řekl, že nepočítá s tím, že by se vláda zabývala odchodem z OSN.

O sporech mezi OSN a Izraelem

Dlouhodobé napětí mezi OSN a Izraelem eskaluje. „Dokud nedojde k vyřešení palestinské otázky, problémy mezi Izraelem a OSN budou přetrvávat,“ upozorňuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy expert na Blízký východ Azriel Bermant.

Reklama

Doporučované