Hlavní obsah

Komentář: „To je naše Jana.“ Zatím na cestě z OSN, příště vyhlásí válku?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová při jednání v Poslanecké sněmovně.

Reklama

Reakce ODS na další kauzu její ministryně je alibisticky vlažná.

Článek

Prezident Petr Pavel si v sobotu večer v projevu u příležitosti státního svátku pochvaloval, že „po dlouhé době panuje shoda mezi ústavními představiteli na směřování zahraniční politiky.“ A ministryně obrany Jana Černochová mezitím na síti X vystupovala z OSN.

„Stydím se za OSN, Česko tam nemá co dělat, vystupme,“ napsala politička ODS. V následujících hodinách se do krve hádala s každým, kdo se ptal, jestli to fakt myslí vážně. Nebo si dokonce dovolil naznačit, že tohle není diplomatický styl, který by něčemu prospěl.

Prohlášení pak hasil každý, kdo se zrovna namanul - od premiéra Petra Fialy přes ministra Jana Lipavského až po již zmíněného prezidenta. A všimla si ho i zahraniční média.

Janu Černochovou rozčílilo, že OSN neschválila rezoluci, která by explicitně odsuzovala teroristický útok Hamásu na Izrael. Došla jí trpělivost s tím, že organizace je při řešení podobných konfliktů podle ní bezzubá a změny nejsou v dohledu.

Názor, který se dá pochopit, zvlášť u političky, která je „jestřábem“ i na poměry ODS a neváhá vyjít s izraelskou vlajkou na demonstraci podporující Palestince. Stejně tak je legitimní diskutovat o poměrech v OSN, jen by to asi mělo být jinde a jinak než vykřikováním na síti X.

Připomeňme, že to není poprvé, kdy Jana Černochová na sociálních sítích rychleji píše, než myslí. Vloni neváhala obvinit Rusko z vystřelení raket na Polsko, aby se pak ukázalo, že šlo o ukrajinskou chybu. (I v kritice OSN mimochodem Černochová fakticky ustřelila - když tvrdila, že organizace neodsoudila ruskou agresi na Ukrajině.)

Už tehdy zaznívaly hlasy, že by někdo měl s ministryní o jejím veřejném vyjadřování promluvit. Znovu se objevily v době, kdy se rozhádala s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou tak, že spor musel uklidňovat osobně premiér. Zjevně se ale nestalo nic.

I reakce na aktuální kauzu ze strany ODS je alibisticky vlažná. Fiala vyjadřuje pochopení pro političino rozhořčení, i když v OSN chce samozřejmě zůstat. Čerstvý superlídr kandidátky Spolu do eurovoleb Alexandr Vondra zase výrok chápe jako výraz „frustrace“, ale odcházet též nechce.

Přeloženo do lidské řeči: „No jo, to je naše Jana, vždyť ji znáte.“

Jenže ministryně si má svoje frustrace umět vyřešit jinak než veřejně. Neudržet emoce na uzdě v diplomatických otázkách je neprofesionální, amatérské a nadělá to víc škody než užitku. Obzvlášť když jste šéfka silového ministerstva, jakým je obrana.

Spolustraníci se snaží výrok bagatelizovat tím, že ministryně „jen chtěla otevřít diskuzi“ o reformě OSN. Což je jednak nejtrapnější výmluva od vzniku politiky, jednak lež - Černochová několikrát zopakovala, že OSN je nereformovatelná a fantazírovala o nové platformě, kterou pomůže založit právě Česko.

Navíc - i kdyby se taková debata otevřela, po takovém extempore nás v ní nikdo nebude brát vážně. V lepším případě nad námi partneři pozvednou obočí, v horším se nám vysmějí jako portugalský ministr pro evropské záležitosti, který Černochové popřál „šťastnou cestu z planety Země“.

„Vymlčet“ problémy svých ministrů je dlouhodobá strategie Petra Fialy - viz ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Alespoň interně už by ale s ministryní obrany promluvit měl. Než se příště o víkendu zase zapomene a někomu z frustrace vyhlásí válku.

Reklama

Doporučované