Hlavní obsah

Fiala před schůzkou se Zemanem jednal s Mynářem na Hradě

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Petr Fiala se před setkáním s prezidentem potkal i s jeho kancléřem.

Reklama

aktualizováno •

Fiala s Mynářem podle mluvčího řešil organizační detaily jmenování vlády. O setkání ale nebyli informováni všichni předsedové koaličních stran.

Článek

Petr Fiala se krátce před pondělním jednáním s prezidentem v Lánech setkal na Hradě s jeho kancléřem Vratislavem Mynářem. Podle jeho mluvčího řešili organizační podrobnosti jmenování nové vlády, které se má odehrát tento pátek oproti zvyklostem na lánském zámku.

Informoval o tom Deník N. V době, kdy se schůzka s kancléřem uskutečnila, ještě nebylo známo prezidentovo rozhodnutí vládu jmenovat. O setkání Fiala neinformoval veřejnost, ale ani koaliční partnery.

Schůzka byla podle Fialova mluvčího Václava Smolky naplánována už minulý týden. „Šlo o schůzku premiéra s kancléřem, jejímž předmětem byly organizační otázky aktu v Lánech, a netýkala se tedy ryze politických témat, jež byla ten den předmětem jednání s prezidentem republiky,“ uvedl pro deník Smolka.

Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný na tiskové konferenci ve Sněmovně řekl, že se musí připravit akt jmenování vlády v pátek a že to je starost premiéra Fialy a Kanceláře prezidenta republiky. Na setkání podle Výborného není nic zvláštního.

„Je přeci logické, že ty dvě klíčové osoby tyto věci, technické, to jakým způsobem to jednání proběhne, musí připravit. Přijde mi zvláštní řešit, kdo se s kým potkal, jsou to aktéři, ústavní činitelé, kancléř zastupuje prezidenta, ty věci musí být dohodnuty, tečka,“ prohlásil Výborný.

Mluvčí ODS vyloučil, že by se setkání účastnil prezidentův poradce Martin Nejedlý. O setkání s Mynářem na Hradě nebyl informován předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. „O schůzce jsem nevěděl. Viděl jsem se s Petrem Fialou pouze na tom včerejším oficiálním jednání, bavili jsme se jen o setkání v Lánech,“ cituje Rakušana deník.

Petr Fiala v pondělí po jednání s prezidentem oznámil překvapivou zprávu, že hlava státu se rozhodla jmenovat vládu jako celek. Tedy včetně kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského, ke kterému má výhrady.

Ještě minulý týden přitom Hrad tvrdil, že na jeho nejmenování trvá. Zveřejnil vyjádření, ve kterém kandidátovi vytýká několik věcí od vztahu k Izraeli po nedostatečnou kvalifikaci. Zástupci pětikoalice vyloučili, že by za změnou prezidentova názoru stál slib splnění nějakých požadavků.

Reklama

Doporučované