Hlavní obsah

Finanční rozvědka si posvítí na oligarchu s fabrikou u Slaného

Foto: Savvidi.ru

Ivan Savvidis je stále veden v poradním sboru prezidenta Putina.

Reklama

Rusko-řecký oligarcha Ivan Savvidis vlastní v České republice přes manželku podnik na výrobu potravinářských obalů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Finanční analytický úřad (FAÚ) se vedle dalších ruských byznysmenů napojených na Vladimira Putina bude nyní zabývat i českým majetkem rusko-řeckého oligarchy Ivana Savvidise.

Seznam Zprávy tuto informaci získaly z důvěryhodných zdrojů blízkých Ministerstvu financí, pod které finanční „rozvědka“ spadá.

Mluvčí resortu financí Michaela Lagronová zprávy o prověrce Savvidise, který by případně mohl být i přidán na evropský sankční seznam, nepopřela.

„Zákon o provádění mezinárodních sankcí nám bohužel neumožňuje sdělovat jména jakýchkoliv osob či subjektů, kterými se FAÚ v současné době v souvislosti se sankčními seznamy EU zabývá,“ reagovala na dotaz ohledně zmíněného byznysmena.

Seznam Zprávy v minulých dnech popsaly Savvidisovo podnikání v Česku. Na okraji Slaného má nevelkou továrnu, kde se vyrábějí potravinářské obaly. Česká firma Atlantis-Pak Service v evidenci skutečných majitelů uvádí jako konečného vlastníka jméno Kyriaki Savvidi, což je miliardářova manželka.

V Rusku Savvidis vlastní holding Agrocom, který zahrnuje čtyři desítky firem s 15 tisíci zaměstnanci. Vedle toho je ale tento velkopodnikatel už od konce devadesátých let i výrazně politicky aktivní. Osm let byl poslancem za Putinovo Jednotné Rusko, stále zůstává v poradním sboru ruské hlavy státu.

Oligarcha narozený v Gruzii, v rodině řeckých přistěhovalců, se po roce 2010 začal velmi angažovat i v domovině svých předků. Zejména v oblasti Soluně, na řeckém severu, kde mimo jiné vlastní fotbalový klub PAOK.

Ivan Savvidis není jediným ruským oligarchou, na jehož byznys upozornily Seznam Zprávy a skončil v hledáčku analytiků FAÚ.

Dříve šlo například o rodinu čečenských multimiliardářů Bažajevových. Redakce popsala, jak Bažajevovi chystali velký administrativní komplex i s vlastním letištním terminálem v těsném blízkosti starého letiště v pražské Ruzyni. Na Sokolovsku rodina zase vlastní zámek Favorit.

Nyní přichází zásadní moment, kdy se Musa Bažajev, hlava podnikatelského klanu, na konci minulého týdne nově dostal na evropský sankční seznam. Na něm je už zhruba tisícovka ruských a běloruských subjektů (Musa Bažajev má číslo 917).

To pro něj znamená zmrazení majetku v EU a zákaz cestování do členských států. Nebude tak moci navštěvovat ani svou oblíbenou Itálii, kde rodina na jihu Sardinie vlastní luxusní resort Forte Village.

Zda se omezení dotkne i jeho bratra Mavlita Bažajeva, který měl za rodinný klan hlavní slovo v Česku, není zatím jasné. Finanční rozvědka má každopádně možnost rozklíčovat finanční toky Bažajevových lépe než kdokoliv jiný, může prolamovat i bankovní tajemství.

Na evropském sankčním seznamu je už také nynější poslanec ruské Státní dumy Andrej Trifonov, jehož rodina, jak Seznam Zprávy upozornily, ovládá podnik ČKD Blansko Holding.

Do hledáčku českého FAÚ se dostal i bývalý gubernátor z Vladivostoku a člen strany Jednotné Rusko Sergej Darkin, jehož rodinní příslušníci v Praze zase vlastní dva hotely. Hlavním byznysem Darkinových je ale obchodování s mořskými rybami. Avšak ani Sergej Darkin zatím na žádném sankčním seznamu není.

České úřady (především Ministerstvo financí) počítají s tím, že v nejbližší době sestaví svůj vlastní sankční seznam. Ministerstvo zahraničních věcí by následně mělo tlačit na to, aby se osoby na něm uvedené dostaly v dalších vlnách na už zmíněný celoevropský sankční seznam.

Předpokládá se, že na finální podobě tohoto českého seznamu bude pracovat komise, kde budou vedle analytiků z FAÚ i zástupci vybraných ministerstev a tajných služeb.

Série: Jsou blízcí Putinovi, podnikají v Česku

13. 4.: Ruský vězeň svědomí narazil v Česku na agenta FSB, který ho dostal za mříže

1. 4.: Tabákový car a král severu Řecka. To je oligarcha s fabrikou ve Slaném

24. 3.: Uprostřed Prahy má hotely rodina Putinova gubernátora

17. 3.: Kunovice, Karlovy Vary i Holýšov. Zakryté stopy ruského oligarchy

15. 3.: Rus číslo 356 na sankčním seznamu. V ČKD Blansko hostil Zemana

9. 3.: Strabag může přijít kvůli oligarchovi o zakázky

8. 3.: Luxusní vesnička u Prahy tají majitele. Stopy vedou k ruským oligarchům

4. 3.: U letiště v Ruzyni investují čečenští miliardáři z Putinova okruhu

1. 3.: Putinův muž přes ropovody má českou stopu. Jeho blízcí tu léta podnikají

26. 2.: Oligarcha s vazbami na Kreml má majetek na Moravě. Vyrábí letadla

Reklama

Doporučované