Hlavní obsah

Uprostřed Prahy má hotely rodina Putinova gubernátora. Na seznamu sankcí není

Foto: www.government.ru

Gubernátor Sergej Darkin u Vladimira Putina v roce 2009, kdy byl nynější vládce Kremlu ruským premiérem.

Reklama

Rodina Sergeje Darkina, někdejšího dlouholetého gubernátora z ruského Vladivostoku, se při podnikání v Praze zaměřuje na obchod s mořskými rybami. Vlastní i dva hotely.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Trochu omšelý čtyřhvězdičkový hotel Suite Home Prague, nedaleko Karlova náměstí, v konkurenci s desítkami dalších ubytovacích zařízení v české metropoli nijak zvlášť nevyčnívá. Nad vchodem visí několik vlajek, přičemž ruská je uprostřed.

Snad tento drobný detail by mohl kolemjdoucím naznačit, že majitelé přišli ze země, kde vládne Vladimir Putin. Sotva by ale někdo hádal, že do hotelu investovala kapitál rodina někdejšího dlouholetého ruského gubernátora z Dálného východu Sergeje Darkina.

Nejde přitom zdaleka jen o tento jeden dům v centru města. Při podrobném zkoumání lze najít i další zajímavý majetek. Podnikání Darkinových v Česku se točí hlavně kolem prodeje mořských ryb.

Sergej Michajlovič Darkin (58), bývalý mocný politik z Vladivostoku, je příkladem člověka, který nikdy nebyl v nejvyšší sféře moskevských prominentů, tudíž v časech ruské agrese na Ukrajině nefiguruje na evropském sankčním seznamu. Přesto není pochyb o tom, že jde o osobu z Putinova okruhu, jejíž domnělý či skutečný majetek by právě v Česku neměl unikat zájmu úřadů.

Muž, který poškodil obraz Vladivostoku

V Darkinově případě jde přitom o muže, o němž lze v ruských médiích najít celou řadu článků, které ho líčí jako člověka spjatého s kriminálním prostředím, či dokonce s organizovaným zločinem.

Přední ruský list Nězavisimaja gazeta v roce 2010 napsal, že jméno Sergeje Darkina opakovaně figurovalo ve vážných skandálech a že celý Přímořský kraj má tak díky němu obraz „zločineckého a zkorumpovaného“ hlavního města Dálného východu.

„Jen za poslední dva roky bylo několik vysoce postavených úředníků Darkinovy administrativy odsouzeno k různým trestům,“ stojí v textu.

Darkin byl od roku 2001 až do roku 2012 gubernátorem Přímořského kraje, což je jeden ze subjektů Ruské federace s hlavním městem Vladivostok. Více jak deset let tak vládl regionu nedaleko od Japonska a KLDR, rozlohou dvakrát většímu, než je Česko.

Rybolov a banka

Rodák z nevelkého přímořského města Bolšoj Kameň, syn vojenského stavitele, do politiky vstoupil po dekádě strávené ve velkém byznysu.

Už v roce 1991 založil a dlouho vedl firmu Roliz (Russian Leasing), která své byznysové aktivity nejdříve orientovala na obchod s Čínou, stavby lodí, posléze se soustředila hlavně na rybolov.

V prosinci 1998 se Darkin stal prezidentem Primorye Bank. Sám byl i jejím akcionářem, akcie ovšem posléze převedl na svou druhou manželku, divadelní a filmovou herečku Larisu Belobrovou. I díky tomuto měla jeho žena v následujících letech obří příjmy v řádu stovek milionů rublů, a ruská média ji tak v tomto ohledu srovnávala i s největšími hollywoodskými hvězdami.

Na politickou dráhu gubernátora Přímořského kraje se Darkin v roce 2001 rozhodl vstoupit poté, co tehdejší gubernátor rezignoval. Zvolen šéfem regionu byl Darkin až po opakovaných volbách, když nakonec získal přes 40 procent hlasů voličů.

K tehdy ještě začínajícímu prezidentu Putinovi se Darkin naplno připojil na konci roku 2004, kdy vstoupil do jeho partaje Jednotné Rusko. A byl to právě prezident Putin, kdo o pár týdnů později, v lednu 2005, Darkinovi prodloužil politický život.

Po předchozí vzájemné schůzce navrhl Putin regionálnímu parlamentu Přímořského kraje Darkina jako kandidáta na gubernátora i pro další pětileté období. Drtivou většinou poslanci návrhu vyhověli. Stalo se tak vůbec poprvé, co ruský prezident využil nové pravomoci šéfy regionů navrhovat. Předtím si totiž gubernátory volili občané Ruska v přímých volbách.

V roce 2010 podobné doporučení jako Putin při další volbě dal i tehdejší prezident Dmitrij Medveděv. Darkin tak přes veškeré kontroverze, které jej podle zpráv z médií neustále doprovázely, mohl pokračovat, nicméně třetí mandát už nedokončil.

Foto: www.kremlin.ru

Sergej Darkin na návštěvě u prezidenta Medveděva.

Sám nakonec v únoru roku 2012 po návštěvě Kremlu rezignoval – na vlastní žádost, „ze zdravotních důvodů“ –, když se několik dnů předtím začalo proslýchat, že bude funkce zbaven. I v Moskvě se na něj snesla kritika kvůli údajnému přehlížení korupce.

Darkin neměl dobrou pověst. Už v roce 2002 se dle ruských zdrojů na veřejnosti objevil videozáznam, na kterém je gubernátor obklopen místními zločineckými bossy.

Často se připomíná případ z roku 2008, kdy byl Darkin v souvislosti s vyšetřováním údajných machinací při privatizaci vyslýchán a musel podstoupit domovní prohlídku. Po ní se gubernátor sesypal a skončil v nemocnici. Už tehdy byla jeho kariéra na vlásku.

Že se Darkin v Rusku nikde netěšil dobré pověsti, potvrzuje i několik Rusů žijících v Praze, s nimiž Seznam Zprávy hovořily.

Jedním z nich je ruský finančník Vitalij Ginzburg, který loni v únoru získal v České republice azyl. Ten mu české úřady udělily z obavy, že vydáním do Ruska by byl ohrožen na životě. Podnikatel patří několik let ke kritikům Putinova režimu a jméno Sergeje Darkina pro něho není nikterak cizím.

„Sergej Darkin je boss přezdívaný Darych. Sféra jeho zájmů zahrnuje podnikání v rybaření se všemi jeho aspekty… Hovoří se o vydávání problematických kvót a jejich porušování. Skandály a kauzy s ním spojené se objevovaly už v době jeho působení ve funkci guvernéra. Víte, v rybářském průmyslu v Rusku panuje vysoká kriminalita. Sahá do nejvyšších politických pater,“ řekl Ginzburg Seznam Zprávám.

Rybolov opět v centru zájmu

Ale ani po vynuceném odchodu z postu gubernátora Sergej Darkin politiku definitivně neopustil. V letech 2012 až 2014 byl náměstkem ruského ministra pro místní rozvoj.

Poté se opět vrátil k podnikání. I v této staronové roli v rozhovorech velebil Putina.

Od roku 2015 je Sergej Darkin uváděn jako prezident investiční skupiny Pacific Investment Group. Ta je zaměřena na rozvoj Dálného východu, má dlouhou řadu aktivit, včetně třeba developmentu, ale vše klíčové se týká opět rybolovu, zpracování ryb a přístavních technologií.

Je tak už i pochopitelnější, proč se rybímu byznysu Darkinova rodina věnuje i v Česku. Už od roku 2011 v Praze působí velkoobchodní firma Nakhodka Seafood jakožto česká dceřiná firma ruské Nakhodka Active Marine Fishery Base (označované jako NBAMR). Kancelář má nyní v pražském administrativním komplexu BB Centrum.

Exguvernér Sergej Darkin je v českém obchodním rejstříku veden jako její jednatel.

Jak už název napovídá, společnost obchoduje s rybami (mraženými), aljašskou treskou a dalšími. Rusko je v tomto směru světovou velmocí. Mateřská firma se svou rybářskou základnou a přístavním komplexem sídlí ve městě Nachodka, 160 kilometrů od Vladivostoku. Má to být jeden z největších rybářských podniků v Rusku, v jejím vedení také sedí exgubernátor Darkin.

Česká filiálka Nakhodka Seafood na webových stránkách uvádí, že pobočka v Praze byla založena, aby měla ruská firma „přímý vstup na evropský trh a blíže ke svým zákazníkům“.

Bratr s bydlištěm u Prahy

Nejde však o jediný rybí podnik Darkinových v Praze. Od roku 2016 rodina ovládá firmu Fjord Bohemia se závodem na zpracování ryb v Čakovicích. Většinový podíl v tomto podniku drží Oleg Michajlovič Darkin (62), což je dle ruských zdrojů bratr bývalého gubernátora.

Nyní tento muž uvádí jako bydliště Benice u Prahy. V Praze měl pobývat i v letech 2000 až 2008, když byl jeho sourozenec regionálním politikem. Také Oleg Darkin podle ruských zdrojů od roku 2009 působil v představenstvu zmíněného rybářského podniku z Nachodky.

Olegův syn Michail Darkin (37), tedy synovec exgubernátora, řídí pražskou zpracovatelskou firmu Fjord Bohemia z pozice generálního ředitele. Předtím i on pracoval ve firmě z Nachodky a její české dceři.

Právě na pražského manažera Michaila Darkina, absolventa americké SUNY Empire State College, se Seznam Zprávy obrátily s otázkami, zda by rodinný byznys v Česku lépe osvětlil. A to i ve světle chystaných protiruských sankcí. Nicméně Michail Darkin se o tom vůbec nechtěl bavit.

Generální ředitel společnosti Fjord Bohemia na zaslané dotazy a žádost o rozhovor tři dny nereagoval. Po několika pokusech se mu redaktor nakonec dovolal do kanceláře. Hovor chtěl vzápětí utnout s tím, že je nemocný.

Dotazy na politickou minulost strýce Sergeje jej rozčilovaly s tím, že ten prý s byznysem v Česku nemá nic společného. „Děláte průzkum? Nechápu, kde jste vzali mé číslo (na webových stránkách rybí prodejny, pozn. red.). Nemáme s politikou nic společného,“ odvětil Darkin.

Na opakovaně položený dotaz, zda on či jeho strýc odsuzují ruskou agresi na Ukrajině, neodpověděl. „Proč bych vám měl jako odpovídat? Neznám vás, voláte mi jako neznámý člověk. Žádnou politiku neřešíme,“ vyhýbal se odpovědím na jasně položený dotaz.

Dva pražské hotely

Ale ani tím výčet pražských podnikatelských aktivit nekončí. Rodině Darkinových, jak bylo v úvodu naznačeno, patří ještě dva čtyřhvězdičkové hotely v české metropoli.

Jednak zmíněný hotel Suite Home Prague, na rohu Žitné a Příčné ulice, a dále hotel Angelis. Ten druhý je v Praze 5, v těsném sousedství pivovaru Staropramen. Obě firmy, které pražské hotely vlastní, jsou psány na manželku Olega Darkina, tedy švagrovou někdejšího gubernátora.

Tak jako u jiných ruských majetků je i v tomto případě namístě otázka, nakolik údaje o majitelích v registrech odpovídají skutečnosti a nakolik může jít o snahu odstínit exponované osoby, jako je Sergej Darkin.

Některé zdroje totiž tvrdí, že skutečným vlastníkem českých firem je právě bývalý politik z Vladivostoku. Dobrat se pravdy nebude snadné ani pro české úřady, které teď ruské majetky zkoumají.

„Nemá (Sergej Darkin) s naším podnikáním nic společného,“ tvrdí ale synovec Michail Darkin.

Série: Jsou blízcí Putinovi, podnikají v Česku

13. 4.: Ruský vězeň svědomí narazil v Česku na agenta FSB, který ho dostal za mříže

1. 4.: Tabákový car a král severu Řecka. To je oligarcha s fabrikou ve Slaném

24. 3.: Uprostřed Prahy má hotely rodina Putinova gubernátora

17. 3.: Kunovice, Karlovy Vary i Holýšov. Zakryté stopy ruského oligarchy

15. 3.: Rus číslo 356 na sankčním seznamu. V ČKD Blansko hostil Zemana

9. 3.: Strabag může přijít kvůli oligarchovi o zakázky

8. 3.: Luxusní vesnička u Prahy tají majitele. Stopy vedou k ruským oligarchům

4. 3.: U letiště v Ruzyni investují čečenští miliardáři z Putinova okruhu

1. 3.: Putinův muž přes ropovody má českou stopu. Jeho blízcí tu léta podnikají

26. 2.: Oligarcha s vazbami na Kreml má majetek na Moravě. Vyrábí letadla

Reklama

Doporučované