Hlavní obsah

Glosa: Boj za lidská práva i popravy gayů. Účel světí prostředky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pražský pochod Prague Pride, z něhož je snímek, by patrně ugandskou političku Lucy Akellovou příliš nenadchl.

Reklama

Diplomacie si často žádá vést jednání i s lidmi, jejichž názory nám úplně nevoní. Někde by ale měla být hranice, kde dáme jasně najevo, že tohle už je příliš.

Článek

Na akci v Poslanecké sněmovně, kde se mimo jiné řešilo dodržování lidských práv v Číně, byla pozvána i ugandská politička Lucy Akellová. Poslankyně, která ve své zemi prosadila zákon tvrdě potírající homosexuální styk, za který gayům a lesbám hrozí doživotí, nebo dokonce trest smrti.

Zdá se vám absurdní, že zveme do Česka debatovat o lidských právech někoho, kdo k nim zjevně nemá žádnou úctu? Ne tak poslankyni Evě Decroix (ODS), která summit Meziparlamentní aliance pro Čínu (IPAC) spolupořádala.

Poslankyně na jednu stranu říká, že účastníky nevybírá a s názory Akellové nesouhlasí, zároveň ale v její přítomnosti nevidí problém. Obhajuje ji tím, že „témata musíme být schopni oddělovat“. Jinak se prý nikdy na ničem nedohodneme. A dodává, že se spoustou účastníků se neshodne na mnoha tématech.

„Síla této aliance ale tkví právě v tom, že i přes rozdílné názory na vnitřní politiku jsme schopni hledat a nalézat jednotu ve vztahu ke geopolitickým otázkám, které pokládá Čína,“ říká Decroix.

Jinými slovy, účel světí prostředky. A když řešíme Čínu, nebudeme si to přece komplikovat nějakými ugandskými homosexuály. Až budeme pořádat konferenci o postavení LGBT+ lidí v Africe, můžeme pro změnu pozvat dozorce z čínského koncentračního tábora pro Ujgury.

Ano, diplomacie si často žádá vést jednání i s lidmi, jejichž názory nám úplně nevoní. Někde by ale měla být hranice, kde dáme jasně najevo, že tohle už je příliš. Ta hranice nemusí být vždycky úplně ostrá. Ale asi cítíme, že zabíjení lidí pro jejich homosexuální orientaci je zcela jasně za ní.

Poslankyni Decroix nikdo nepodezírá, že by snad s Akellovou v této věci souhlasila. Ale opravdu je nutné bagatelizovat téma tímto způsobem? „Vy se ptáte mne, jestli mi vadí, že některý člen IPAC zastává anti-LGBT postoje? Vadí,“ píše Decroix.

Ale ne, na to se vás fakt neptáme, paní poslankyně. Ptáme se, jestli vám vadí jednat s někým, kdo aktivně prosazuje smrt pro sexuální menšiny. Protože přesně to Lucy Akellová dělá. Nenalakujete to narůžovo tím, že budete používat eufemismy jako „anti-LGBT postoje“.

Přičtěme paní poslankyni k dobru, že tentokrát už si – na rozdíl od letošního jara – nefotí s Lucy Akellovou rozesmátá selfie. A nenazývá ji svou „milou kolegyní“ a neinformuje nás o tom, že je s ní „ohromná legrace“. Ugandští gayové a lesby se totiž nejspíš moc nesmějí.

Reklama

Doporučované