Hlavní obsah

Hejtman Vondrák opustil poslanecký klub ANO. Podle Schillerové neunesl kritiku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Reklama

aktualizováno •

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák opustil poslanecký klub hnutí ANO. Na dnešní tiskové konferenci to oznámila předsedkyně klubu Alena Schillerová.

Článek

Podle Schillerové neunesl kritiku. Klub s jeho rezignací souhlasil jednomyslně, dodala.

Vondrák před dvěma týdny rezignoval na funkci místopředsedy ANO. Před lednovou prezidentskou volbou podpořil Petra Pavla, protikandidáta šéfa ANO a expremiéra Andreje Babiše. Vysloužil si za to kritiku například ostatních místopředsedů hnutí. Výhrady měl také ke směřování hnutí.

„Kolegové se vyjadřovali velmi korektně, většinou jsem s jejich názory souhlasila. Ale byť pan Vondrák tak rád kritizuje, zejména mediálně, tak dnes kritiku sám neunesl a odešel z klubu hnutí ANO,“ řekla Schillerová.

„Dospěl jsem k názoru, že je nezbytně nutné vystoupit z tohoto klubu. Budu nezařazený poslanec a jsem na to hrdý,“ uvedl Vondrák, který je zároveň předsedou školského výboru. Nejpočetnější klub ve Sněmovně dosud měl 72 členů.

Na otázku, zda neuvažoval, že by začal spolupracovat s jinou politickou stranou či hnutím, odpověděl stručně: „Ne, neuvažoval.“

„Alena Schillerová mě označila za zrádce, což si říkám, že mi nestojí za to, abych byl takto vnímán. Myslím si, že výsledky voleb ukázaly, že jsem se ve své kritice kampaně Andreje Babiše nemýlil. Nyní nebylo jiné cesty než odstoupit z předsednictva,“ řekl k vývoji v ANO už dříve Vondrák v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Za veřejnou kritiku ANO a podporu Pavla ve volbě hlavy státu byl kritizován také ostravský primátor Tomáš Macura. Před týdnem se Macura rozhodl ukončit své členství v hnutí. V pondělí pak oznámil, že odejde do půl roku z funkce primátora metropole Moravskoslezského kraje.

Reklama

Doporučované