Hlavní obsah

Hladík bude od pondělí náměstkem na Ministerstvu životního prostředí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Petr Hladík (druhý zleva) spolu s předsedou strany KDU-ČSL Marianem Jurečkou (druhý zprava).

Reklama

aktualizováno •

Předseda strany KDU-ČSL Marian Jurečka v pondělí jmenuje Petra Hladíka náměstkem na Ministerstvu životního prostředí (MŽP), aby se zapojil do práce úřadu. Věří, že po nástupu nového prezidenta se Hladík stane ministrem.

Článek

Lidovci dál podporují nominaci Hladíka do čela MŽP, řekl po jednání vedení strany Jurečka. Usnesli se, že odmítnutí nominace prezidentem Milošem Zemanem je protiústavní.

„Petra Hladíka jmenuji náměstkem ministra se všemi pravomocemi a vyčlením mu kompetence. Budu nadále ministrem, ale Petr Hladík bude mít přístup na jednání výborů Sněmovny, Senátu, na jednání vlády, bude plně vtažen do agendy ministerstva,“ uvedl Jurečka.

Zároveň ale řekl, že se nebude snažit přesvědčit Zemana, aby Hladíka jmenoval ministrem. Kdyby Zemanův mandát končil později, trval by na kompetenční žalobě.

Hladík dnes lidoveckému vedení poděkoval za podporu. „Diskuze byla jednoznačná. Krok prezidenta není v souladu s Ústavou,“ řekl po jednání celostátního výboru strany. Je podle něj důležité, aby ministerstvo „naplno jelo“ a pracovalo na věcech, jako jsou adaptace na změny klimatu, ochrana vody či výdaje občanů za energie. Návrh, aby se stal náměstkem, proto přijme.

Poté, co lidovci potvrdili Hladíkovu nominaci, trvá na jeho jmenování ministrem i premiér Petr Fiala (ODS). Čeká, že se situace vyřeší za několik týdnů v souladu s Ústavou.

Hladík coby expert lidovců na životní prostředí ve středu navštívil na Hradě prezidenta Zemana. Ten mu řekl, že jej v tuto chvíli nehodlá jmenovat ministrem. V rozhovoru pro Seznam Zprávy Hladík připustil, že jmenování Zemanem se zřejmě do konce jeho prezidentského mandátu nedočká.

„Nevím, proč se to stalo, a trochu mne to překvapilo,“ komentoval v rozhovoru Hladík po středeční události. Z úvodního rozhovoru měl prý dojem, že je s prezidentem ve shodě, a ten mu měl dokonce říci, že je mu lidsky sympatický.

Hladík měl původně na Ministerstvo životního prostředí nastoupit po Anně Hubáčkové, která rezignovala ze zdravotních důvodů. Jmenování ale oddálil policejní zásah na brněnské radnici, kde Hladík působil jako 1. náměstek primátorky.

V souvislosti s případem přidělování městských bytů policie prohledala jeho kancelář a zajistila mobilní telefon a počítač. Lidovecký místopředseda v případu figuruje jako podezřelý, policistům byl podat vysvětlení. Z ničeho ho však dosud neobvinili.

Premiér Fiala proto s návrhem na jeho jmenování váhal a prezidentovi jej odeslal až na konci prosince. V současnosti tak ministerstvo prozatímně řídí předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který vedle toho šéfuje i Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření Petra Hladíka a Mariana Jurečky.

Reklama

Doporučované