Hlavní obsah

Hradní kancelář za Pavla nabobtná, přibude devět zaměstnaneckých míst

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel.

Reklama

aktualizováno •

Kancléřka uvedla, že potřebovala do organizační struktury Pražského hradu doplnit 21 nových míst. Z nich 12 nalezla v současné organizaci, devět dalších chce nově zřídit.

Článek

Vedoucí prezidentské kanceláře Jana Vohralíková ve čtvrtek oznámila, že od 1. června začnou platit organizační změny na Pražském hradě. Dosavadní struktura se změní, přibude devět zaměstnaneckých pozic.

„Těch devět lidí bezprostředně souvisí s panem prezidentem, protože ty jeho věcné odbory byly v průběhu minulých let významně okleštěny,“ vysvětlila nárůst počtu zaměstnanců kancléřka.

Dodala, že peníze navíc do rozpočtu prezidentské kanceláře na tyto posily nechce.

Prezidentská kancelář se rozšiřuje v době, kdy vláda hledá cesty, jak ušetřit alespoň 70 miliard korun. Očekává se, že část šetření se bude týkat právě i státních úředníků. Ostatně k osekání výdajů státu vyzývá i prezident.

„Pokud jde o úspory, především se musí začít na straně výdajů státu. Tedy tím, jak drahá je státní správa, jak drahý je stát, a teprve následně bychom měli hledat, kde navýšíme příjmy. A zatím to úsilí směřuje spíše k tomu, abychom navýšili příjmy, než abychom výrazně ušetřili. Kancelář prezidenta republiky je součástí státní správy, budeme se řídit stejnými zásadami, které si dohodneme ve státní správě,“ uvedl Pavel při nedávném výjezdu do Libereckého kraje.

Jak ale Vohralíková zdůraznila, Hrad nežádá na nové zaměstnance další peníze. Potřebovali doplnit celkem 21 pozic, krom devíti zmíněných získali dalších dvanáct přesunem mezi různými odbory. Doplnila, že ale teprve až přijdou noví ředitelé, budou schopni říct, zda je zamýšlené personální obsazení dostatečné.

Z reorganizace byla prozatím vyňata Lesní správa Lány. „Má účetnictví a personální systém nekompatibilní s Kanceláří prezidenta republiky,“ vysvětlila kancléřka s tím, že se to bude řešit. Hrad chce navíc vyčkat, než doběhnou veškerá vyšetřování, která vede policie nebo která souvisejí s proběhlými audity.

Nová jména

Vohralíková informovala také o dalších personálních novinkách.

Novým šéfem Správy Pražského hradu by se měl stát Vladimír Sonntag, personální oddělení Hradu povede Zdeněk Hejhal. Finančním ředitelem bude Pavel Vyhnánek, o něm už Seznam Zprávy informovaly.

Programovou ředitelkou se stane Veronika Wolf a posilou Hradu bude i Lukáš Gajarský, který dostane na starosti IT. Výběrová řízení Hrad podle Vohralíkové nepořádal, protože většina z nich jimi na obdobnou pozici prošla v Senátu, kde působila.

Reklama

Doporučované