Hlavní obsah

Hradní vila za 6300 měsíčně: Balákův nájem chce řešit Pavlova kancléřka

Foto: Kateřina Šulová , ČTK

Miloš Zeman se s bývalým ředitelem Lesní správy Lány přátelil, podporoval ho a nakonec ho milostí zachránil od tří let vězení. Miloš Balák byl pak v dalším případu odsouzen na podmínku.

Reklama

Bydlení v hradní vile s 21 místnostmi za 6,3 tisíce měsíčně novou hradní kancléřku zaskočilo. Zjištění Seznam Zpráv, jak si bývalý ředitel Lesní správy Lány prodloužil nájem ve státním, chce nyní Jana Vohralíková řešit.

Článek

Zemanův kancléř Vratislav Mynář držel nad někdejším ředitelem Lesní správy Lány ochrannou ruku. Neodvolal ho z funkce ani po dvou odsuzujících rozsudcích, že Miloš Balák Hrad připravil o miliony.

S Mynářovou nástupkyní Janou Vohralíkovou to bude mít nejspíš Balák složitější. Nehospodárné nakládání s hradním majetkem chce kancléřka nového prezidenta Petra Pavla řešit.

Zareagovala tak na zjištění Seznam Zpráv, že si Miloš Balák nechal loni na konci roku těsně před odchodem z ředitelské funkce podepsat od podřízené prodloužení smlouvy o nájmu hradní vily v Lánech. Jde o rezidenci o téměř 250 čtverečních metrech za 6300 korun měsíčně. Smlouva zní až do roku 2025.

„O případu jsem se dozvěděla od vás, nemám k tomu tudíž v tuto chvíli žádné další informace. Mohu ujistit, že se případem budu zabývat, pod stůl to spadnout nenechám a vyžádám si potřebné podklady,“ řekla kancléřka Seznam Zprávám.

Vypovědět Balákovi smlouvu na nemovitost s 21 místnostmi a pozemkem o rozloze pět tisíc čtverečních metrů ale nemusí být pro Hrad jednoduché.

Kontrakt na dva a půl roku

Seznam Zprávy mají k dispozici dokument, který Miloš Balák jako nájemce podepsal loni 27. prosince. Čtyři dny před svým koncem ve funkci lánského ředitele. Jeho tehdejší podřízená Ivana Pokorná kontrakt za Lesní správu Lány podepsala těsně před Štědrým dnem 23. prosince.

Ze smlouvy plyne, že vypovědět ji lze z několika vyjmenovaných důvodů. Buď uplyne nájemní doba, což se ale stane až za více než dva a půl roku. Anebo další možností je, že Miloš Balák přestane být zaměstnancem Lesní správy.

Dnes je v lánské správě zařazen na místo referenta, avšak uvedl, že trpí závažným onemocněním. Je na nemocenské a Hrad ho propustit nemůže. Jak dlouho stav bude trvat, není jasné.

Třetí možností je, že vila, u níž si Balák zbudoval i bazén, přestane pro Hrad být nepotřebná a prezidentská kancelář bude chtít rezidenci na okraji Lán využít jinak.

„Nicméně obávám se, že by zde byly oprávněné pochybnosti o platnosti takového ujednání. Protože je to sice služební byt, nicméně je to až příliš v neprospěch nájemce,“ konstatoval advokát Petr Suchomel.

Foto: Seznam Zprávy

Důvody, na základě kterých může Hrad vypovědět nájemní smlouvu Miloši Balákovi.

Právníci připomínají, že zákony v Česku důsledně chrání bytovou potřebu nájemce. Miloš Balák by se výpovědi mohl bránit u soudu, kde by prezidentská kancelář musela prokazovat, že skutečně nastaly důvody, kvůli kterým výpověď dala. Soud by také posuzoval, zda jsou tyto důvody v souladu s poměrně striktním zákonem.

A podle právníka Suchomela by v případě, že by Hrad namítal, že vilu potřebuje k něčemu jinému, mohl Balák při obraně uspět.

Balák: vše podle zákona

Miloš Balák na dotazy reportérů, zda mu přijde cena jeho bydlení ve státním přiměřená a proč si smlouvu podepsal ve chvíli, kdy věděl, že v pozici končí, nereagoval.

Televizi Nova, která o původním zjištění Seznam Zpráv také referovala, však stanovisko poskytl. „Veškeré kroky byly provedeny v souladu s platnou směrnicí Lesní správy Lány, materiálem zpracovaným realitní kanceláří (protože v Lánech neexistuje cenová mapa pro nájmy nemovitostí) a platnou legislativou ČR,“ napsal v reakci na odhalení Seznam Zpráv.

K opačnému závěru však dospěl Nejvyšší kontrolní úřad, který na podnět protikorupční organizace Transparency International spustil loni na Hradě rozsáhlou kontrolu. Podle něj Lesní správa Lány porušuje zákon, protože neodůvodněně snižuje výnos z majetku státu. Bytů a domů pronajímá desítky - za čtvereční metr chce mezi 14 a 40 korunami, což je podle závěrů NKÚ hrubě pod tržním nájmem.

Sám Balák, jehož před třemi týdny soud pravomocně uznal vinným, že prodal pod cenou tisíce tun kamene spřízněné firmě a způsobil škodu 1,35 milionu korun, navíc podepisoval výrazně zvýhodněné nájmy i svým známým - mimo jiné i muži, který původně byl společně s ním za nelegální těžbu kamene obviněn.

Okolnosti, za jakých s veřejným majetkem nakládal nejenom Balák, ale i kancléř Mynář, nyní prověřuje policie.

Co se dělo v Lánech

  • Vratislav Mynář v roce 2014 do funkce bez výběrového řízení dosadil ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka.
  • Toho soudy loni hned dvakrát uznaly vinným z toho, že se Hrad manipulacemi zakázek pokoušel připravit o desítky milionů. Zmanipuloval stamilionovou zakázku na zpevnění břehů vodní nádrže v Lánech. V chráněné oblasti obory také těžil tisíce tun kamene a prodával je pod cenou spřízněné firmě.
  • Mynář přes policejní stíhání, obžalobu a soudy Baláka nechával ve funkci a vyplácel mu vysoký plat a odměny. Celkem dostal 10,8 milionu korun. Zároveň se jménem Hradu pokoušel Mynář vyšetřování všemožně torpédovat. Dokonce se pokusil tlačit na soudce. Nakonec Baláka před třemi roky od vězení uchránila milost Miloše Zemana.
  • Policisté podezřívali z podílu na manipulacích stamilionové zakázky v Lánech i samotného Mynáře – jeho známí na korupční tendr dohlíželi po právní i technické stránce. Mynářovi ale detektivové nic nedokázali. Mimo jiné proto, že kancléře prezidenta prakticky nejde odposlouchávat.
  • Ještě než Balák rezignoval, zahájil v chráněné přírodě prezidentské obory nový projekt na těžbu tisíců tun kamene. Za prodej kamene pod cenou spřízněné firmě už je nepravomocně odsouzený. A zadal zakázky za miliony, některé dalece přesahují funkční období Zemana.
  • Veřejné peníze Mynářovi podřízení posílali sponzorům kampaně Miloše Zemana nebo rodině, která Zemanovi prodala pozemek pro jeho soukromou vilu.
  • Jak zjistily Seznam Zprávy, kancléř Vratislav Mynář jen od roku 2019 ulovil v Lánech na pozvání Baláka 11 kusů trofejní zvěře za čtvrt milionu. V daném období nebyl sám, kdo v lánských honitbách střílel zdarma zvěř. Celkem to hradní pokladnu stálo 3,7 milionu korun.

Reklama

Doporučované