Hlavní obsah

Odsouzený Balák bydlí ve vile Hradu. Za 21 místností platí šest tisíc

Foto: Adam Borový, Seznam Zprávy

Miloš Balák nájemní smlouvu uzavřel čtyři dny před koncem ve funkci ředitele Lesní správy Lány.

Reklama

Bývalý ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák si od Hradu pronajal vilu s 21 místnostmi. Těsně před jeho odchodem z ředitelské funkce mu pronájem za šest tisíc měsíčně oficiálně podepsala podřízená. Až do roku 2025.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve funkci ředitele Lesní správy Lány vydržel Miloš Balák přesto, že ho soud opakovaně uznal vinným z pokusů připravit prezidentskou kancelář o miliony. Díky podpoře kancléře Vratislava Mynáře mohl však ohlásit odchod z funkce sám, a to až na konci roku 2022, kdy už končila éra Miloše Zemana a jeho úředníků.

To ale neznamená, že by se Miloš Balák s koncem ve funkci také odstěhoval z rozlehlé vily v Lánech, v níž bydlel jako ředitel. Čtyři dny před odchodem z šéfovského místa naopak podle zjištění Seznam Zpráv podepsal s lánskou lesní správou novou smlouvu, která mu umožňuje užívat státní nemovitost až do konce roku 2025.

Za služební usedlost s celkem 21 místnostmi a celkovou plochou téměř 250 metrů čtverečních Balák platí nájemné 6,3 tisíce korun měsíčně, další tři tisíce činí platby za služby.

Užívat k tomu může okolních pět tisíc metrů čtverečních okolních pozemků, za jejichž pronájem platí 80 korun měsíčně.

Plyne to ze smluvního dokumentu, který reportéři získali.

Dům stojí u lesa v obci Lány, 50 minut autem od Prahy. Miloš Balák si u něj vybudoval i vlastní bazén. Na dotaz, proč smlouvu podepisoval, i když už věděl, že ve funkci končí, bývalý ředitel neodpověděl. Tedy ani na to, zda mu cena přijde přiměřená.

Bývalý ředitel nyní v lánské správě zůstává jako referent, a protože je kvůli zdravotním potížím na nemocenské, Hrad ho nemůže propustit.

Plat jako poslanec, nájem zvýhodněný

Bydlení se zaměstnaneckým nájmem užívá Miloš Balák od doby, co ho v roce 2014 Vratislav Mynář bez tendru na post ředitele lánské lesní správy dosadil.

S tím, že je nájem - podobně jako u jiných zaměstnanců této podřízené organizace prezidentské kanceláře - zvýhodněný, měl problém Nejvyšší kontrolní úřad. Po své rozsáhlé kontrolní akci na Hradě nyní dospěl k závěru, že Lesní správa Lány porušuje zákon, protože neodůvodněně snižuje výnos z majetku státu.

Hrad se hájil mimo jiné tím, že bydlení zvýhodňuje kvůli zaměstnancům, neboť lesníci by si ho při svých příjmech nemohli dovolit. To však v případě Miloše Baláka neplatí.

Seznam Zprávy už napsaly, že během pobytu ve funkci mu kancléř Mynář vyplatil celkem 10,8 milionu korun. V průměru to bylo na sto tisíc korun měsíčně, ohodnocením v jednotlivých letech Balák podle zjištění redakce převýšil například základní platy poslanců Sněmovny.

Podle Balákova nástupce ve funkci Pavla Rusa auditoři z NKÚ ve své zprávě kritizovali mimo jiné i to, že si Balák jako ředitel podepisoval kontrakty na bydlení sám. A proto poslední novou nájemní smlouvu stvrdila na straně lesní správy jeho zástupkyně Ivana Pokorná.

Stalo se tak loni 23. prosince, přičemž Balák věděl, že jako ředitel k 31. prosinci skončí.

Prostější vila pro muže přes veřejné zakázky

Nejde přitom o jediný případ, kdy lesní správa v Balákově éře pronajala za zvýhodněných podmínek majetek Hradu spřízněným lidem. Ve stejné ulici naproti Balákovi bydlí například jeho blízký spolupracovník Eduard Gaisler, který měl v Lánech na starosti veřejné zakázky - za manipulace s některými z nich byl Balák odsouzen.

Podle nynějšího ředitele Rusa má Eduard Gaisler podobnou nájemní smlouvu jako Balák - za čtvereční metr jako zaměstnanec lánské správy platí 26 korun.

Nájemní smlouvu pro Eduarda Gaislera podepsal přímo Balák. Než oba nastoupili do Lán, působili ve vedení podniku Lesy Hluboká, z něhož za dodnes nevyjasněných okolností zmizel majetek.

A seděli spolu i ve vedení strakonického ženského basketbalového klubu, který statisíci sponzorovala firma Energie a další firmy získávající zakázky v Lánech. Energie byla později odsouzena s Balákem za manipulaci se zakázkami a stejně jako Balákovi jí dal milost prezident Miloš Zeman.

Eduard Gaisler na pokus o telefonát ani dotazy reportérů zaslané v SMS zprávách nereagoval. U soudu o dění v Lánech vypovídat odmítl, na což má právo, pokud by tím ohrozil sebe či své blízké.

Hájovna pro známého, který nelegálně těžil kámen

Pronájem od lánské lesní správy dostala i rodina Balákova známého Michala Krejčíka, jehož původně policie spolu s Balákem stíhala za těžbu a prodej tisíců tun kamene v Lánské oboře. Po rekvalifikaci trestného činu Krejčík vyvázl bez trestu. Obývá hájovnu Pustá Dobrá.

Na facebookovém profilu loni v květnu zveřejnil Krejčík video, jak v neprůstřelné vestě cvičí na běhacím páse s útočnou puškou v ruce. Mix zpráv na svém facebooku doplnil nájemník z Pusté Dobré také mimo jiné projevem Vladimira Putina, v němž ruský autoritář Ukrajinu označuje za teroristický stát a vyhrožuje dalšími údery.

Reportéři už dříve zdokumentovali, že Krejčík v nemovitosti Hradu žije s rodinou. Balák se hájil tím, že Krejčíkova syna v lesní správě zaměstnal jako traktoristu. Krejčík pak Seznam Zprávám tvrdil, že prostě podal na Lesní správě Lány žádost o byt. Jaký platí nájem, ale říci nechtěl. Jen trval na tom, že jde o standardní cenu a dům „není žádný trhák“ a „velký vypadá jen zvenku“.

Za kolik Balák rodině svého známého bydlení zajistil, odmítala zveřejnit i lánská správa pod vedením Baláka. Úřad pro ochranu osobních údajů to označil za porušení zákona a zveřejnění přikázal.

Nyní se tak ukazuje, že za pronájem stavení o téměř 150 metrech čtverečních a 12 místnostech Krejčíkovi platí 8901 korun měsíčně. Ve smlouvě byla stanovena nulová kauce pro případ, že by nájemce nemovitost poničil.

I smlouvu pro Krejčíkovy lesní správa před odchodem Miloše Baláka prodloužila. Původně platila do konce roku 2022, Miloš Balák na odchodu odsouhlasil rozšíření o další rok.

+1

Nástupce Baláka: Nájmy budeme revidovat

Lesní správa Lány jako podřízená organizace kanceláře prezidenta pronajímá celkem desítky bytů a domů.

Už zmínění kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu zjistili, že nájemci hradních nemovitostí platí Lesní správě Lány za čtvereční metr mezi 14 a 40 korunami, což je podle závěrů NKÚ hrubě pod tržním nájmem.

Lesní správa se to pod vedením Baláka pokoušela hájit i tím, že ubytovaní zaměstnanci mohou vyhlížet z oken a například hlídat, zda z obory někdo nekrade dřevo nebo v okolí nehoří. Anebo že nízký nájem je benefit, díky kterému obora láká potřebné pracovníky.

Předseda NKÚ Miloslav Kala ale takové konstrukce odmítl. S tím, že tato argumentace nemá oporu v zákonech a že Hrad je povinen svůj majetek spravovat tak, aby z něj měl maximální výnos.

„Nové nájmy budeme průběžně revidovat. Ceny budou určeny znaleckým posudkem,“ dodal Rus.

Bývalý kancléř Vratislav Mynář na dotaz Seznam Zpráv, proč se svěřeným majetkem nenakládal hospodárně, neodpověděl. Sám sice podal kvůli podezřením spojeným s majetkem Hradu trestní oznámení třeba kvůli nakládání s mincemi na hradních veřejných toaletách. Policie však také prověřuje několik případů spojených přímo s jeho přístupem k hradnímu hospodaření.

Naše inventura Hradu:

Mynářova říše

Foto: Seznam Zprávy

Vratislav Mynář.

Případ prezidentských darů:

Zemanovy milosti

Foto: hrad.cz

Miloš Zeman.

Balákovy Lány

Foto: Lesní správa Lány, Seznam Zprávy

Miloš Balák.

Reklama

Doporučované