Hlavní obsah

Balák je opět vinen z okrádání Hradu

Foto: Lesní správa Lány, Seznam Zprávy

Miloš Balák šéfoval Lesní správě Lány do konce loňského roku. Zaměstnancem Hradu ale zůstává. Dělá referenta.

Reklama

aktualizováno •

Odvolací soud pravomocně rozhodl další kriminální případ, v němž byl odsouzen bývalý ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák. Kvůli Zemanově milosti vyvázl jen s peněžitým trestem.

Článek

Odvolací senát Krajského soudu v Praze už podruhé pravomocně uznal vinným někdejšího ředitele Lesní správy Lány Miloš Baláka z toho, že se manipulacemi pokoušel Pražský hrad připravit o miliony korun.

„Odvolání se zamítá,“ konstatoval předseda senátu pražského krajského soudu Ladislav Koudelka. Spis měl pět tisíc stran.

Balák tak odejde s peněžitým trestem 870 tisíc korun a se dvěma lety zákazu dělat manažera ve státních institucích.

Poprvé, právě před rokem, dostal Balák v jiné „lánské“ kauze pravomocně tři roky vězení, ale zachránila ho milost prezidenta Miloše Zemana. Soudy neměly nejmenších pochyb, že Balák zmanipuloval čtvrtmiliardovou zakázku na zpevňování břehů lánské nádrže, prezidentova milost však přišla dříve, než stihli soudci vyhotovit písemné zdůvodnění rozsudku.

Těsně před koncem mandátu pan Zeman omilostnil i stavební firmu Energie, která zmanipulovanou zakázku získala.

Nyní jde o trest za machinace s prodejem kamene z Lánské obory – Balák podle soudu vytěžil desítky tisíc tun kamene a pod cenou je prodal opět spřízněné firmě Energie.

Do výše trestu, který je tedy nakonec jen finanční, se přitom Zemanova milost promítla, neboť soud musel díky ní pohlížet na odsouzeného exředitele lánské obory jako na bezúhonného.

Žalobci při odvolání bojovali za vyšší trest. Zdůraznili, že Balák neprojevil žádnou sebereflexi a o to, že je bezúhonný, se sám svým životem nezasloužil, ale formálně to stanovila milost. Soud ale potvrdil tresty stanovené kladenským okresním soudem.

„Musíme vzít v úvahu fakt, že pan obžalovaný je osobou bezúhonnou. To tedy bez debat,“ vysvětlil soudce Koudelka. Trest označil za mírný, ale nikoliv nepřiměřeně mírný. A v takovém případě do něj odvolací soud nezasahuje.

O tom, že Balák vědomě připravil Hrad o peníze, přitom nepochyboval. Odkázal se i na odposlechy, na kterých v souvislosti s těžbou a prodejem kamene z úst spolupracovníků Baláka zaznívá, že „to smrdí průserem“ a že byl kámen prodán za „směšnou částku“.

Balák nepřišel

Balák rozsudek neslyšel. K soudu nedorazil. Jeho advokáti dlouhodobě tvrdí, že se ničeho nedopustil a soudy jsou na něj přísné, protože pracoval pro Miloše Zemana.

Někdejší ředitel lesní správy k obhajobě přibral advokáta Tomáše Sokola, který v minulosti hájil třeba i Radovana Krejčíře nebo Marka Dalíka. Ten rozsudek prvoinstančního kladenenského soudu označil za nesrozumitelný a snadno zpochybnitelný.

Sokol také přišel s konstrukcí, že pokud se Lesní správa Lány cítila poškozená, měla po Balákovi škodu vymáhat v civilním řízení. Sokol soudcům řekl, že nechápe, proč případ řeší trestní soud.

Soudce Koudelka takové argumenty odmítl. Upozornil, že Balák ještě donedávna sám lesní správu vedl a těžko by tak sám sebe obvinil ze způsobení škody.

S verdiktem, který Baláka neposílá do vězení, zmizel možný problém pro bývalého kancléře Vratislava Mynáře. Policisté doufali, že pokud by Balák šel do vězení, mohl by vypovídat i proti svému nadřízenému, kterého z podílu na manipulacích také podezřívali. To ale nyní nehrozí.

Kam tekly miliony?

  • Že by se Balák přímo na transakci s kamenem sám obohatil, žalobci nedokázali. Energie ovšem statisíci sponzorovala strakonický ženský basketbalový klub, který ředitel obory vedl. Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu prověřovali i to, jestli to ve skutečnosti nebyla cesta, jak vyprat úplatky.
  • Další náznaky mohou poskytovat odposlechy. Policisté totiž „napíchli“ stavební buňku v Lánech, ve které vedl hovory se svými spolupracovníky manažer Energie Libor Tkadlec. Energie podle soudu stamilionový tendr vyhrála zejména proto, že ho Balák nechal pořádat právě jejího manažera Tkadlece.
  • A Tkadlec se v únoru 2016 do policejních mikrofonů rozhovořil i o prodeji kameniva Energii. Soud takto zaznamenal promluvu Tkadlece s kolegou: „Nediví se, že za to chce (není uvedeno kdo) nějaké palmáre, a také uvedl, že podle něj jde něco z toho na Hrad“.
  • Kolega Tkadlecovi odvětil, že na Hrad asi ne, ale že to půjde zpátky do obory. Muž se Tkadlece následně ptal, zda někomu (policisté opět neztotožnili komu) chce dát pět milionů v hotovosti.
  • „Tkadlec sděluje, že mu nic dávat nebude. Že už to nechce udělat, protože ten půlmilion minule mu stačil, jak moc se bál. Proto také s Milošem (soud podotkl, že je jistě myšlen Balák, nikoli snad prezident republiky) řeší všechno dole, kde není signál.“

Zaplatí Balák škodu?

Peněžní trest 870 tisíc, který bude muset Balák podle rozsudku uhradit, ani nedosahuje výše způsobené škody. Tu znalci vyčíslili na 1,35 milionu korun. Lesní správa Lány, kterou až do konce loňského roku řídil právě Balák, ale popírala, že by k nějaké škodě došlo. Podřízení Baláka tak odmítli peníze vymáhat.

Od ledna lesní správu vede nový ředitel. Tehdejší kancléř Mynář do funkce jmenoval Pavla Rusa. Ten Seznam Zprávám řekl, že v listinách našel čestné prohlášení, v němž Balák slíbil, že v případě pravomocného odsuzujícího rozsudku peníze uhradí. Zda to skutečně udělá, není jasné. Balák na dotazy reportérů dosud nereagoval.

Z případu vyvázl Balákův dobrý známý Michal Krejčík. Toho původně za prodej kamene stíhala policie společně s Balákem. Následně ale musela překvalifikovat trestný čin a Krejčíkovo stíhání skončilo. Krejčík dodnes žije v rozlehlé usedlosti v majetku státu, kterou jeho rodině pronajal Balák. Lesní správa utajila, jaký Krejčík platí nájem.

A v Lánech zůstává i Balák. Rus ho zaměstnává jako referenta. Kdy muž dvakrát odsouzený za poškozování svého zaměstnavatele skončí, není jasné.

Balák se přitom přes policejní stíhání za těžbu kamene nevzdával snů v chráněné přírodě obory otevřít legální kamenolom. Naposledy se k tomu loni, tři týdny před svým koncem ve funkci, pokusil využít právní kličky. A místo povolení lomu zažádal o povolení „terénních úprav skalního masivu“.

Potom, co na věc upozornily Seznam Zprávy, ale záměr zatrhl nový ředitel obory Rus.

Díky tomu, že kauza pravomocně skončila, nyní začne úřadovat i báňská správa. Ta může za černý kamenolom uložit až pětimilionovou pokutu.

Jak se hospodaří na Hradě

  • Vratislav Mynář v roce 2014 do funkce bez výběrového řízení dosadil ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka. Toho soudy loni hned dvakrát uznaly vinným z toho, že se Hrad manipulacemi zakázek pokoušel připravit o desítky milionů.
  • Mynář přes policejní stíhání, obžalobu a soudy Baláka nechával ve funkci a vyplácel mu vysoký plat a odměny. Celkem dostal 10,8 milionu korun. Zároveň se jménem Hradu pokoušel Mynář vyšetřování všemožně torpédovat. Dokonce se pokusil tlačit na soudce. Nakonec Baláka před třemi roky ve vězení uchránila milost Miloše Zemana.
  • Policisté podezřívali z podílu na manipulacích stamilionové zakázky v Lánech i samotného Mynáře – jeho známí na korupční tendr dohlíželi po právní i technické stránce. Mynářovi ale detektivové nic nedokázali. Mimo jiné proto, že kancléře prezidenta prakticky nejde odposlouchávat.
  • Ještě než Balák rezignoval, zahájil v chráněné přírodě prezidentské obory nový projekt na těžbu tisíců tun kamene. Za prodej kamene pod cenou spřízněné firmě už je nepravomocně odsouzený. A zadal zakázky za miliony, některé dalece přesahují funkční období Zemana.
  • Veřejné peníze Mynářovi podřízení posílali sponzorům kampaně Miloše Zemana nebo rodině, která Zemanovi prodala pozemek pro jeho soukromou vilu.
  • Jak zjistily Seznam Zprávy, kancléř Vratislav Mynář jen od roku 2019 ulovil v Lánech na pozvání Baláka 11 kusů trofejní zvěře za čtvrt milionu. V daném období nebyl sám, kdo v lánských honitbách střílel zdarma zvěř. Celkem to hradní pokladu stálo 3,7 milionu korun.
  • Firmě, jejíž zaměstnanci sponzorovali prezidentskou stranu Zemanovci, pronajal Hrad svá nádvoří na vánoční trhy. Zeman pak usiloval o zrušení policejních kontrol, které vstup do nitra sídla prezidenta zdržovaly.
  • Samotného prezidenta vyslýchala BIS, která se pokouší zjistit, kdo mu vyzradil přísně utajované odposlouchávání jeho poradce Martina Nejedlého, který má úzké vazby na Rusko.

Reklama

Doporučované