Hlavní obsah

Zeman udělil milost na rozloučenou. Firmě z kauzy v Lánské oboře

Foto: hrad.cz

Končící prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Milost byla udělena právnické osobě, její jméno Hrad nesdělil. Podle Radiožurnálu se jedná o společnost Energie – stavební a báňská, a. s., odsouzenou v kauze ovlivňování 200milionové zakázky v Lánské oboře.

Článek

Končící prezident Miloš Zeman den před svým odchodem udělil milost právnické osobě. Prominul jí zbytek trestu, který spočíval v tom, že se nemůže účastnit veřejných zakázek.

„Prezident republiky přihlédl k tomu, že trest nepříznivě dopadá především na zaměstnance dané společnosti, a tomu, že významnou část trestu omilostněná společnost již vykonala,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Jméno firmy mluvčí nesdělil, Radiožurnál ale v úterý večer uvedl, že se jedná o společnost Energie – stavební a báňská, a. s.

Tu soud potrestal třemi roky zákazu účasti ve veřejných zakázkách v kauze ovlivňování 200milionové zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře. Ve stejné kauze Zeman už dříve omilostnil někdejšího šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka.

„Mohu potvrdit, že společnost Energie – stavební a báňská, a. s. (ESB) obdržela rozhodnutí prezidenta republiky o prominutí zbytku trestu zákazu plnění veřejných zakázek. Byť ESB sama o milost nežádala, z řady důvodů si jí cení,“ potvrdil Radiožurnálu mediální zástupce firmy Karel Samec.

„ESB vždy považovala a nadále považuje rozsudek za nesprávný a nespravedlivý, proto též ve věci podala dovolání k Nejvyššímu soudu České republiky, o němž však doposud nebylo rozhodnuto. I přes udělení prezidentské milosti pak ESB hodlá i touto cestou nadále pokračovat v očištění svého jména a reputace,“ dodal.

Seznam Zprávy se na to, zda firma dostala od prezidenta milost, ptaly i Jaromíra Jágra, který je místopředsedou představenstva. Tvrdil ale, že o ničem neví. „Absolutně nemám tušení, na co se mě tady ptáte,“ řekl Jágr.

Informace o tom, že prezident zvažuje milost pro tuto společnost, měly Seznam Zprávy už řadu týdnů. Není ale zřejmé, kdo žádost za firmu podával. Koncem ledna se na to reportérka ptala předsedy představenstva Zdeňka Osnera, ten to ale odmítl. „Firma Energie o nic nepožádala a určitě se k tomu nebudu vyjadřovat,“ uvedl tehdy Osner.

Ohýbání zákona

Dvě instance soudů neměly o vině Energie žádné pochyby. Podle rozsudků zmanipulovala stamilionovou zakázku na zpevnění břehů vodní nádrže v Lánech. Společně s ředitelem Lesní správy Lány, kterému už Zeman dal milost před rokem.

„Cílevědomě, dlouhodobě a bezskrupulentně jednala tak, aby co nejvíce vytěžila z ohýbání zákona o veřejných zakázkách ve svůj prospěch,“ uvedl soudce Petr Sedlařík při zdůvodnění rozsudku, kterým Energii zakázal veřejné zakázky. Zdůraznil, že i s vědomím, že to bude mít zásadní dopad na její fungování.

U soudu advokátka firmy dokonce tvrdila, že zákaz veřejných zakázek bude pro Energii znamenat existenciální hrozbu. Veřejné peníze tvoří většinu jejích příjmů.

Energii přitížilo i přiznání jejího manažera Tkadlece, zaznamenané na policejních odposleších. Ten se chlubil kolegovi, že manipuluje zakázku v Lánech. „Jestli tohle nevyjde, tak pak už jsou u nás debilové, protože víc už to připravit nemůžu. (…) Zadání, to jsem kompletně vymyslel, aby se odbouraly ty menší firmy. (…) A hlavně to mám udělaný tak, že polovina se toho dělat nebude, a může se vyfakturovat.“

Od jeho slov se distancoval předseda představenstva Zdeněk Osner. „Výroky pana Tkadlece považujeme za naprosto nepřijatelné. Jsou to věci, které nemohl zařídit, protože nebyly v jeho kompetenci,“ uvedl u soudu.

Soudce to ale viděl jinak. „Naprosto nekritická snaha popřít nepopiratelné,“ shrnul argumenty firmy s tím, že odposlechy i další důkazy jednoznačně usvědčují Energii z trestné činnosti.

Odkazoval i na výpověď někdejší vedoucí pracovnice kontrolního oddělení, která podle něj „zapadla do obrazu společnosti, kde nekalý průběh zadávacího řízení nikomu nebyl na obtíž“. Policisté v jejím notebooku našli dokumenty poskytující firmě interní informace o průběhu tendru. Vrchní kontrolorka u soudu tvrdila, že si nepamatuje, jak se jí do počítače dostaly.

Soudce navíc uvedl, že v kauze „s čistým štítem nevystupuje ani Osner“. Podle důkazů musel o nezákonném propojení společnosti, v jejímž čele stojí, vědět.

Jak již bylo zmíněno, místopředsedou představenstva Energie je hokejista Jaromír Jágr, který post převzal po svém otci. I přes důkazy dlouhodobě trval na tom, že se rodinná firma ničeho nedopustila.

Jágr má blízko ke kancléři Vratislavu Mynářovi. V roce 2019 například přijel do komunistické Číny v Zemanově delegaci a na fotografiích s Mynářem pózoval.

Spekulace o Metrostavu

Původně se spekulovalo o tom, zda nebyla omilostněna stavební firma Metrostav, která - jak Seznam Zprávy zjistily zkraje roku - žádost o milost podala na Hrad. Jako právnická osoba dostala loni v červnu od soudu trest zákazu veřejných soutěží. Plus pokutu 10 milionů, podle pravomocného rozsudku její manažeři slíbili hejtmanu Rathovi a jeho spolupracovníkům přes 22 milionů za zmanipulované tendry ve středočeských nemocnicích.

V hradní zprávě o milosti udělené nyní zatím neznámé právnické osobě se píše, že trest „jí byl uložen za zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě“.

Mluvčí Metrostavu pak na dotaz Seznam Zpráv uvedla, že o milosti pro firmu neví. „Bohužel v tuto chvíli o udělené milosti právnické osobě prezidentem ČR nemáme žádné informace,“ odepsala na dotaz redakce.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme další podrobnosti k omilostněné firmě.

Reklama

Související témata:

Doporučované