Hlavní obsah

„Jakou to mělo logiku?“ Opozice tepala Fialu za milion v kampeličce

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •

Opozice ve čtvrtek kritizovala Petra Fialu za podíl v Podnikatelské družstevní záložně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za „nefalšované Palermo“ označila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová Podnikatelskou družstevní záložnu, ve které měl v letech 2015 až 2020 uložený necelý milion korun premiér Petr Fiala (ODS).

Kauzu otevřely před několika dny Seznam Zprávy. Opozice kvůli ní na čtvrteční dopoledne svolala mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Na té lídři opozice po premiérovi chtěli, aby vysvětlil finanční toky do kampeličky, ale i další podezření, která kolem uzavřené záložny existují.

Předseda ANO Andrej Babiš na plénu shrnul všechna podezření, která se v uplynulých dnech objevila v médiích, a vyzval premiéra, aby vše vysvětlil. „Jsou tady další věci – vražda, krásné ženy i agenti, neskutečné. Takže my chceme od pana premiéra jasné vysvětlení, co to všechno znamená, jak je to vůbec možné, kde vlastně žijeme, když tady léta tenhle člověk, Kamil Bahbouh, působí a má kontakty na všechny. Je to neskutečný skandál,“ uvedl Babiš.

„Kauza Fialova pračka ukazuje, že se nám vrací devadesátky a s megazlodějnami vládních partají,“ řekl k tomu předseda SPD Tomio Okamura, který ve svém projevu nezapomněl zmínit i obchody s Ukrajinou spojené s danou kampeličkou. Již tradičně také vyzval premiéra k demisi.

Schůze začala v devět hodin a před schvalováním programu hovořili pouze lídři opozice s přednostními právy. Po zhruba tříapůlhodinové diskuzi poslanci program schůze neschválili a jednání Poslanecké sněmovny zhruba půl hodiny po poledni skončilo.

Příběh „Fialovy“ kampeličky

Nevydělává. Nestojí o členy. Služby jsou jen pro zvané. Šéf tu není ani zaměstnancem. Dovnitř se prý nosí kufry s penězi a jiné se zase vynášejí ven. Tak proč zrovna do této záložny uložil své úspory premiér České republiky? Příběh kampeličky, ve které měl před několika lety premiér uložený necelý milion korun, popsal reportér Jiří Pšenička.

Fiala uvedl, že udělal chybu ve formuláři, za kterou se omlouvá. „Toto je snaha opozice vyrobit kauzu za každou cenu,“ řekl na plénu, kde se také před poslanci finančně odhalil a popsal své majetkové poměry.

Reagoval také na slova lídrů opozice, kteří ho ve svých projevech označovali za finančně negramotného. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová premiéra vyzvala k transparentnímu zveřejnění majetkového přiznání od roku 2015, kdy Fiala peníze do kampeličky poslal.

Zástupci opozice s přednostním právem, kteří měli možnost před schvalováním programu schůze hovořit, obecně opakovali informace, které se o případu premiérových peněz v uplynulých dnech objevovaly v médiích.

Schillerová: Proč jste se připravil o peníze?

Schillerová vyzvala premiéra, aby vysvětlil i důvod, proč do kampeličky poslal 950 tisíc korun, a nikoliv milion, který sliboval už vyšší úročení vkladu.

„Žádáme veřejné vysvětlení důvodu, proč jste se dobrovolně připravil minimálně o vysoké desítky tisíc korun, když jste do záložny vložil přesně o 50 tisíc korun méně, než bylo potřeba, abyste jakýkoliv depozitní úrok získal, přestože jste podle svých slov prokazatelně tuto částku měl k dispozici v hotovosti na svém účtu v Komerční bance. Jaká je tedy ekonomická logika tohoto kroku, máte-li vůbec odvahu nadále trvat na tom, že jím byla právě ona?“ ptala se Schillerová.

Fiala uvedl, že žádné finanční produkty nad rámec běžného účtu prý ve finanční instituci nevyužil a v roce 2020 peníze převedl zpět na běžný účet, neboť je potřeboval na nákup bytu, do kterého se s manželkou rozhodli investovat.

Investigativní reportér o příběhu kampeličky

Celý příběh premiérova milionu v soukromé záložně popsal reportér Janek Kroupa.

Premiér na plénu dále zopakoval, že v záložně měl své úspory ve výši 950 tisíc od června 2015 do listopadu 2020. „Mojí motivací byla diverzifikace úspor. Do té doby jsem měl všechny peníze v jedné bance,“ uvedl premiér, který sám sebe označil ve financích za konzervativního člověka, který nedělá odvážné investice.

„Při výběru instituce jsem dal na doporučení mého známého Miloše Růžičky. Můžete ho tady zpochybňovat, vím, že zejména Andreji Babišovi leží v žaludku, ale je to můj student a člověk, který byl několik let ve vrcholovém managementu Komerční banky, proto jsem se ho na doporučení finančního ústavu zeptal,“ dodal premiér.

Fiala opoziční poslance upozornil, že 35 let pracuje ve veřejných funkcích a je si vědomý, že jeho příjmy jsou z veřejných zdrojů. „Do rozpočtu naší rodiny významně přispívá i moje žena, která má úspěšnou profesní dráhu, a já ji za to obdivuji, co dokázala při výchově tří dětí. Hodně jsme společně pracovali, část majetku jsme zdědili také po našich rodičích, vše mám doložené doklady, notářskými zápisy. O svých příjmech mluvím konzistentně, otevřeně, uvědomuji si, že to, co mám, je z veřejných zdrojů,“ dodal premiér.

Reklama

Doporučované