Hlavní obsah

„Vědět to měl.“ S reportérem Kroupou o kauze premiéra Fialy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala (ODS) v majetkovém přiznání opomněl podíl v Podnikatelské družstevní záložně.

Reklama

Článek

Premiér Petr Fiala vysvětluje vztahy s problematickou finanční institucí, které před lety svěřil peníze. Podle tvrzení svědků docházelo v Podnikatelské družstevní záložně k praní špinavých peněz. Fiala navíc podíl v PDZ opomenul v majetkových přiznáních. Jak případ vypadá pohledem investigativního reportéra Seznam Zpráv?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co zavedlo pátrání Seznam Zpráv až ke jménu Petra Fialy coby podílníka Podnikatelské družstevní záložny.
  • Čím je fungování PDZ problematické a jací další lidé získali v záložně podíl.
  • Že se okolnostmi kolem finanční instituce zabývá i policie a že už v minulosti fungování záložny pokutovaly úřady.

Už více než týden premiér Petr Fiala (ODS) reaguje na kritiku, že v majetkových přiznáních neuvedl svůj dřívější podíl v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). Ve finanční instituci sídlící v centru Prahy měl mezi lety 2015 a 2020 uložen necelý milion korun. Fiala se omluvil – neuvědomil si prý, že účet v záložně znamená zároveň i podíl.

Podle investigativního reportéra Seznam Zpráv Janka Kroupy, který na nesrovnalost upozornil, může znít vysvětlení předsedy vlády věrohodně. Jenže jak novinář v rozhovoru pro podcast 5:59 dodává: „Nic to nemění na tom, že to vědět měl.“

Hned několik zjištění totiž ukazuje na to, že se Petr Fiala okolnostmi kolem PDZ zabývat musel. Kroupa zmiňuje jednak varování, které lídr tehdy opoziční ODS dostal před volbami v roce 2020 od podnikatele a rovněž letitého podílníka záložny Pavla Wursta.

Zároveň už v roce 2015 šéf občanských demokratů řešil záležitost kolem sponzorského daru, který strana obdržela od jednatele společnosti propojené s Podnikatelskou družstevní záložnou. Podle Kroupy tehdy Fiala vzhledem k velikosti daru – činil 850 tisíc korun – dokonce vyslal zástupce z vedení ODS, aby štědrý příspěvek prověřili.

A také: „Premiér Fiala není Andrej Babiš,“ říká Kroupa s odkazem na to, že na rozdíl od šéfa hnutí ANO Fiala na svém účtu neoperuje s desítkami milionů korun či s ještě vyššími částkami. Podle reportéra je tak pozoruhodné, že by Fiala nevěděl, do instituce jakého typu vložil 950 tisíc korun.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Sídlo Podnikatelské družstevní záložny v centru Prahy.

Výrazná stopa „staré ODS“

Pátrání Janka Kroupy rovněž ukázalo, že v PDZ měli vedle Fialy podíly mnozí lidé s výrazným otiskem v řadách občanských demokratů. Navíc tací, kteří bývají řazeni mezi představitele „staré ODS“. Patří sem např. exposlanec Petr Tluchoř nebo někdejší vlivný člen středočeské ODS Roman Boček. Oba tito podílníci záložny jsou známí také svým zapojením do kauzy takzvaných poslaneckých trafik.

„Argumentace (Petra Fialy) – ‚nevěděl jsem, co to je za instituci‘ – v kontextu toho, že v PDZ je velká část té staré Občanské demokratické strany, prostě tak nějak nefunguje,“ uvádí reportér Kroupa.

Předseda ODS nicméně ve vyjádření pro Seznam Zprávy napsal, že nevěděl, že v záložně mají podíly i jeho straničtí kolegové: „Neznal jsem žádné další klienty záložny. S lidmi, které jmenujete, nejsem a ani jsem nikdy nebyl v osobním styku,“ reagoval Fiala. Uvedl také, že se pro přesun části svých prostředků do PDZ rozhodl na doporučení svého známého Miloše Růžičky a že cílem byla „diverzifikace“.

CELÝ ROZHOVOR S PETREM FIALOU ČTĚTE ZDE:

Kromě neuvedení podílu v majetkových přiznáních je tu ale ještě další rovina – problematické fungování samotné Podnikatelské družstevní záložny. Seznam Zprávy už v prosinci například popsaly, že se záložnou souvisí zmizení peněz, za které chtěla Ukrajina nakoupit zbraně pro válku s Rusy.

Poté jsou tu rovněž svědci, kteří otevřeně mluví o tom, že v PDZ dochází k praní špinavých peněz. Třeba již zmíněný podnikatel Wurst, který podle svých slov pro Seznam Zprávy volební tým Petra Fialy v roce 2020 upozornil, že záložna je problematická. A dnes Wurst svá tvrzení doprovází konkrétním popisem, kdy podle něj mělo v PDZ docházet k „odklánění“ milionů korun před dosahem trestního stíhání, kterému čelil také již zmíněný Roman Boček.

Foto: Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa.

Podílníci s kauzami

Právě pohled na seznam podílníků záložny považuje Kroupa za podstatný. „Vidíte tam odbočky do úplně nejneuvěřitelnějších kauz, na které si vzpomenete,“ říká a kromě již zmíněných případů dodává, že účet – a tedy i podíl – v PDZ získali lidé figurující v kauzách vytunelovaných fondů z 90. let nebo manažeři stavebních firem odsouzení za korupci.

„A do tohoto nejdivnějšího klubu vstoupil premiér,“ dodává Kroupa s odkazem na podíl, který Petr Fiala v záložně roky měl.

Samotná Podnikatelská družstevní záložna nicméně popírá, že by se podílela na čemkoliv nelegálním.

„PDZ se proti spekulativním náznakům, že by jakkoliv umožňovala, nebo se snad dokonce podílela na jakýchkoliv protiprávních aktivitách, a to zejména v oblasti boje proti praní špinavých peněz, důrazně ohrazuje,“ zveřejnila záložna na svém webu.

V podcastu 5:59 se dozvíte více o fungování Podnikatelské družstevní záložny nebo také to, jaké nedostatky ve fungování PDZ pokutovaly v minulých letech české úřady. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Eduard Freisler

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované