Hlavní obsah

Přes problematickou záložnu přišel ODS první velký dar Fialovy éry

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Petr Fiala a spol. Tváře současných i bývalých politiků z ODS, kteří měli co do činění s Podnikatelskou družstevní záložnou.

Reklama

Podnikatelskou družstevní záložnu pojí s ODS víc než jeden „zapomenutý“ podíl premiéra Petra Fialy. S financemi pomohla někdejšímu poslanci Petru Tluchořovi či ministerskému náměstkovi odsouzenému v kauze trafik Romanu Bočkovi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když nastoupil do čela ODS Petr Fiala, jedním z jeho prvních kroků bylo založení transparentního konta, kam měli straníci a sympatizanti strany posílat dary na umoření stranických dluhů.

Po dvou měsících bylo na účtu něco málo přes milion korun. Většinu však pokryl jeden jediný dar –⁠ 850 tisíc korun poslal na nové konto ODS tehdy třiaosmdesátiletý Lubomír Hromádka. „Štědrý dar přišel prostřednictvím téměř neznámé Podnikatelské družstevní záložny,“ upozornil na začátku roku 2015 týdeník Euro.

Důvody, proč peníze poslal a kde je vzal, v té době dárce mimořádné částky nevysvětlil, omezil se pouze na prohlášení, že je „dlouhodobým podporovatelem ODS, člověkem, jemuž záleží na budoucnosti České republiky“.

Jak však naznačil už citovaný týdeník Euro, Lubomír Hromádka byl v té době jednatelem společnosti Galerie Gema, která sídlí na stejné adrese jako Podnikatelská družstevní záložna a je s ní personálně propojená.

Šlo o tak vysoký dar, že se jím muselo zabývat i nejvyšší vedení ODS. Na starosti to tenkrát dostal místopředseda ODS Martin Kupka a hlavní manažer strany Jan Kočí.

„V listopadu 2014 jsem se s panem Hromádkou sešel, působil naprosto autenticky,“ říká dnes Martin Kupka.

Kauza Fiala

Foto: Seznam Zprávy

Předseda ODS na prezenční listině mezi družstevníky PDZ.

Do sídla Podnikatelské družstevní záložny v Celetné ulici přichází v roce 2015 také předseda ODS Petr Fiala a vkládá ve dvou krocích 950 tisíc. Veřejnosti to nepřiznal, teprve po zjištění Seznam Zpráv z tohoto týdne sdělil, že svoje členství v družstvu zapomněl v majetkových přiznáních uvést. Členem kampeličky byl do roku 2020.

Dnes také Petr Fiala uvádí, že o kampeličce nic nevěděl, že neznal další podílníky a že do řad družstevníků jej přivedl tehdejší lobbista a nyní už jeho poradce Miloš Růžička. „Celý život jsem měl peníze v jedné bance, všichni experti ale radí diverzifikovat. Proto jsem tam část úspor uložil. Ptal jsem se tehdy několika známých, co doporučují, sám moc banky a finanční produkty nesleduji,“ shrnul tehdejší volbu po osmi letech premiér v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Tenkrát v Líbeznicích

Místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka se s lidmi z Podnikatelské družstevní záložny zná. A to minimálně z projektů, na nichž spolupracovali v Líbeznicích, kde býval mezi roky 2010 a 2021 starostou.

Klíčovou postavou kampeličky a mužem, který je podepsán pod většinou jejích transakcí, je totiž Kamil Bahbouh. „Známe se,“ říká Martin Kupka. „Seznámili jsme se, když jeho firma dělala revitalizaci barokní kapličky v Líbeznicích,“ upřesňuje.

Revitalizaci dělala společnost Gema art group, i ta je s kampeličkou personálně provázaná, řídí ji, stejně jako kampeličku, právě Kamil Bahbouh.

Stejná firma ještě v Líbeznicích rekonstruovala Hasičskou zbrojnici za téměř 25 milionů korun. „Zakázky byly řádně vysoutěženy,“ podotýká Kupka.

Případ záložna

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vývěsní štít záložny ve dvoře domu v Celetné ulici v Praze.

Podnikatelská družstevní záložna, v níž premiér Fiala investoval svého času skoro milion korun, byla v posledních letech problematická i z pohledu úřadů. Finanční analytický úřad, který má na starosti boj proti praní špinavých peněz, jí v roce 2021 udělil 150tisícovou pokutu právě za to, že nedostatečně naplňovala povinnosti podle AML, tedy zákona proti legalizaci zločineckých zisků.

Záložnu kárala za řadu nedostatků i Česká národní banka, která jí vyčítala například neexistující kontrolní systém. Za to jí předloni udělila pokutu 200 tisíc korun.

A je třeba připomenout také nedávné zjištění Seznam Zpráv, že se záložnou souvisí i zmizení peněz, za které chtěla Ukrajina nakoupit zbraně pro válku s Rusy.

V nouzi poznáš záložnu

Petr Fiala ale nebyl jediným vysoce postaveným občanským demokratem, jemuž se záložna postarala o finance.

Seznam Zprávy zjistily, že záložna pomohla v nouzi někdejšímu náměstkovi na ministerstvech dopravy a zemědělství Romanu Bočkovi, který byl nedávno definitivně odsouzen ke dvouleté podmínce a pokutě 300 tisíc korun ve známé kauze takzvaných poslaneckých trafik.

Právě v době, kdy jej policie začala stíhat, mu záložna vyšla vstříc. „Po mém zatčení mi banky zmrazily peníze na účtech a já jsem potřeboval zajistit chod rodiny,“ uvedl nyní na dotaz redakce. „Tak jsem na účet manželky převedl peníze,“ dodal s tím, že do záložny ho přivedla další známá tvář z ODS –⁠ bývalý ministr zdravotnictví z 90. let Luděk Rubáš, který byl sám členem PDZ.

Manželčin účet byl však méně problematickou vazbou Romana Bočka na PDZ, respektive jejího šéfa Kamila Bahbouha.

Jak dokládá interní komunikace kolem záložny, kterou Seznam Zprávy získaly, přes kampeličku proteklo také až 53 milionů korun, o nichž je jeden z podílníků Pavel Wurst přesvědčen, že je policií stíhaný Roman Boček odklonil před úřady.

„Bahbouh pere politikům ODS peníze,“ řekl Seznam Zprávám Wurst, který kvůli tomu podal i trestní oznámení a je ochoten svá podezření před úřady kdykoli zopakovat.

Roman Boček něco takového popírá: „Šlo o prostředky mé vlastní, čisté, řádně nabyté, po poctivém zdanění, které ani ve světle všech současných nejpřísnějších pravidel nemají sebemenší chybičku,“ sdělil reportérovi Seznam Zpráv.

Šéf Podnikatelské družstevní záložny Kamil Bahbouh k Bočkově věci uvedl, že „veškeré konstrukce, pomluvy a nařčení z čehokoli nekalého odmítá jako celek“. Podobná odpověď přišla z PDZ: „Rozhodně kategoricky odmítáme jakékoli náznaky, že by PDZ postupovala v rozporu s pravidly, jež zákon bankám i družstevním záložnám ukládá v oblasti AML,“ napsala e-mailem mediální zástupkyně záložny Dagmar Schejbalová.

Případ podrobněji rozepíšeme v dalších dnech.

Foto: Profimedia.cz

Roman Boček jako obžalovaný u soudu v kauze poslaneckých trafik.

Předseda klubu nakupoval v Kersku

Do výčtu spojení mezi kampeličkou a ODS můžeme přidat ještě téměř dvanáct let starý případ někdejšího poslance ODS Petra Tluchoře.

V roce 2012 plnily stránky novin pochybnosti o jeho realitním obchodu v Kersku. Petr Tluchoř od svého tchána, už zmíněného exministra zdravotnictví Luďka Rubáše, získal pozemek na atraktivním místě v lokalitě proslavené spisovatelem Bohumilem Hrabalem.

Parcelu v hodnotě šesti milionů Luděk Rubáš získal tak, že za 20 tisíc koupil firmu, v níž byl pozemek schovaný. Petr Tluchoř pak za rok 2011 do povinného majetkového přiznání vepsal, že si na stavbu domu půjčil od Podnikatelské družstevní záložny 7,5 milionu.

V následujícím roce pak vykázal, že dluží 5,5 milionu. Jak se mu podařilo tak rychle umořit značnou část úvěru, odmítl vysvětlit.

Dnes Tluchoř přitakává, že měl v Podnikatelské družstevní záložně účet. „Je možné, že jsem nějaké peníze v hotovosti vkládal. Detaily si už nepamatuji, ale určitě to nebyly žádné horentní částky,“ říká s tím, že hlavním důvodem podle něj bylo, že měl z Podnikatelské družstevní záložny půjčku.

Činila podle Tluchoře 9,5 milionu, tedy ještě o další dva miliony víc, než kolik uvedl už ve zmíněném majetkovém přiznání. „Získat ji bylo jednodušší než v normální bance. O všechno se postarali,“ vysvětluje Tluchoř.

Tvrdí, že před pěti lety z kampeličky odešel a peníze převedl jinam. Aktuální výpis z katastru ukazuje, že na vilu má dnes Tluchoř úvěr u Komerční banky.

Samotný Fiala dnes říká, že nevěděl, že v záložně mají podíly i jeho spolustraníci. „Neznal jsem žádné další klienty záložny. S lidmi, které jmenujete, nejsem a ani jsem nikdy nebyl v osobním styku. A velikost bankovního ústavu ani jeho klienty jsem nezkoumal,“ reagoval aktuálně Fiala na výše zmiňovaná jména.

Reklama

Doporučované