Hlavní obsah

„Jurečka mě nazval, že su blbem,“ poslanec ANO si stojí za výroky o Ukrajině

Foto: Petr Topič, Profimedia.cz

Poslanec Milan Brázdil na archivním snímku ze Sněmovny.

Reklama

Slova poslance hnutí ANO Milana Brázdila o tom, že na Ukrajině není válka, vzbudila velký rozruch. Poslanec si za svým názorem ale stojí a tvrdí, že výrok je jen vytržený z kontextu.

Článek

„V současné době vlastně válka na Ukrajině – a prosím vás, neberte mě tu za slovo – není. Je to na nějakém území, ale na většině státu Ukrajiny se neválčí, tam se chodí do práce, do školy, nějak funguje zdravotnictví. Tedy já bych tím chtěl i naznačit, že ti lidé buď se rozmyslí a vrátí se domů, a nebo když tu opravdu chtějí zůstat a pracovat, tak si myslím, že do těch třech měsíců a alternativně do dvou měsíců – zvažte, co je přijatelnější – tu práci tady najdou, práce je dost a my je rádi zaměstnáme.“

Tímto proslovem na plénu Poslanecké sněmovny si poslanec Milan Brázdil (ANO) vysloužil velkou kritiku z řad veřejnosti i kolegů politiků. Seznam Zprávy ho proto požádaly o vysvětlení jeho slov, že na Ukrajině válka není.

Stojíte si za tím, že opravdu na Ukrajině není válka?

Paní redaktorko, krásně to na Parlamentních listech popisuje pan redaktor, přesně to, jak média vytrhávají z kontextu slova nás, kohokoliv z nás, kdo někdy něco řekneme. Tak vždycky se vytrhne přesně to, co chce vzbudit rozkol, nějakou diskuzi. Když se mě ptáte, prosím vše, co jsem řekl ve Sněmovně, když si to opravdu celé přehrajete, v kontextu, to jsem řekl správně.

Přehrála jsem si to dvakrát a ještě jsem si to přečetla ve stenoprotokolu a vy jste opravdu řekl, že na Ukrajině válka není, jen na nějakém území, ale že na většině území státu se neválčí, lidé tam chodí do práce, do školy, funguje zdravotnictví. Opravdu si myslíte, že v některých městech, napadá mě třeba Dnipro, Mykolajiv… že když tam není ruské vojsko, že tam opravdu není válka? Ti lidé musí běhat do krytu, ostřelují je. Těch míst, kde není válka, je opravdu málo…

Ještě jednou… tedy vy jste si to přečetla a nepochopila jste to, co jsem tím asi chtěl říct…

No, očividně ne…

Tak já to ale neumím lepšími slovy říct.

Tak mi řekněte, kde podle vás válka tedy je a kde není?

Prosím, netlačte mě tak. Já přesně vím, že vy mě chcete dostat někam, kde já nechci být. Na plénu…

Já vás nechci dostat nikam. Já chci, abyste mi to vysvětlil.

Vy mi skáčete do řeči. A natáčíte to.

Ano.

Prosím. Na plénu mojí myšlenkou bylo, aby motivace Ukrajinců na našem území byla ta, aby si hledali práci. Já jsem řekl i podřadnou, zase jsem to vysvětlil. Já jako lékař, když budu utíkat do Rakouska, tak nepředpokládám, že mi dají práci na záchrance, jakou dělám tady. Budu muset vzít práci nějakou podřadnou. Protože to je motivace člověka a tak dále a tak dále. Já jsem vysvětlil, co jsem chtěl, a řekl jsem to spatra a řekl jsem to na plénu. Když si to znovu přehrávám, a já jsem se na to teď díval a vím, jak to komentují i novináři. To přesně popisuje ten novinář – jak vy, někteří redaktoři v této republice, chcete z toho udělat show. Vy vlastně chcete někoho, aby byl obětním beránkem, který bude vlastně dehonestován za to, co neřekl. To, co jsem řekl, za tím si stojím a prosím, nepleťte mi jiné věty do úst než to, co jsem řekl.

Vy jste řekl, že na Ukrajině není válka.

Ve Sněmovně všichni poslanci, a to se nestává často, všichni to pochopili. Jednomyslně pro tento můj návrh s tím, jak jsem ho vysvětlil, souhlasili. A vy jste to nepochopila.

Já nerozporuji váš návrh a to, že prošel. Mě jen zajímá, jak jste myslel prohlášení, že na Ukrajině není válka. Vy jste to opravdu řekl, vždyť je to dohledatelné.

Ano. Vždyť já se za to nestydím. Já jsem to řekl, tak jak to v tom kontextu je, a tak jsem to i myslel.

Jak by tedy měla vypadat situace, abyste uznal, že tam válka je?

To jsou otázky, na které vám teď nedokážu ani přesně odpovědět. Ale to, co jsem chtěl říct, a pochopili to všichni poslanci, vy ne.

Nemyslím si, že to pochopili všichni. Stačí se podívat třeba na Twitter, kde jste to od některých lidovců nebo topkařů schytal…

Já vím, pan Jurečka mě nazval, že su blbem. No tak dobře, možná to někteří nepochopili. Mimochodem, pan Jurečka pro to nehlasoval, on ani ve Sněmovně nebyl. Ale ti, co tady byli, těch 155 poslanců, to pochopili.

Vy odbíháte ale pořád k něčemu jinému.

Ne, to vy odbíháte.

Já nerozporuju váš návrh, který poslanci schválili. To vám prošlo, to je úplně v pořádku. Ale vy jste řekl, že na Ukrajině válka není. Vy tím vlastně rozporujete, že…

Nevytrhávejte to z kontextu!

…ty rakety létají na Lvov, k Užhorodu. Já to nevytrhávám z kontextu.

Já jsem to řekl slovy na plénu, vy si to můžete, prosím, když mě ocitujete tak, jak jsem to řekl…

Ale já jsem si to četla.

No tak to su rád.

A vy jste řekl: na Ukrajině válka není. Lidé tam normálně chodí do práce, do školy. Těm lidem ale létají kolem hlav rakety. Zní to jako zpochybňování toho, co se děje, těch zvěrstev.

No, já su rád, že poslanci kolegové to pochopili správně, jinak, jinak než to chápete vy. Já si myslím, že dál už asi nevím, co bych k tomu jiného řekl, než že jsem rád, že poslanci to schválili.

Chtěla bych, abyste si obhájil svá slova, která vzbudila rozruch.

Jsem rád, že to vzbudilo rozruch v tom smyslu, že se rozproudila diskuze v tom smyslu, že tady někdo prchá před válkou, když by měl tady snahu pracovat. Dávat tomu větší hledání času než půl roku. To prošlo, to bylo účelem. Poslanci to pochopili, někteří lidé možná ne, vy ne.

Vše, co jste řekl, byla pravda? Že na Ukrajině není válka?

Já vám na to nenaskočím. Vše, co jste teď řekla, já popírám, protože já jsem se už vyjádřil v Sněmovně. A to když zveřejníte a nebudete to reprodukovat jinak ani komentovat, ale jenom to opíšete, takže za tím si stojím.

Další výroky poslance Milana Brázdila

„Homosexuálové jsou postižení“

V roce 2018 Milan Brázdil naštval lidi bojující za manželství pro všechny svým prohlášením, že homosexuálové jsou postižení. „Já nejsem takový hňup, za kterého mne máte. Mimoni jsou mimo a já jsem, zůstávám a zůstanu nohama na zemi. Postižení lidé nemůžou být manželé a mít děti,“ odpověděl tehdy na e-mail lékařce, která se s ním chtěla sejít a o problematice si promluvit.

„Není vhodné nechat dítě zemřít doma“

Brázdil jako lékař záchranky se v září 2018 účastnil výjezdu k úmrtí těžce nemocné dvouleté dívky. Její rodiče ji v rámci paliativní péče měli doma, děvče zemřelo ve spánku. „Pan doktor naznačoval, že není běžné a vhodné nechat dítě zemřít doma,“ citoval matku dívky deník Blesk. Rodina od mobilního hospice věděla, že v jejich případě není potřebná pitva. „V tu chvíli on vytáhl, že je poslanec, že zná zákony a ví, co je správné,“ dodala matka.

„Co do toho kafráte. Poroďte sama své dítě“

Poslanec, který se označuje za jednoznačného odpůrce domácích porodů, se v dubnu 2018 dostal do ostré hádky s porodní asistentkou, která poslancům rozeslala otevřený dopis, v němž žádá, aby porodní asistentky dostaly práva, na které zatím nedosáhly. „Miliony let tu ženské rodí děti a je to vlastně to nejlepší poslání. Co do toho kafráte. Co chcete. Poroďte Vy sama své dítě a buďte výbornou mamkou. Co vlastně chcete, co potřebujete. Nic!“ napsal Brázdil Janě Riedlové, která jeho odpověď následně zveřejnila.

„Jak správně smrkat“

V době vrcholící pandemie onemocnění covid-19, loni v lednu, Brázdil, který pracuje jako lékař na záchrance, učil své kolegy, jak mají správně smrkat nebo si udržovat hygienu v ústní dutině. „Prosimvás, smrkaní není tak, že si vezmete chřípí nosu do palce a do ukazováku a přerušovaně stlačíte, zatlačíte. To je špatně. Vy si tlačíte celý ten sekret často vlastně i do paranasalních dutin,“ poučoval třeba poslance, čímž si od kolegů vysloužil řadu pobavených reakcí.

Reklama

Doporučované