Hlavní obsah

Kalousek se chce ucházet o místo europoslance na kandidátce Spolu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Miroslav Kalousek.

Reklama

aktualizováno •

Překvapivé jméno by mohla obsahovat kandidátka Spolu do evropských voleb - zájem kandidovat potvrdil zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. Rozhodne strana i koalice Spolu.

Článek

Bývalý předseda TOP 09 a někdejší ministr financí za tuto stranu Miroslav Kalousek chce kandidovat do Evropského parlamentu ve volbách, které se uskuteční příští rok v červnu. Potvrdil to na sociální síti X.

Uvedl, že ho dojalo obrovské množství nominací z regionů. TOP 09, která bude součástí koalice Spolu, totiž kromě svého lídra Luďka Niedermayera ještě další kandidáty neoznámila. Bude je teprve schvalovat.

„Je to masivní projev důvěry, který nelze odmítnout. Přijímám proto tyto nominace a jsem připraven kandidovat,“ uvedl na sociální síti Kalousek, jenž je momentálně řadovým členem strany, kterou před 14 lety zakládal.

Dodal však, že respektuje, že o možné kandidatuře musí rozhodnout výkonný výbor strany. „Takže čert ví, jak to dopadne. Třeba jsou tu závazky, o kterých nic nevím,“ dodal.

„Nebylo by ode mě kolegiální vyjadřovat komukoliv podporu v kandidatuře do Evropského parlamentu, protože schopných a perspektivních osobností, které o ni mají zájem, je v TOP 09 celá řada. Celkově je několik desítek nominovaných,“ reagovala předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. „O kandidátce rozhoduje výkonný výbor,“ uvedla rovněž.

Obhajobu místa europoslance oznámil na nedávném sněmu TOP 09 i další z bývalých předsedů strany Jiří Pospíšil. Na sněmu si ověřoval své šance uvnitř strany kandidaturou na místopředsedu, získal téměř polovinu delegátů.

„Kdybych dostal například jen těch 40 hlasů, tak bych opravdu nekandidoval, to říkám na rovinu. Vůle voličů je pro mě strašně důležitá,“ řekl Pospíšil na nedávném sněmu Seznam Zprávám.

Koalice Spolu zatím představila jen první pětici kandidátů. Topce v ní patří pouze třetí pozice Luďka Niedermayera.

První pětice kandidátů Spolu do Evropského parlamentu

1 – Alexandr Vondra (ODS)

2 – Veronika Vrecionová (ODS)

3 – Luděk Niedermayer (TOP 09)

4 – Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

5 – Ondřej Krutílek (ODS)

Reklama

Doporučované