Hlavní obsah

Kauza lithium se vrací. Stomilionovou provizi z éry vlády ANO řeší senátoři

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

I díky aféře kolem těžby lithia v okolí Cínovce vyhrálo ANO volby v roce 2017. Obchod s kritizovanou firmou EMH ale stát uzavřel v éře vládnutí Andreje Babiše. O utajené provizi za víc než čtvrt miliardy píše server Neovlivní.cz.

Článek

Do rozplétání kauzy mnohamilionové provize, která je spojena se státním obchodem společnosti ČEZ v kauze lithium, se vložili senátoři. Píše o tom web Neovlivní.cz.

„Rád bych projednal aktuální stav celého projektu, který byl v minulosti kontroverzní. Prioritou je zjistit skutečný potenciál využití lithia, stejně tak detaily provize spojené s prodejem akcií státu. Jde o to, pro koho byla provize ve skutečnosti určena a jaká konkrétní práce za ni byla odvedena,“ řekl pro server senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti), předseda komise pro dohled nad veřejnými prostředky.

Provize měla údajně dosáhnout tří set milionů korun. Odměna měla provázet transakci z éry Babiše, kdy ČEZ na základě rozhodnutí jeho vlády koupil majoritu ve společnosti Geomet, která drží práva k těžbě lithia na Cínovci.

O existenci provize se dosud veřejně nevědělo. „Za situace, v jaké se veřejné rozpočty nacházejí, je třeba se ptát, zda těch 300 milionů nikomu neschází. Nevíme, a na to se budeme také ptát, zda cena, kterou stát za vstup do společnosti Geomet zaplatil, nemohla být o těchto 300 milionů nižší,“ dodal senátor Wagenknecht s tím, že na program se případ dostane během tohoto měsíce.

Komise podle Wagenknechta chce oslovit i společnosti Geomet a především jejího původního vlastníka, australskou firmu European Metals Holdings (EMH), na jejíž straně je provize uváděna. Stát kupoval majoritu v Geometu právě od EMH, ta ale na dotazy redakce Neovlivní.cz zatím neodpověděla.

Existenci provize podle webu potvrzují veřejně dostupné dokumenty, jako třeba výroční zpráva australské společnosti EMH či dokumenty firmy na burze v Austrálii a ve Velké Británii z roku 2020.

EMH v dokumentech podle Neovlivní píše, že odměna pro poradce byla za služby v souvislosti se vstupem české polostátní společnosti ČEZ do firmy Geomet, kterou australská firma ovládala.

„Jde o protihodnotu za poradenské služby poskytované EMH v průběhu posledních dvou let, zejména v souvislosti s úpisem 51 procent akcií Geomet ze strany ČEZ,“ má stát v jednom z dokumentů.

Dohoda spojená s mnohamilionovou provizí měla vzniknout podle webu v roce 2020, kdy byl předsedou vlády Andrej Babiš (ANO). Byl to ale právě on, kdo o tři roky dříve těsně před volbami v roce 2017 zaútočil na ČSSD, že chce ukrást státu lithium skrze podepsané memorandum s Australany z EMH.

„Je to krádež za bílého dne,“ tvrdil o memorandu tehdy Babiš a firmu EMH označil za neprůhlednou.

Server píše, že obchod, který se ale za Babiše uzavřel, vycházel ze stejných parametrů jako jím kritizované memorandum.

Případ hodlá prověřit i Zbyněk Stanjura (ODS), protože Ministerstvo financí má v ČEZ výkon akcionářských práv za stát.

Andrej Babiš pak případ pro Neovlivní.cz odmítl komentovat.

Reklama

Doporučované