Hlavní obsah

„Nechtěl ani kandidovat.“ Kdo může být nový ministr za TOP 09

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Poslanec a možný budoucí ministr Matěj Ondřej Havel.

Reklama

V roli ministra pro vědu a výzkum by Helenu Langšádlovou mohl vystřídat její stranický kolega z poslaneckých lavic Matěj Ondřej Havel. Je jedním z těch, o kterých se hovoří. TOP 09 jméno oznámí příští týden.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nového ministra pro vědu a výzkum čeká nelehký úkol: Rychle přebrat agendu a dokončit to, co Helena Langšádlová podle své strany nedokázala. Tedy dostatečně téma prodat médiím a voličům.

Kdo jím bude, oznámí TOP 09 až příští týden. „Máme v TOP 09 celou řadu osobností, které mají erudici a mohly by se věnovat vědě a výzkumu a zároveň jsou v tom sektoru známé a respektované. Já mám v tomto směru už představu, ale chci, abychom vás se jménem seznámili po jednání předsednictva. Předtím však proběhne představení premiérovi a prezidentovi,“ řekla novinářům šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Na jedno jméno se jí však novináři opakovaně doptávali - poslanec Matěj Ondřej Havel. Pekarová ho nevyvrátila ani nepotvrdila. „Věřím, že i člověk, kterého jste zmínil, by byl schopen se rezortu ujmout se ctí,“ uvedla na novinářský dotaz.

Sedmatřicetiletý poslanec Havel se přitom oblasti vědy a výzkumu nikdy profesně nevěnoval. A také v nejvyšší politice je teprve krátce. Ve Sněmovně sedí od minulých voleb, angažmá ve vládě je tedy přímo raketový postup.

Do TOP 09 Havel vstoupil teprve před sedmi lety, do té doby nebyl učitel dějepisu na biskupském gymnáziu politicky aktivní.

Strana ho oslovila proevropským založením. Ke vstupu se rozhodl po nepodařených sněmovních volbách, kde se topka s 5,3 procenta hlasů jen těsně udržela v Poslanecké sněmovně.

„Přišel tehdy ještě s jedním kamarádem, se kterým topku podporovali jako voliči. Poté, co strana ve volbách takhle spadla, ji chtěli svým vstupem podpořit,“ vzpomíná na Havlovy začátky ve straně Jakub Sofka, tehdejší šéf regionální buňky v Hradci Králové a donedávna i Havlův poslanecký asistent.

Z pohovoru si pamatuje jeden detail: „Tehdy přišel s tím, že neplánuje nikdy nikam kandidovat.“

Už následující rok to ale neplatilo. Havel kandidoval do vedení Hradce, strana se ale do zastupitelstva nedostala. O dva roky později skončil v krajských volbách jako první náhradník do zastupitelstva.

Příležitost ve sněmovních volbách v roce 2021 už ale dokázal zúročit - ze čtvrtého místa na kandidátce tehdy přeskákal přímo do čela. A s téměř 11 tisíci preferenčními hlasy předčil i známého a v regionu oblíbeného exšéfa lidovců Pavla Bělobrádka.

Známý ředitel gymnázia

K úspěchu mu pravděpodobně pomohla známost z civilního zaměstnání. Od roku 2018 byl Havel oblíbeným ředitelem hradeckého Gymnázia J. K. Tyla, které je největší v kraji. Školu přitom Havel řídil ještě poměrně nedávno - teprve od začátku tohoto měsíce za něj „po dobu překážky v práci“ zaskakuje jiný ředitel.

Kromě toho je Havel také zapálený skaut a varhaník, hlásí se rovněž k římskokatolické církvi. „Ve všech komunitách má hodně přátel, čímž dokázal přitáhnout hodně voličů,“ dodává Sofka. Známost mezi mladými lidmi také přinesla královéhradecké organizaci topky zájem o její mládežnickou organizaci.

Havel vystoupal i v rámci partaje - dnes je předsedou královéhradecké topky a od minulého podzimu i místopředsedou strany. Ve svém nominačním projevu tehdy apeloval na kolegy, aby se drželi původních ideálů strany.

„Je jistě přirozenou daní za každé členství, a to v libovolné koalici, že se po čase objeví zkazky o ztrátě identity či rozmělnění postojů. Jistě na nich může být něco pravdy i v našem případě,“ řekl například Havel.

Na sjezdu se o něm mluvilo jako o „nové, mladé krvi“ ve vedení. Ostatně v partaji patří Havel spíš k liberálnějšímu křídlu. Od něj a další, na tomtéž sjezdu zvolené místopředsedkyně Martiny Ochodnické si straníci slibovali oživení a větší důraz na mladší voliče.

Názorově se Havel na politických tématech shoduje s šéfkou strany Markétou Pekarovou Adamovou. Jako šéf úspěšné krajské organizace má ale jiné názory na to, jak partaj vnitrostranicky řídit.

Ministerstvo pro TOP 09?

Otázkou je, jak by si poradil s agendou, které se doteď nikdy nevěnoval. Ve Sněmovně se zajímá o otázky školství a zasedá například ve výboru pro vzdělávání, kulturu a mládež. Nesedí ovšem v podvýboru pro vědu a výzkum, ale v podvýboru pro regionální vzdělávání nebo v podvýboru pro mládež a volnočasové aktivity.

Bývalý šéf královéhradecké topky Aleš Cabicar o Havlovi mluví jako „o velice slušném a schopném člověku“. Představitel někdejšího „kalouskovského“ jádra strany má ale pochybnosti o tom, jakého ministerstva by se měl Havel ujmout.

„TOP 09 byla vždy stranou hlásící se k velké odpovědnosti k veřejným rozpočtům a k nerozhazování. Je proto otázkou, jestli bychom vůbec měli takové ministerstvo držet, když jeho agendu by mohlo pokrývat třeba Ministerstvo průmyslu a obchodu,“ myslí si Cabicar.

Reklama

Doporučované