Hlavní obsah

Když nezískáme dva europoslance, jako šéf lidovců končím, řekl Jurečka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Reklama

KDU-ČSL musí získat v letošních volbách aspoň dva europoslance, má také posílit její klub v Senátu a navíc musí získat aspoň jednoho hejtmana.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka si dal podmínky, které se musí splnit, aby na podzim obhajoval své křeslo. Podle Jurečky musí KDU-ČSL získat v nadcházejících volbách alespoň dva europoslance, dále má posílit její senátorský klub a navíc musí získat alespoň jednoho hejtmana.

Jurečka to v neděli uvedl v diskuzním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct.

Vicepremiér a ministr práce vlády Petra Fialy (ODS) již několik týdnů čelí kritice od některých spolustraníků mimo jiné za to, že neukončil vánoční večírek na svém ministerstvu v den střelby na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, a za to, jak o této skutečnosti komunikoval s médii.

Už dříve také Jurečka řekl, že na říjnovém sjezdu lidovců by znovu nekandidoval, pokud by strana neuspěla v nadcházejících trojích volbách - tedy do Evropského parlamentu, zastupitelstev krajů a do třetiny Senátu.

Jurečka doplnil, že pokud by znovu nekandidoval na šéfa strany, byl by připraven dát k dispozici i svou pozici ve vládě. Podle něj by záleželo na novém vedení lidovců, jaký postup by v tomto ohledu zvolilo.

V neděli zveřejněném volebním modelu agentury STEM skončili lidovci nejen za koaličními partnery, ale těsně i za komunisty a sociální demokracií. Ve volbách do Sněmovny by neuspěli - podpořilo by je 2,7 procenta voličů, v listopadu to bylo 3,5 procenta.

O budoucnosti Jurečky před několika dny jednali i členové lidovecké konference. Z 84 jejích členů ho podpořilo 46 delegátů, což je jen o tři hlasy víc, než potřeboval. Šlo tedy o velmi slabý mandát, když předsedovi důvěřuje jen 55 procent lidí z širšího vedení. Proti Jurečkovi bylo 26 členů a 12 se při hlasování zdrželo. Předsedou přesto zůstal.

Reklama

Doporučované