Hlavní obsah

Klíčový muž Fialy pro rusko-ukrajinskou válku míří na post náměstka pro EU

Foto: Seznam Zprávy

Tomáš Pojar byl šéfem Člověka v tísni i českým velvyslancem v Izraeli.

Reklama

Po boku premiéra roste vliv jeho poradce pro bezpečnost Tomáše Pojara. Nově má mít tento bývalý vrcholný diplomat na starosti i evropské záležitosti.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Když si minulý týden dal premiér Petr Fiala na své sociální sítě fotku, jak s odhodlaným výrazem míří na jednání vlády řešit agresi Rusů na Ukrajině, po jeho boku byl právě Tomáš Pojar.

Bývalý český velvyslanec v Izraeli je Fialovým klíčovým mužem pro válku probíhající za východní hranicí Evropské unie.

Začátek bojů na evropské půdě však Pojara zastihl v pozici pouhého poradce – externisty. Od té doby ho Fiala povýšil na svého poradce pro evropské záležitosti, jak informoval Deník N. Nyní se Pojar podle informací Seznam Zpráv chystá i na pozici náměstka ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN).

„Ano, je to pravděpodobné, ale ještě o tom s ním a s panem premiérem budeme jednat,” řekl Seznam Zprávám ministr Bek. Pojar na dotaz Seznam Zpráv nereagoval.

Obě funkce – jak poradce pro evropské záležitosti, tak Bekův náměstek – se uvolnily po Jolaně Mungengové, s níž český premiér v posledních dnech rozvázal spolupráci. Mungengovou provází pověst kontroverzní postavy kvůli údajně konfliktní povaze i organizačním přešlapům.

Výměna Pojara za Mungengovou má podle mluvčího vlády Václava Smolky proběhnout k 1. dubnu a souviset má s aktuální mezinárodní situací a „nutností klást větší důraz na bezpečnostní otázky”.

Na ty je Pojar přední český expert. V letech 2007 až 2009 ale také spoluřídil přípravy a výkon českého předsednictví Evropské unii z pozice prvního náměstka ministerstva zahraničí – v době, kdy byl jeho šéfem Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Tím ale výčet funkcí pro Pojara nemusí končit. Pojar byl také v posledních týdnech nejčastěji zmiňovaný jako hlavní kandidát na vznikající pozici národního bezpečnostního poradce. K ustanovení této funkce po vzoru USA či Izraele, jež má v programovém prohlášení vláda Petra Fialy, má dojít nejpozději do konce roku 2022. Stávající situace může proces urychlit.

„V tuto chvíli je důležitá především koordinace aktuálních a potřebných kroků, tohle téma může přijít v druhém sledu,” sdělil Seznam Zprávám mluvčí vlády Václav Smolka.

Na Úřadu vlády tím formálně vznikne platforma pro koordinaci a komunikaci mezi subjekty bezpečnostní politiky s cílem zajistit užší spolupráci zpravodajských a bezpečnostních složek a efektivní postup proti dezinformacím a hybridním hrozbám.

Pojar je jako nestranický expert členem programového týmu ODS pro zahraničí a bezpečnost. Na přelomu století byl ředitelem humanitární organizace Člověk v tísni. V posledních letech působil jako prorektor pro zahraniční vztahy vysoké školy CEVRO.

Reklama

Doporučované