Hlavní obsah

Koalice plánuje škrty v rozpočtu Hradu. Zeman má přijít o 22 milionů

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Sněmovny.

Reklama

Koalice oznámila, že chce šetřit na rozpočtu některých státních institucí. Úspory se dotknou i Pražského hradu.

Článek

Vládní koalice chce osekat rozpočet kanceláře prezidenta republiky o 22 milionů korun. Seznam Zprávám to sdělilo několik zdrojů obeznámených s pozměňovacím návrhem ke státnímu rozpočtu.

Pod návrhem jsou podepsáni koaliční poslanci Josef Bernard, Jakub Michálek, Vojtěch Munzar, Miloš Nový a Miroslav Zborovský. V úterý se jím bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

Hrad má podle skupiny koaličních poslanců přijít o 21,7 milionu korun oproti návrhu rozpočtu, který připravila ještě vláda Andreje Babiše. Krátit se mají peníze i dalším státním institucím – Poslanecká sněmovna bude mít o 40 milionů méně, Senát o 17 a Nejvyšší kontrolní úřad o 21 milionů.

Že se bude v rozpočtu Hradu škrtat, oznámil ministr financí Zbyněk Stanjura už v minulých týdnech. Čekalo se pouze na částku, kterou koalice navrhne. Prezidentská kancelář měla mít v rozpočtu podle vládního návrhu 420,1 milionu korun, nově by měla mít 398,4 milionu korun.

Podle informací Seznam Zpráv ale nejsou s plánem, jenž ubírá prezidentské kanceláři pouze 22 milionů korun, spokojeni všichni koaliční poslanci. Je možné, že se objeví ještě další pozměňovací návrhy.

Celkem návrh počítá s tím, že se na různých státních institucích ušetří 109 milionů korun. Ty by se měly převést do Všeobecné pokladní správy na programové financování. Mají sloužit na investice do obnovy a rozvoje obecní infrastruktury a občanské vybavenosti.

Reklama

Doporučované