Hlavní obsah

Koncesionářské poplatky by od roku 2025 měly podražit

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Česká televize. Ilustrační foto.

Reklama

Vládní koalice představila návrh velké mediální novely, která by od roku 2025 měla navýšit koncesionářské poplatky. Ty se v České televizi nezvyšovaly od roku 2008, u Českého rozhlasu ještě déle.

Článek

Koncesionáři by si měli připlatit za veřejnoprávní média. Zároveň by se měly rozšířit jejich řady. Vychází to z takzvané velké mediální novely, jejíž návrh dnes představil ministr kultury Martin Baxa (ODS). Novela by podle něj měla platit od začátku roku 2025.

Televizní poplatek, který je od roku 2008 ve výši 135 korun, by měl vzrůst na 160 korun, rozhlasový poplatek, jenž se od roku 2005 ustálil na 45 korunách, by měl vzrůst o 10 korun na 55 korun. Vyjednávání o novele trvalo zhruba jeden rok.

Vývoj koncesionářských poplatků za rozhlas a televizi

RokRozhlas (Kč)Televize (Kč)
1953515 (od roku 1955)
od 1. července 19691025
od 1. dubna 19912050
od 1. dubna 19952550
od 1. července 19973775
od 1. října 200545100
od 1. ledna 200745120
od 1. ledna 200845135

Zdroj: ČTK

České televizi by se podle odhadu měl navýšit výnos o 1,4 miliardy korun (v současné době má podle ministra výnosy 5,3 miliardy), u Českého rozhlasu je pak plánované navýšení o 0,6 miliardy ze současných dvou miliard korun.

„Rozhodli jsme se zachovat příjmy médií veřejné služby prostřednictvím koncesionářských poplatků. Jsou předvídatelné, transparentní a nezávislé. Je to osvědčený a funkční systém,“ uvedl ministr Baxa.

Návrh novely je už podle něj hotový. „Čeká nás mezirezortní připomínkové řízení, věřím, že během podzimu se dostane na jednání vlády a následně začne projednávání v Poslanecké sněmovně. Řekl bych, že účinnost od ledna 2025 je realistická,“ řekl.

Velké plány nového ředitele ČT

Hlavním tématem rozvoje České televize v nadcházejících šesti letech bude digitalizace. Svoji vizi „nové“ veřejnoprávní televize představil nastupující ředitel Jan Souček, který se funkce ujme od 1. října. Přečtěte si více o jeho plánech i o tom, jakými lidmi se obklopí.

Poslanec TOP 09 Jan Jakob řekl, že jde o nutný krok k udržení nezávislosti médií veřejné služby.“ Zavedení jiného modelu financování by mohlo přispět nejen k ohrožení udržitelnosti, ale i k ohrožení nezávislosti médií samotných,“ řekl.

Narazil na nedávný nápad předsedy opozičního ANO Andreje Babiše na zrušení koncesionářských poplatků a placení České televize ze státního rozpočtu, čímž by se z veřejnoprávní televize stala de facto televize státní závislá na přízni vládnoucí garnitury. „Nechceme skončit jako v Maďarsku, kde v podstatě už nezávislá média nejsou,“ uvedl Jakub Michálek (Piráti).

Rozšíří se také počet koncesionářů. Doposud poplatky platí jen majitelé televizních nebo rozhlasových přijímačů. Nově by měli platit i majitelé ostatních zařízení, na kterých je možné televizní či rozhlasový signál přijímat, což jsou třeba chytré telefony, tablety a další.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářských poplatků od roku 2025?
Ano
9,9 %
Ne
88,6 %
Je mi to jedno
1,5 %
Celkem hlasovalo 1566 čtenářů.

„Pokud v domácnosti bude takových zařízení více, poplatek se odvádí pouze za jedno takové zařízení,“ řekl Baxa. Uvedl, že podle ředitelů televize i rozhlasu Česko patří k zemím, ve kterých je velmi vysoká disciplína placení poplatků, novela proto nepředkládá nové nástroje pro výběr poplatků. Domácnosti podle něj budou osloveny s dotazem na vlastnictví tak, jako je tomu doposud.

Počet plátců koncesionářského poplatku by se podle odhadů autorů novely mohl navýšit zhruba o 230 tisíc.

Podle ministra Baxy je potřeba zvýšit koncesionářské poplatky především z důvodu poklesu jejich reálné hodnoty. „U České televize se poplatky nezvyšovaly 15 let a oproti tehdejším cenám experti odhadují, že reálná cena současných 135 korun je 72 korun. U rozhlasových poplatků je reálná cena z 55 korun zhruba poloviční,“ dodal ministr.

Podle statistiky v současné době přispívá České televizi 3,3 milionu koncesionářů, Českému rozhlasu pak 3 miliony.

Reklama

Doporučované