Hlavní obsah

Koudelka zůstane ve vedení BIS. Neustoupím žádným tlakům, řekl před poslanci

Foto: SZ Michal Šula

Michala Koudelku chce vláda jmenovat ředitelem BIS na nejbližším jednání.

Reklama

Na nejbližším jednání vláda jmenuje Michala Koudelku ředitelem BIS. Premiér to dnes oznámil bezpečnostnímu výboru Poslanecké sněmovny.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) seznámil členy sněmovního bezpečnostního výboru s návrhem Michala Koudelky na ředitele Bezpečnostní a informační služby (BIS). Tomu mandát vypršel loni v srpnu, od té doby je vedením služby jen pověřený.

„Myslím, že situace, kdy v čele takto důležité zpravodajské služby není plnohodnotně jmenovaný ředitel, určitě není dobrá a neměla by trvat příliš dlouho,“ řekl premiér poslancům.

Jmenování ředitele chce schválit na nejbližším jednání vlády. Výbor informaci přijal, pro hlasovalo 11 ze 12 poslanců. Jeden se zdržel.

Koudelka před poslanci uvedl, že chce dál pokračovat v trendu zvyšování profesionální úrovně bezpečnostní služby. A to vzhledem k novým hrozbám, především dezinformačním kampaním.

„Pokud mi vláda projeví důvěru a budu znovu jmenován, chci, aby se dále zvyšovala profesionální úroveň našich důstojníků, abychom drželi krok s aktuálními trendy technického vývoje, a taky chci rozšiřovat mezinárodní spolupráci do dalších oblastí, jen tak můžeme úspěšně čelit našim protivníkům,“ uvedl.

„To je cesta, aby BIS byla i nadále moderní zpravodajskou službou, jejímž posláním je ochrana České republiky a jejích obyvatel. Touto cestou práva a pravdy půjdeme jako doposud a neustoupíme žádným tlakům bez ohledu na to, kdo za nimi stojí,“ dodal Koudelka.

Ve svém projevu sice nikoho nejmenoval, závěrečný vzkaz by ale mohl směřovat například k prezidentovi Miloši Zemanovi, který proti BIS i Koudelkovi osobně dlouhodobě vystupuje.

Prezident v minulosti práci Bezpečnostní a informační služby mnohokrát zpochybňoval. Již legendární je jeho označení „čučkaři“. BIS nařkl třeba z toho, že odposlouchává jeho okolí, a tím pádem i jeho. Michala Koudelku odmítl jmenovat generálem. Šestkrát.

Jmenovat nového ředitele BIS měla už předchozí vláda Andreje Babiše (ANO). „Myslíme si, že taková důležitá funkce má být rozhodnuta novou vládou, která získá důvěru občanů a Sněmovny,“ uvedl k tomu tehdy Babiš.

Po bodu Petra Fialy poslanci jednání uzavřeli, aby projednali okolnosti kolem skartace dokumentů o Vrběticích v Kanceláři prezidenta republiky. I v této kauze Hrad zaútočil na BIS – skartovaný dokument prý dodala na Hrad v „hrubém nepořádku“. BIS to popírá.

Reklama

Doporučované