Hlavní obsah

Landovský: Bezpečnost Česka se zhorší, musíme být v rámci NATO solidární

Foto: Profimedia.cz

Velvyslanec Česka při NATO Jakub Landovský.

Reklama

Situace na Ukrajině zhorší bezpečnost Česka a je třeba posílit východní křídlo NATO. Ve vyjádření pro Seznam Zprávy to uvedl český velvyslanec při NATO Jakub Landovský.

Článek

Český velvyslanec při NATO Jakub Landovský ostře kritizoval postup Ruska na východní Ukrajině. Kvůli tomu, že ruský prezident Vladimir Putin v pondělí uznal nezávislost lidových republik vyhlášených proruskými separatisty na východě Ukrajiny, se podle velvyslance zhoršuje bezpečnostní situace Česka.

„Další okupace Ukrajiny cestou protiprávního uznání loutkových režimů Moskvy v Doněcku a Luhaňsku a následné žádosti těchto neuznaných útvarů o vojenskou pomoc Ruska, spolu se stále větší integrací Běloruska a dislokací ruské armády na jeho území, bezesporu zhorší bezpečnost České republiky a je nutné na to reagovat posílením východního křídla Aliance,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy Landovský.

Aliance je jednotná a Rusko za pokračovaní v invazi zaplatí vysokou cenu.
Jakub Landovský, velvyslanec ČR při NATO

Podle velvyslance je NATO připravené chránit všechny své členy ve všech fázích konfliktu a Česko podle něj pomáhá Ukrajině s právem na sebeobranu vůči ruské agresi. „Aliance je jednotná a Rusko za pokračovaní v invazi zaplatí vysokou cenu,“ říká Landovský.

Důležité je být solidární

Ministryně obrany Jana Černochová dnes dopoledne řekla, že případné nasazení českých vojáků v rámci NATO bude nejprve řešit s premiérem a vládou a poté v parlamentu. Připustila, že by mohli působit na Slovensku nebo v Rumunsku.

Velvyslanec Landovský dodává, že se bude v případě nutnosti vycházet jednak z možností české armády, ale i požadavků NATO.

Důležité je být solidární, protože ruské požadavky se přímo týkají naši národní bezpečnosti.
Jakub Landovský, velvyslanec ČR při NATO

„Posílení přítomnosti spojeneckých sil na východě musí dávat smysl jak vojensky, tak v rámci politiky odstrašení a je předčasné veřejně spekulovat o konkrétním místě působení, které bude vycházet jak z naší nabídky, tak i ze spojenecké poptávky. Diskutovat o tom, jestli to bude Slovensko, navýšení předsunuté přítomnosti v Pobaltí, nebo posílení přítomnosti v prostoru Černého moře nějakou vysoce mobilní schopností, je v tuto chvíli předčasné. Důležité je být solidární, protože ruské požadavky se přímo týkají naší národní bezpečnosti,“ vysvětluje Landovský.

Ruský velvyslanec v Česku Alexandr Zmejevskij má podle náměstka ministra zahraničí Martina Dvořáka (STAN) podat ve středu dopoledne vysvětlení aktuální situace na východě Ukrajiny. Je předvolán k náměstkovi, řekl Dvořák novinářům po dnešním jednání resortního krizového štábu. Ten se shodl, že ruské kroky jsou bezprecedentní agresí vůči svobodnému a nezávislému státu, na kterou musí přijít jasná, tvrdá a jednotná odpověď.

Prezident Vladimir Putin v pondělí večer oznámil, že Rusko uznává nezávislost dvojice separatistických republik na východě Ukrajiny a na jejich území vyslal ruské vojáky v rámci „mírové mise“. Jeho krok dnes jednomyslně potvrdily obě komory ruského parlamentu. Většina západních zemí jej označuje za porušení mezinárodního práva a chystá sankce.

České velvyslanectví v Kyjevě bude nadále fungovat, na nějakou dobu bude ale nutné omezit přijímání žádostí o víza. Do konce týdne se počet pracovníků sníží asi o další tři, přesunou se na generální konzulát ve Lvově. Aktuálně je na ambasádě 22 pracovníků, na konzulátu 36.

Reklama

Doporučované