Hlavní obsah

Lidovci nepodpoří Bendův návrh na nižší zdanění loterií

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka.

Reklama

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka nesouhlasí s návrhem předního politika koaliční ODS Marka Bendy na snížení daně pro loterie. Místopředseda vlády to uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Článek

Vládní koaliční KDU-ČSL nepodpoří aktuální návrh šéfa poslanců ODS Marka Bendy na snížení sazby daně z hazardu u loterií z nynějších 35 procent na 23 procent.

V nedělním vysílání Otázek Václava Moravce v České televizi předseda KDU-ČSL a vicepremiér Marian Jurečka uvedl, že Bendův návrh není připravený tak, aby jej lidovci mohli podpořit. V týdnu se tématem budou koaliční politici zabývat ve formátu K15.

„Tak, jak byl návrh načten a jaká debata k tomu proběhla ve veřejném prostu i s odbornou veřejností, není tento návrh připraven tak, abychom dělali takové změny v oblasti hazardu takovouto formou,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí.

Zdůraznil, že případné daňové úlevy pro oblast hazardu by bylo třeba mnohem důkladněji řešit s experty. „Je potřeba, aby tyto věci byly daleko lépe prodiskutovány a jednotlivé sazby podrobeny daleko intenzivnější míře odborné expertizy, která by řekla, kde udělat úpravy a kde nikoliv,“ dodal Jurečka.

Připomněl, že lidovci historicky byli tou stranou, která se zasazoval za potírání a omezení hazardu.

Proti Bendovu návrhu se v týdnu postavila nejen opozice, ale hlasitě ho začali kritizovat i koaliční poslanci, zejména z hnutí STAN.

Podle šéfa pražské ODS Bendy je cílem jeho iniciativy narovnání čtyři roky staré křivdy bývalé vlády. Zkratku, že chce snížit zdanění hazardu, označuje za nepravdivou.

„Útok na mě je, že chci snížit hazard. O loterii tam nikdo nemluví, protože to už nezní tak dramaticky jako hazard,“ uvedl Benda před několika dny v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované