Hlavní obsah

Lovem jelenů porušil policejní generál předpisy, zjistila kontrola

Foto: PČR, Shutterstock.com

Krajský policejní ředitel v Olomouci Tomáš Landsfeld. Loni byl prezidentem Petrem Pavlem povýšen na brigádního generála.

Reklama

Olomoucký policejní ředitel Tomáš Landsfeld lovil jeleny zadarmo v honitbách vojenského újezdu Libavá. Podle výsledku vnitřní kontroly šlo ale o přijetí daru a střet zájmu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Krajský policejní ředitel v Olomouci brigádní generál Tomáš Landsfeld porušil vnitřní předpisy, když v minulých letech lovil zdarma jeleny v honitbách státního podniku Vojenské lesy a statky. Zjistila to interní kontrola Policejního prezidia ČR, která proběhla v návaznosti na prosincový článek Seznam Zpráv.

„Úřad vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR provedeným šetřením zjistil v konání pana ředitele Landsfelda pochybení spočívající v přijetí daru v rozporu se základní povinností příslušníka zdržet se střetu zájmu,“ uvedl na dotaz redakce Jozef Bocán, mluvčí policejního prezidenta Martina Vondráška.

Jelikož ale lhůta pro uložení kázeňského trestu podle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů již uplynula, není podle mluvčího možné prohřešek řešit v kázeňském řízení.

I tak se ale Tomáš Landsfeld postihu nevyhne. Během kontroly bylo podle Bocána zjištěno, že z obdrženého daru v podobě ulovené trofeje řádně neodvedl patřičnou daň. Tu už prý nyní zaplatil.

„Pan policejní prezident bude obě zmíněná pochybení, která není možné řešit v kázeňském řízení, brát v potaz v rámci pravidelného služebního hodnocení,“ uvedl také mluvčí Bocán na adresu ředitele Landsfelda.

Jak Seznam Zprávy popsaly, olomoucký policejní šéf Landsfeld měl v minulých letech možnost lovit zdarma jeleny ve vojenském újezdu Libavá.

Kdyby si měl lov trofejové zvěře hradit ze svého, musel by zaplatit 169 tisíc korun. Taková je totiž standardní cena dvou trofejových kusů, jejichž odstřel věnoval vysoce postavenému policejnímu funkcionáři státní podnik Vojenské lesy a statky.

Policejní ředitel, povýšený loni do hodnosti brigádního generála, dar přijal, přestože i Etický kodex Policie ČR před podobným jednáním varuje. Mimo jiné se v něm píše, že policista je povinen „odmítnout dary nebo jiné výhody, jejichž přijetím by mohlo dojít k ovlivnění výkonu služby“. Také je tam uvedeno, že policista se musí „zásadně vyhýbat jakémukoliv jednání, které by mohlo být střetem zájmů“.

Dva kusy v újezdu Libavá

První takzvanou bezpoplatkovou povolenku obdržel Landsfeld do újezdu Libavá od Vojenských lesů a statků už v lovecké sezoně 2019/2020. Na Libavé podle informací Seznam Zpráv tehdy ulovil jelena, za kterého by podle aktuálně platného ceníku zaplatil 48 tisíc korun.

Druhý jelen – ze sezony 2021/2022 – byl ještě hodnotnější. „Neprivilegovaný“ lovec by za něj zaplatil 121 tisíc korun.

Tomáš Landsfeld to ale za přijetí daru nepovažoval. V rozhovoru pro Seznam Zprávy v prosinci vyloučil, že by v jeho případě šlo o nějakou protislužbu. „Já vám rozumím, kam tím směřujete, ale vůbec nic takového – jakože recipročně něco za něco – to nebylo. Prostě někdo vám nabídne možnost, kterou jsem s radostí využil, protože pro mě to není ani jakoby dar, je to spíš myslivecký zážitek,“ prohlásil loni v prosinci pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované