Hlavní obsah

Maďarsko bych dnes udělal hnědé, vzpomíná na provokativní Entropu David Černý

Autor Entropy David Černý.

Reklama

Rok 2022 bude rokem českého předsednictví v EU. Symbolem české premiéry v čele sedmadvacítky bylo umělecké dílo Davida Černého Entropa, které zobrazovalo citlivá klišé o členských zemích Unie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tehdy před třinácti lety vzbudilo odhalení Entropy v Bruselu mezinárodní diplomatické napětí i rozpaky českých politiků. Zejména Bulharům se nelíbil „národní“ symbol tureckého záchodu.

Dnes ale interaktivní plastika vytvořená speciálně pro české předsednictví za vlády premiéra Mirka Topolánka působí takřka prorocky. Ve skládačce nepřehlédnutelně chyběla Velká Británie. Nejen v roce 2009 si jen málokdo uměl připustit, že ostrovní království evropský pevninský klub skutečně opustí a že to bude už za pár let.

Hlavní autor Entropy, sochař David Černý říká, že má vizionářský talent. „Bohužel některé trendy a tendence vidím daleko dopředu, velmi často se mi to stává. Ale v Entropě byla zobrazená klišé, ne prognózy, a to platí i o Británii. V Evropské unii ve skutečnosti nikdy nebyla, tak to prostě je,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy, v němž vzpomíná na Entropu.

„Remake“ prý pro druhý pokus Česka řídit EU nechystá. Změnil by ale například model Maďarska. Prý by - v narážce na autoritářské sklony premiéra Viktora Orbána - výrazně zhnědl.

Klausovy citáty

Dnes už je to historie, ale když v lednu 2009 vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra před mocenským centrem sedmadvacítky, palácem Justus Lipsius v Bruselu, kde sídlí Evropská rada, Entropu ukázal světu, většině Evropy ztuhl úsměv na rtech.

Původně dílo o velikosti 16,5 metru krát 16,5 metru, na kterém s Černým spolupracovala i další hvězda českého výtvarného umění Krištof Kintera a kritik umění Tomáš Pospiszyl, mělo být podle původní legendy pospolitým výtvorem sedmadvaceti umělců ze všech členských zemí Unie. Šlo ale o mystifikaci, dotaženou do dokonalosti i třeba tím, že k Entropě byl vytvořený katalog s falešnými jmény údajných autorů z jednotlivých zemí. I novináři pravou podstatu díla objevovali postupně.

Foto: ČTK

Kontroverzní výtvarné dílo českého předsednictví z dílny Davida Černého, které bylo k vidění v bruselském sídle Rady EU.

O tureckém záchodu a chybějícím Británii už byla řeč, ale ani ostatní země nepřišly zkrátka. Německo zobrazuje skrumáž dálnic, propletených do tvaru, který připomínal hákový kříž, Itálii zase fotbalisté, kteří s milovaným míčem jakoby kopulují. I Česko dostalo spravedlivý díl „nakládačky“: na modelu české mapy probleskují citáty vyhlášeného euroskeptika a tehdejšího úřadujícího prezidenta Václava Klause.

„Změnil bych dnes na Entropě dost věcí, některé z těch zemí nebyly úplně povedené. Stane se, že do některých vtipů se člověk trefí víc, do jiných míň, byly to prostě vtipy,“ říká dnes Černý.

„Saša to nevěděl“

Národní umělecká díla provází každé předsednictví EU, které si v rotujícím pořádku předávají členské země. Tehdejší vláda Mirka Topolánka sáhla právě po Černém, kterého v počátku jeho tvorby proslavil na růžovo natřený sovětský tank či trabant na nohách, který ztvárňoval exodus východních Němců na západ v roce 1989. Je známý i dalšími provokacemi, v minulosti třeba ve prospěch plánu postavit v Česku americký radar, a protikomunistickým aktivitami.

„Saša Vondra tehdy opravdu nevěděl, že Entropa je mystifikace. Karlovi Schwarzenbergovi jsem to ale asi tři měsíce před tím šel říct, seděli jsme u něj a upřímně řečeno jsem mu to řekl hlavně proto, že - jak známo - jsme ve velmi přátelském vztahu,“ vypráví Černý.

Vondra, dnes europoslanec a zahraničně-politická autorita ODS, byl prý tehdy docela naštvaný. „Tři měsíce poté mi ale předal úžasnou složku, mám ji pořád u sebe, se všemi články, které pečlivě sbírali, včetně telegramů Merkelové a Sarkozyho. Potom už to byla prdel,“ dodává.

Foto: ČTK

Maďarsko bylo zobrazené tak, že na plastice stojí bruselský symbol Atomium, v němž jednotlivé atomy nahrazují melouny a trčí z něj čabajky.

Provokativní dílo ale zapadalo do tehdejších image českého předsednictví, které bylo velmi sebevědomé - mělo motto „Evropě to osladíme“. Ale česká vysoká jízda trvala jen krátce - koncem března vyslovila Poslanecké sněmovna v čele s ČSSD a Jiřím Paroubkem a poslanci blízkými prezidentu Klausovi nedůvěru a Topolánkova vláda padla.

Koncert pro Evropu

Podle Černého zůstává Entropa symbolem, jenž si starý kontinent zapamatoval. „Když teď po 13 letech má mít Česko znovu předsednictví, jediné, na co si zbytek Evropy vzpomíná z toho prvního pokusu, je paradoxně Entropa a ten idiot Klaus, který tehdy sundal vládu,“ říká Černý svým typickým slovníkem. Prý už v posledních měsících stihnul několik rozhovorů se zahraničními reportérskými štáby, které se o osud Entropy zajímaly.

Dílo je dnes vystavené v plzeňském Techmanii, což je vědecko-technický vzdělávací park v Plzni - hlavně pro děti a studenty. Návštěvníci plastiku mohou sami ovládat a ukazovat si jednotlivé dílky skládačky.

David Černý říká, že nebyl osloven k tomu, aby se zapojil do českého předsednictví EU, které začne 1. července 2022 a potrvá půl roku. Přípravy tentokrát poznamenalo to, že se v jejich běhu mění vláda. Končící premiér Andrej Babiš na akci šetřil, nechal se slyšet, že podle něj jde o „žvanírnu s chlebíčky“. Nový kabinet předsednictví bere vážně, ale bude mít nebezpečně málo času se v přípravách zorientovat a případně měnit plány akcí předsednictví, jak je nastavil Babiš a jeho lidé. Vrcholem českého půlroku v čele EU má být unijní summit, kdy se do Česka sjedou premiéři a prezidenti zemí EU spolu s představiteli unijních institucí. Mluví se také o možném summitu EU-USA, který by se mohl odehrát v Praze.

Předsednictví EU provázejí různé kulturní aktivity. Jistý je v tuto chvíli program slavnostního zahajovacího koncertu v pražském Rudolfinu v červenci 2022 - jeho hlavní hvězdou má být český klavírista romského původu Tomáš Kačo, který žije a působí v USA.

Reklama

Doporučované