Hlavní obsah

Mám příliš dobrou paměť, řekl Vystrčil. Na Zemanovo předávání metálů nepůjde

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Reklama

aktualizováno •

Předsedové parlamentních komor Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se pondělního předávání státních vyznamenání na Hradě nezúčastní.

Článek

Zdůvodnili to dnes tím, že si pamatují proputinovské postoje prezidenta Miloše Zemana. Ze stejných důvodů pozvání odmítl také místopředseda Senátu Jiří Růžička z klubu Starostů.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček k neúčasti předsedů parlamentních komor sdělil, že na to nebude reagovat.

Předseda Senátu Vystrčil na Twitteru v poledne uvedl, že je připraven se v zájmu státu účastnit pracovních schůzek se Zemanem, na které ale zván není. „Místo toho mě nyní Miloš Zeman zve, abych podpořil jeho přístup ‚já nic, já muzikant‘. Omlouvám se, nemohu. Slavnostního večera na Hradě se nezúčastním. Mám příliš dobrou paměť,“ uvedl Vystrčil.

Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová na Twitteru oznámila, že pokládá za správné, že Zeman „otočil“, když minulý týden odsoudil ruskou agresi proti Ukrajině a ruského prezidenta Vladimira Putina přirovnal k šílenci. „Ale nemohu zapomenout, kdo u nás před agresivním a imperialistickým chováním Vladimira Putina dlouhá léta zavíral oči,“ zdůvodnila svou neúčast na ceremoniálu.

Seznam Zprávy už informovaly, že ocenění nepřevezme judista Lukáš Krpálek a že předávání se nezúčastní ani místopředsedové Senátu Jan Horník a Jitka Seitlová. „Na Hradě působí řada přátel pana Putina a ten má oběti této války, a pravděpodobně nejen je, na svědomí,“ napsala.

Dalšími, kdo pozvání odmítli, jsou místopředsedové Sněmovny Jan Bartošek a Olga Richterová (Piráti). Přidali se i předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob nebo předseda poslanců STAN Josef Cogan. Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) sice pozvánku dostal, na ceremoniál ale také nepůjde. „Na počátku minulého volebního období jsem se zařekl, že si počkám na lepšího prezidenta,“ napsal.

Zástupci ANO půjdou

Místopředsedové Sněmovny za ANO Karel Havlíček a Jana Mračková Vildumetzová naopak pozvání přijali, stejně jako předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová. Předseda senátorského klubu Jaroslav Větrovský (ANO) už ve čtvrtek sdělil, že pozvání nedostal. Vyjádření zástupců SPD se ČTK získat nepodařilo.

Zeman se prostřednictvím svého advokáta rozhodl podat na zástupce Senátu trestní oznámení pro sabotáž kvůli tomu, že během loňské prezidentovy hospitalizace zvažovali možnost dočasně převést jeho pravomoci na další ústavní činitele. Důvodem bylo stanovisko prezidentova lékaře, že Zeman po určitý čas nebyl schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti.

Zeman 7. března předá ocenění osobnostem, které se rozhodl vyznamenat k loňskému a předloňskému 28. říjnu. Předloni se ceremoniál neuskutečnil kvůli sílící koronavirové epidemii, loni kvůli léčbě prezidenta v Ústřední vojenské nemocnici.

Reklama

Doporučované