Hlavní obsah

Krpálek nepřevezme vyznamenání. Akci ignoruje i senátor: „Bylo by to nevkusné.“

Foto: ČTK

Judista Lukáš Krpálek si v pondělí na Hrad pro státní vyznamenání nepřijde. Akce se nezúčastní ani místopředseda Senátu Horník.

Reklama

aktualizováno •

Judista Lukáš Krpálek nepřijde v pondělí na Hrad na slavnostní předávání státních vyznamenání. Předávání se nezúčastní ani místopředseda Senátu Jan Horník. Nechce být prý stafáž proruského prezidenta Zemana.

Článek

Dvojnásobný olympijský vítěz judista Lukáš Krpálek si měl v pondělí osobně převzít z rukou prezidenta Miloše Zemana medaili za zásluhy I. stupně. Přestože si vyznamenání cení, na slavnostní ceremoniál nepřijde.

„Udělení státního vyznamenání si velmi vážím. Je to pro mě pocta, asi největší, jaká může v nesportovním životě být. Bohužel se musím z pondělního slavnostního předání omluvit,“ odpověděl Krpálek na dotaz Seznam Zpráv, zda se chystá na Hrad.

A důvod? Zlatý medailista z Ria de Janeira a Tokia nechce slavit, když jeho kamarádi válčí. „Nedovedu si představit, že bych si na sebe bral slavnostní oblek v této době, kdy na Ukrajině umírají lidé, sportovci a mí osobní kamarádi tam bojují v maskáčích za svou vlast. Vždy jsem hrdě a rád reprezentoval naši zemi a vždy budu, ale moc si přeji, aby sportovní souboj byl jediný způsob soupeření mezi státy,“ vysvětlil Krpálek.

Ceremoniálu se nezúčastní ani místopředseda Senátu Jan Horník (STAN). Volí ovšem výrazně ostřejší slova než Krpálek.

„Svoji účast na této akci bych v této době ruské vojenské invaze na Ukrajinu považoval za vrchol nevkusu a snad i za ztrátu paměti. Nedovedu si vůbec představit situaci, kdybych se stal jako stafáž součástí ceremoniálu předávání vyznamenání z rukou prezidenta, který i přes současnou situaci na Ukrajině nadále spolupracuje s lidmi přímo napojenými na Kreml, jako je například poradce Martin Nejedlý, kteří adorují ruský režim a jeho vůdce Putina, a to vše by se odehrávalo pod vyvěšenou ukrajinskou vlajkou na Hradě,“ uvedl Horník pro Seznam Zprávy.

Dodal, že aby toho byl schopen, „musel by úplně zapomenout na prezidentovo vazalství, kterým chtěl naši republiku dlouhodobě přikovat k Rusku, což nelze smáznout jedním prohlášením, že se prezident zmýlil. Toto konání prezidenta je pro naši zemi o hodně nebezpečnější, než jsme si vůbec byli schopni připustit. Chyběla nám k tomu odvaha, a protože jsme nebyli dostatečně rozhodní, tak se tedy potom nemůžeme divit tomu, že vznikají takováto krveprolití jako teď na Ukrajině.“

Nedovedu si vůbec představit situaci, kdybych se stal jako stafáž součástí ceremoniálu předávání vyznamenání z rukou prezidenta, který i přes současnou situaci na Ukrajině nadále spolupracuje s lidmi přímo napojenými na Kreml, jako je například poradce Martin Nejedlý, kteří adorují ruský režim a jeho vůdce Putina.
Jan Horník, STAN, senátor

To, že bude prezident předávat státní vyznamenání 7. března, tedy v den 172. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka, oznámila kancelář Pražského hradu už začátkem roku. Tedy před válkou. Tento týden Hrad oznámil, že prezident se rozhodl spojit řádový den s vyjádřením solidarity s Ukrajinou. „Při slavnostním střídání stráží ve 12:00 hodin bude na I. nádvoří Pražského hradu, čestném dvoře, vyvěšena vlajka Ukrajiny a zazní ukrajinská a česká hymna,“ píše se v tiskovém prohlášení Hradu.

Prezident má předávat vyznamenání za roky 2020 a 2021, kdy se slavnostní ceremoniál kvůli koronavirové pandemii nemohl konat. Pražský hrad počítá s tím, že přijde 600 hostů. Pro ČTK to řekl ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš. Podle něj má být větší i podium, protože na něm bude dvojnásobný počet oceněných a bude prý i uzpůsobeno tomu, aby se na něm mohl prezident Miloš Zeman pohybovat na vozíku.

Prezident Miloš Zeman ale čelí v posledních dnech kritice za svoji politiku vůči Rusku, kterou prosazoval v minulosti. Skupina bývalých signatářů Charty 77 a dalších osobností ho tento týden vyzvala v otevřeném dopise k abdikaci.

Udělení státního vyznamenání si velmi vážím. Je to pro mě pocta, asi největší, jaká může v nesportovním životě být. Bohužel se musím z pondělního slavnostního předání omluvit.
Lukáš Krpálek, judista, dvojnásobný olympijský vítěz

„Vy i Vaši nejbližší spolupracovníci jste příliš dlouho podporovali politiku prezidenta Putina, na jehož rozkaz ruská armáda páchá na Ukrajině zločiny proti lidskosti,“ píše se ve výzvě, pod kterou se podepsal například bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, sociolog a exposlanec Ivan Gabal či textař a bývalý kandidát na prezidenta Michal Horáček. „Zbývá vám poslední a jediná cesta: Omluvte se ukrajinskému lidu, České republice i našim spojencům a co nejdříve abdikujte,“ vyzývají Miloše Zemana autoři dopisu.

Jeden ze signatářů výzvy, bývalý Zemanův rival v prezidentské volbě Michal Horáček se domnívá, že by lidé od Zemana v tuto chvíli vyznamenání přijímat neměli. „Přinejmenším by si tam lidi neměli pro vyznamenání z takových rukou přijít, i když si to nepochybně nějaká část zaslouží. Ať si počkají ten rok na nového prezidenta. Já nevím, kdo to chce mít ve skříni, vyznamenání, které je tímto způsobem zpochybněno,“ domnívá se Horáček.

A další z autorů otevřeného dopisu sociolog Ivan Gabal doplňuje, že na Hrad by neměli jít ani politici. „Když tam poslanci a senátoři půjdou v situaci, kdy umírají nevinní lidé a utíkají ve statisících před ruskou soldateskou, kterou Zeman roky podporoval, tak tím převezmou spoluzodpovědnost za jeho chování a za jeho důsledky. To je úplně nesporné,“ říká a dodává: „A totéž se vlastně týká morální odpovědnosti lidí, kteří si vezmou od něj to vyznamenání. Viděli jsme, jak se zachovali mezinárodní diplomati v Ženevě vůči ruskému ministrovi zahraničí. Myslím si, že Zeman je prakticky v té samé poloze.“

Seznam Zprávy oslovily několik osobností, které mají vyznamenání převzít. Jednou z nich je herečka Jiřina Bohdalová, která má dostat řád Bílého lva občanské skupiny I. třídy. „Na Hrad se chystám, ano,“ řekla Bohdalová na dotaz Seznam Zpráv. Otázka, zda kvůli tomu, jakou prokremelskou politiku v minulosti prezident Zeman vedl, neuvažuje o tom vyznamenání nepřijmout, ji rozčílila. „Prokristapána, vy jste se všichni zbláznili! Tady je válka a vy furt jedete nějakou svoji válku. Vždyť je to blbý. To pochopí každý. Já jsem tak rozčílená, že já nebudu už vůbec zvedat telefony,“ uvedla Bohdalová.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Že si pro vyznamenání přijdou, potvrdili Seznam Zprávám i bývalý velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun či armádní plukovník a systémový architekt Chytré karantény Petr Šnajdárek.

Z politiků zatím dali vědět, že se omluví předseda Pirátů a místopředseda vlády Ivan Bartoš, který bude v den ceremoniálu na služební cestě ve Francii a z pracovních důvodů nepřijde ani jeho stranická kolegyně, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová.

Aktualizovali jsme o vyjádření senátora Horníka.

Reklama

Doporučované