Hlavní obsah

Ministerstvo doplní dozorčí radu Lesů ČR, mezi kandidáty je poslanec Bendl

Foto: Profimedia.cz

Petr Bendl za ODS vyjednává v koalici otázky kolem zemědělství, teď by mohl dohlížet i na chod státních lesů.

Reklama

V dozorčí radě Lesů ČR, která má být devítičlenná, momentálně chybí tři lidé. Ministerstvo zemědělství chce nové členy zveřejnit až po projednání ve Vládním výboru pro personální nominace a po uvedení do funkce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lesy České republiky byly první státní firmou, kde nová vláda Petra Fialy hned po svém nástupu vyměnila vedení. Po předvánočním odvolání tehdejšího generálního ředitele Josefa Vojáčka a následné rezignaci zbytku top managementu nyní firmu provizorně vede lesní správce Jiří Groda s dalšími čtyřmi zastupujícími řediteli.

Generálního ředitele a členy top managementu stát hledá ve výběrových řízeních, avšak Lesům České republiky chybí i tři lidé v dozorčí radě. Ta by měla být devítičlenná – tři zástupci jsou za zaměstnance a je třeba doplnit tři ze šesti nominantů zakladatelského ministerstva zemědělství.

Nejen v politických kuloárech, ale i v lesnických kruzích se mluví o tom, že by se v dozorčí radě měl nově objevit i poslanec za vládní ODS Petr Bendl, který byl v letech 2011 až 2013, v éře premiéra Petra Nečase, ministrem zemědělství.

„V tuto chvíli účast v tomto dozorčím orgánu nemohu vyloučit ani potvrdit,“ uvedl sám na dotaz Seznam Zpráv.

Zbylé posty v dozorčí radě by tak jako u jiných státních firem měly být předmětem koaličního vyjednávání, lze očekávat nominace i od ostatních vládních stran.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se k Bendlově nominaci ani po urgenci nevyjádřil, jeho tiskový odbor ji nevyloučil s tím, že je vše teprve v běhu. „Jména (kandidátů do dozorčí rady) nebudeme komentovat, oznámíme je po projednání ve Vládním výboru pro personální nominace a po jejich uvedení do funkce,“ reagoval mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

O Petru Bendlovi se ještě po volbách mluvilo jako o jednom z možných kandidátů na ministra zemědělství, pokud by tento vládní post získala ODS, což se nakonec nestalo.

Je to ale právě Petr Bendl, kdo se také za občanské demokraty účastní jednání koaliční rady ohledně zemědělských (i lesnických) otázek. Společně s europoslankyní Veronikou Vrecionovou. A podle informací Seznam Zpráv se Bendl v prosinci zapojil do jednání, když se v koalici řešilo odvolání předchozího šéfa Lesů ČR Josefa Vojáčka.

Sám Petr Bendl se k některým údajným přešlapům Vojáčkova bývalého vedení vyjadřoval už v minulých měsících. Jak nedávno upozornil HlídacíPes.org, v září v předstihu kritizoval plánovaný převod 700 hektarů lesů z Lesů ČR na Lesní správu Lány, což je příspěvková organizace Kanceláře prezidenta republiky. Tento kontrakt podepsal Josef Vojáček se šéfem Lesní správy Lány Milošem Balákem těsně po volbách.

Pokud by se teď Petr Bendl členem dozorčí rady Lesů ČR stal, usedne po boku tří současných zástupců ministerstva zemědělství. Jsou jimi náměstek ministra Patrik Mlynář, rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička a Jaromír Vašíček, který je ředitelem Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů. Právě Vašíček je nyní předsedou dozorčí rady.

Zaměstnance státního podniku v dozorčí radě zastupuje trio Jaromír Kříha, Miroslav Jankovský a Zbyněk Nečas.

Reklama

Doporučované