Hlavní obsah

Na Rakušana vyrobili kompromitující video. Uráží lidi z Karviné a vzývá cenzuru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vít Rakušan na debatě v Karviné.

Reklama

Vít Rakušan se stal jedním z prvních českých politiků, který čelí takzvanému deepfake videu. Tedy videu vytvořenému za pomoci umělé inteligence, kde jsou politikovi vkládána do úst urážlivá slova s cílem jej zdiskreditovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Bylo by to legrační, kdyby problematika zneužívání AI nebyla ve skutečnosti tak nebezpečná,“ uvedl v sobotu na sociálních síttích ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Zareagoval tak na deepfake video, které začalo kolovat internetem. Raušanovi jsou do něj vkládaná do úst slova o tom, že „vydrbe s dezoláty“ v Karviné a pak je „zcenzuruje“.

Deepfake video s Rakušanem:

Rakušan ukázal falešné video.Video: profil na síti X Víta Rakušana

Připomeňme, že Rakušan minulý týden vyjel do Karviné na debatu s místními lidmi, která byla značně bouřlivá.

„Před bezpečnostní experty staví úkol, jak se s jejím (umělé inteligence) nástupem vypořádat. My ostatní mezitím musíme používat zdravý rozum a ověřovat si informace,“ dodal v sobotu Rakušan k podvrženému videu.

Deepfake má kořeny v pornu

Za deepfake je obecně považován zmanipulovaný audiovizuální materiál vytvořený s pomocí umělé inteligence, která, „nakrmena“ množstvím vstupních dat v podobě autentických fotografií, videí či hlasových záznamů, dokáže vyprodukovat falešný obsah působící dost realisticky na to, abychom mu byli ochotni uvěřit.

„Deepfake je v zásadě typ dezinformace,“ uvádí Petra Mlejnková z Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, která se dlouhodobě zaobírá dezinformacemi a propagandou.

Reklama

Doporučované