Hlavní obsah

Nechápu tu zpruzenost koalice kvůli zmocněnci pro euro, reaguje Dvořák

Foto: Profimedia.cz

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák.

Reklama

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák vyvolal tento týden ve vládní koalici rozruch, když oznámil jmenování zmocněnce pro euro. Vládní koalici kvůli tomu dnes čeká její první dohodovací řízení.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vládní pětikoalici dnes čeká první smírčí řízení po více než dvou letech u vlády. Nezpůsobila ji žádná dramatická kauza některého ze členů. Dohodovací řízení je svoláno kvůli nedávnému kroku ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN), který oznámil, že zřizuje post zmocněnce pro euro.

V pondělí ráno se jím stal Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády a uznávaný ekonom, který se problematikou Evropské unie dlouhodobě zabývá.

„Dlouhodobě jsme naráželi na stále pevnější odpor vůči obsazení funkce koordinátora, místo toho, abychom viděli nějakou snahu tuhle věc vyřešit,“ vysvětluje Dvořák důvod, proč zmocněnce jako ministr jmenoval.

Čekal jste, že kvůli tomu dojde k dohodovacímu řízení?

Popravdě nečekal a nerozumím tomu doteď. Jsem zvědavý, v čem to dohodovací řízení vlastně má být a myslím si, že možná se nakonec budeme spíš muset bavit obecně o způsobu komunikace uvnitř koalice a o tom, jaké má kdo priority a co s nimi do konce našeho volebního období jsme nebo nejsme schopni udělat a na čem se dohodneme.

Včera jste tím do koalice doslova vypustil bombu. Bylo to po dlouhé rozvaze? Nebo to bylo impulzivně? A věděl o tom Vít Rakušan?

My jsme dlouhodobě naráželi na stále pevnější odpor vůči obsazení funkce koordinátora, souběžně s tím běžela debata o materiálu České národní banky, a i tam jsme vlastně naráželi stále na větší odpor místo toho, abychom viděli nějakou snahu tuhle věc vyřešit. Mělo to být řešeno před koncem roku, nestalo se, proběhl leden, na několika K5 se to nedostalo na program - v uvozovkách.

Někde v průběhu posledního dvouměsíčního období vznikl nápad, že tedy možná budeme muset hledat nějaké minimalistické řešení nebo minimalistickou variantu, a padl návrh, že možná zmocněnec. Tak jsme začali zjišťovat, jak vlastně probíhá mechanismus jmenování zmocněnce. Zjistili jsme, že to je skutečně v pravomoci jednoho každého ministra, a říkali jsme si, že tohle by možná šlo, pokud nenajdeme lepší cestu.

Více o jmenování zmocněnce pro euro

Nového zmocněnce pro euro jmenoval ministr pro evropské záležitosti v pondělí. Ještě týž den si koaliční partneři vyžádali svolání dohodovacího řízení.

A tu jste tedy nenašli…

Bohužel se nám pak stalo, že to začalo vypadat, že média už se tím začínají velmi zabývat.

Nechtěli jsme se dostat do situace, že se to dozvědí všichni až z médií, tak jsme to oznámili našim kolegům ve skupině ministři. Už tam mi reakce naznačovala, že asi to nebude úplně pozitivní.

Zastavit už to nešlo?

Proč bychom to zastavovali? Je to v mé plné pravomoci. A já jsem jenom nechápal tu zpruzenost nebo prudkost té reakce. Pokud jde o pana předsedu Rakušana, tak on samozřejmě věděl o tom, že to v hlavě nosíme a že jaksi máme ty věci víceméně připravené na nějaký okamžik. Ale nevěděl, který okamžik to bude.

Jak říkám, to časování nakonec nebylo podle našich původních představ. Já jsem tak trošku detailista, takže mně by se líbilo začínat k nějakému prvnímu, ale prostě, když se během víkendu začalo zdát, že to musíme opravdu hodně urychlit, tak jsme to urychlili, a pak jsme to v nejkratší možné době dali ven našim kolegům. A pak už jsme jenom sledovali ten fičák, co nastal.

Čekali jste takový fičák, jak říkáte, třeba od TOP 09, která přijetí eura dlouhodobě propaguje? Mají k němu dokonce i své turné…

Nejenom, že jsme to nečekali. Předsedkyně TOP 09 dokonce, pokud mám správnou informaci, byla tou osobou, která iniciovala dohodovací řízení, a já opravdu nevím, o čem se budeme dohodovat. Ale možná, že se dohodneme na tom, že konečně zřídíme funkci koordinátora, nebo spíše, že ji obsadíme. A pak samozřejmě zmocněnce mít nemusíme. To by byl hezký výsledek, ale úplně to nepředpokládám.

Ať tak či tak, pan euro, jak se panu Zahradníkovi teď říká, zůstane ve vašich službách?

To je ta zkratka, která samozřejmě způsobuje spoustu zlé krve. Zaměňuje se to s koordinátorem. Zmocněnec je můj zmocněnec na ministerstvu, není to pan euro. Ta funkce se jmenuje „zmocněnec pro vstup do ERM II a přijetí eura“, a právě jsme to chtěli zaměřit speciálně na tu fázi, ve které jsme teď, protože do roku 2025 se víc než případné rozhodnutí o zavedení nebo vstupu do ERM II nestihne. A uvidíme, co by s tím šlo dělat.

Váš post ministra pro evropské záležitosti je hodně ostřelovaný ze všech stran. Především členové opozice o vás říkají, že jste zbytečný ministr. Neobáváte se, že tento váš krok diskuzi o zrušení vašeho postu znovu rozproudí?

Já se žádné diskuzi nebráním. Ministerstvo vzniklo na základě koaliční dohody, a dokud platí koaliční dohoda, měla by platit i dohoda o tom, kolik kterých ministrů budeme mít.

Mimochodem, pořádali jsme panelovou diskuzi ke dvacátému výročí vstupu do EU, tam byla paní poslankyně z ODS Eva Decroix, která na přímý dotaz, jestli se bude řešit obsazení koordinátora, řekla, to nemá v tuhle chvíli žádný smysl, když máme Ministerstvo pro evropské záležitosti, ať se tam zabývají těmito záležitostmi. Čili já myslím, že i ze strany ODS máme vlastně potvrzení, že tohle dělat máme. Proto jsem překvapený, že jim to teď vadí.

Dohodovací řízení dnes má být ve formě K15. Půjdete se tam obhajovat?

Já nejsem členem K15, ale budu, předpokládám, někde v předsálí, bude-li zájem a vůle mě povolat, abych si ten krok obhajoval nebo vysvětloval. Budu čekat, zda budu přizván.

V posledních týdnech vás hnutí STAN posílá jako zlého muže do hodně nepříjemných debat. Rozdělili jste si takhle s předsedou Rakušanem role? Že on bude ten na příjemnější témata a vy budete tím, který se bude chodit nechat bičovat od opozice?

Já si nepřipadám bičován, spíš naopak. (Rozesměje se) Myslím si, že to naše rozdělení rolí s panem předsedou Rakušanem vyplynulo přirozeně z našich povah a z našich portfolií.

Ano, otevíráme témata, která se dlouhodobě zamlčovala, strkala před sebou, zametala pod koberec, to je pravda, že je součástí strategie, na které jsme se ve STAN dohodli a kterou si myslíme, že je potřeba dělat.

Protože, abych řekl pravdu, mě do této pozice nejvíc posunul výrok několika vrcholných představitelů ODS, že vlastně máme splněno a že dva roky už teď nebudeme dělat nic. Tak to jsem si říkal, že takhle já bych to tedy nechtěl prožít.

Takže jste se naštval a rozhodl se, že do toho půjdete takhle tvrdě?

Jen to utvrdilo naše přesvědčení, že se prostě budeme muset nějakým způsobem vymezovat a vytahovat ta svoje témata, protože evidentně naši koaliční partneři tuhle vůli už nemají.

Reklama

Doporučované