Hlavní obsah

Nezáleží na počtu šibenic před Sněmovnou, není to trestný čin, říká policie

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šibenice před Poslaneckou sněmovnou.

Reklama

Příznivci iniciativy Chcípl PES si opět přivezli ke Sněmovně šibenici. A tentokrát nejen jednu jako minulý týden. Někteří politici žádají policii, aby zasáhla. Podle ní to však není žádný trestný čin.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Je jedno, jestli je šibenice jedna, nebo šest. Neexistuje hranice, při které by to byl již trestný čin, vysvětluje policie. Podle ní je potřeba vyhodnocovat situaci individuálně a aktuální dění u Poslanecké sněmovny podle ní neodpovídá žádnému trestnému činu.

„Nejde o to, kolik šibenic tam je, musí se to posuzovat vždycky individuálně. V momentální situaci použití těchto rekvizit v rámci shromáždění nevnímáme jako protiprávní,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Obvodního ředitelství policie pro Prahu 1 Jan Daněk.

Co by se muselo stát, aby policie zasáhla, nechtěl komentovat. „Nebudu spekulovat co by kdyby,“ uvedl.

Makety šibenic mají podle lidí, kteří je na Malostranském náměstí vztyčili, symbolizovat pandemický zákon, který dnes Sněmovna projednává. Na šibenice pověsili pytle s nápisy „Ekonomika“ či „Vzdělávání“. Někteří politici je ale vnímají jako výhrůžky jim.

Podle předsedy poslaneckého klubu lidovců Marka Výborného je to už příliš. „Toto je za hranou, kterou považujeme za svobodu slova a projevu. Ať lidé demonstrují, respektuji, že ne každému se líbí pandemický zákon, ale není možné hranici překračovat těmito způsoby,“ kritizoval šibenice Výborný.

Podejte trestní oznámení

Cestu, jak využívání šibenic zarazit, naznačil Seznam Zprávám Aleš Cimbala, mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze. „Každý občan, který se cítí ohrožen nebo má dojem, že dochází k porušování zákona, může přijít na obvodní státní zastupitelství a podat trestní oznámení. Následně se bude vyhodnocovat, jestli to porušení zákona bylo, nebo ne,“ vysvětlil.

Podle advokáta Michala Nohela jsou šibenice bezesporu problémem v rovině etické či morální. V rovině trestněprávní, která je dle platného práva vždy až poslední možností, je však postih komplikovanější.

Stejně jako policie uvádí, že je každý případ nutné posoudit v konkrétních okolnostech –⁠ s ohledem na skutečnou vůli demonstrující osoby nebo na důvodnou obavu osoby, vůči níž je tato výhrůžka mířena.

„Demonstrující zřejmě v mnoha případech užívají šibenice zcela vědomě v symbolické rovině, a proto je velmi pravděpodobné, že by orgány činné v trestním řízení trestněprávní povahu takovéhoto jednání nedovodily. Není ovšem vyloučeno, že se státní moc pokusí toto jednání vyhodnotit jako trestné a vůči konkrétním osobám úkony trestního řízení zahájí. V konečném důsledku však bude záležet na posouzení soudu, zda dá přednost svobodě projevu, byť nevkusnému, nebo ochraně zájmů společnosti jako celku,“ vysvětlil Michal Nohel z GHS Legal.

Dodal, že jako pravděpodobnější vnímá postih takového jednání v rovině přestupkového práva, např. přestupků proti veřejnému pořádku nebo občanskému soužití.

Video ze shromáždění proti pandemickému zákonu.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Je čas změnit zákon

Nejvíc kritiky týkající se vystavování šibenic zaznělo dosud z řad lidovců. Poslanec za KDU-ČSL Karel Smetana na sociální síti napsal, že respektuje každého, kdo vyjádří názor slušnou cestou, ale stavění šibenic je podle něho za hranou. „Stojím za svými kolegy napříč politickým spektrem, kterým tito rádoby ‚vlastenci‘ vyhrožují smrtí,“ napsal.

Podobný názor má i místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (rovněž KDU-ČSL). Podle něho je čas upravit zákony tak, aby i tyhle projevy mohly být trestány. Také on upozornil, že šibenice se objevily i u domů některých politiků.

Na shromáždění na Malostranském náměstí bylo kolem poledne podle policie asi 1 500 účastníků. „Kvůli zajištění bezpečnosti osob a provozu dochází k operativnímu omezování individuální dopravy,“ uvedla policie na Twitteru.

Jednání o novele pandemického zákona, kvůli kterému se lidé sešli, začalo ve Sněmovně v 10:30. SPD a ANO už avizovaly, že udělají maximum pro to, aby schválení novely zabránily. Koalice chce obstrukcím zabránit tím, že schválí omezený čas na jednotlivá vystoupení.

Reklama

Doporučované