Hlavní obsah

Okamura chystá další obstrukce. Koalice zatím na řešení nepřišla

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda SPD Tomio Okamura.

Reklama

Poslanci budou opět řešit pandemický zákon, který se jim vrátil ze Senátu. Pětikoalice má sice dost hlasů na prohlasování zákona, SPD už však předem oznámila, že jednání bude obstruovat.

Článek

Vládní pětikoalice řeší, jak postupovat ve Sněmovně ohledně vráceného pandemického zákona. Očekává se, že poslanci zákon opět prosadí a přehlasují Senát.

„Předpokládám, že vládní koalice toto nešťastné veto přehlasuje,“ uvedl například ministr školství Petr Gazdík. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek předpokládá, že pokud nebude s vládou jiná dohoda, zákon podpoří.

Jenže SPD, která dokázala dlouhé hodiny blokovat schválení zákona už napoprvé, chystá další obstrukce.

„SPD bude opět tvrdě obstruovat pandemický zákon, který se vrací ze Senátu do Sněmovny. Senát pandemický zákon po velkém vytrvalém tlaku SPD zamítl. Plně se potvrdilo tvrzení SPD, které jako jediné tento zákon vládní pětikoalice ve Sněmovně obstruovalo, že je pandemický zákon zmetek a je ho potřeba zrušit,“ nastínil šéf SPD Tomio Okamura, že jednání o vráceném zákonu bude dlouhé.

Seznam Zprávy se ptaly také zástupců druhé opoziční strany hnutí ANO, jak se k vrácenému zákonu postaví. Na dotazy ale nikdo nereagoval.

Jak protlačit zákon

Koalice zatím nemá jasno, jak i přes obstrukce zákon protlačit Sněmovnou. „Hledáme řešení tak, aby to bylo v souladu s jednacím řádem a zároveň, abychom splnili to, proč tu novelu potřebujeme, to znamená, aby byla projednaná a podepsaná panem prezidentem do 28. února. Řešitelné to je, samozřejmě i v několika variantách. Potřebných 101 hlasů jsem přesvědčen, že bez problému najdeme,“ řekl Seznam Zprávám šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný.

Jaké varianty koalice zvažuje, zatím není jasné. Minule například omezila vystoupení poslancům na dvakrát pět minut.

Páteční jednání pětice koaličních klubů podle Výborného neskončilo dohodou. Koaliční kluby se podle Výborného rozhodnou o dalším postupu pravděpodobně v pondělí a návrh předloží v úterý grémiu komory.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v Senátu hrozil, že pokud by se neprosadil pandemický zákon, nevylučuje využití nouzového stavu. „Pokud nebude pandemický zákon, abych mohl chránit seniory, bude muset vláda vyhlásit nouzový stav,“ řekl Válek.

Tento krok ale koaliční partneři berou jako poslední možnost a doufají, že nebude třeba. „Je to samozřejmě až krajní možnost, pokud bychom neměli mnohem lepší řešení, kterým je právě pandemický zákon,“ napsala v SMS zprávě šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Premiér Petr Fiala považuje rozhodnutí Senátu za zpětnou vazbu. Čeští občané ale podle něj lepší právní rámec pro zvládání koronavirové pandemie potřebují.

Senát zamítl spornou novelu, která zejména rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje rovněž účinnost zákona z konce února na konec listopadu. Senátoři poukazovali na možnou protiústavnost některých ustanovení a kritizovali zrychlené schvalování ve stavu legislativní nouze.

V horní komoře mají většinu strany vládní koalice, jejich zákonodárci ale hlasovali na rozdíl od Sněmovny nejednotně. Vládní předlohu, která by rovněž uzákonila nařizování karantény nebo izolace krátkou textovou zprávou, znovu posoudí Sněmovna. Poslanci by o ní mohli hlasovat příští týden.

„Je to pro nás zpětná vazba. Nadále jsme přesvědčeni, že čeští občané lepší právní rámec pro zvládání pandemie potřebují. V následujících dnech budeme v koalici řešit další postup,“ sdělil ve vyjádření pro ČTK ve čtvrtek Fiala.

Reklama

Doporučované