Hlavní obsah

Okamura straší vlnou uprchlíků z Ukrajiny. Nelidské uvažování, reaguje Fiala

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala ve Sněmovně.

Reklama

SPD označila vjezd ruských vojsk na území ukrajinských separatistických republik za „invazi na pozvání“. Tomio Okamura varoval před přílivem uprchlíků.

Článek

Šéf SPD Tomio Okamura ve Sněmovně varoval před masovou migrační vlnou z Ukrajiny v důsledku probíhajícího konfliktu s Ruskem. Premiér Petr Fiala označil podobnou rétoriku za „nelidskou“, jde podle něj o zbytečné strašení.

„Tady hrozí masová vlna migrace z Ukrajiny. Kdyby k ní došlo, Česká republika se stane jedním z hlavních cílů. Způsobí to dva negativní aspekty – zhoršení bezpečnosti a podseknutí mezd pro naše občany v manuálních profesích,“ uvedl Okamura.

Uprchlická vlna dle Okamury hrozí poté, co ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnosy uznávající nezávislost obou separatistických republik na východě Ukrajiny. Na tato území následně vjela ruská vojska a hrozí eskalace celého konfliktu.

Podle premiéra pokračují snahy konflikt vyřešit diplomatickou cestou a je předčasné se v tuto chvíli obávat masové migrace. „Nestrašme veřejnost. Také si uvědomme, že tady mluvíme o lidech, kteří by utíkali, aby si zachránili život. To mi připadá nelidské,“ okomentoval to pro Seznam Zprávy premiér.

Obavy z dopadu ukrajinských uprchlíků na český pracovní trh jsou podle něj liché. „Pan Okamura nechápe, co mají české firmy za problémy, že zoufale potřebují zaměstnance. My se naopak snažíme vytvářet pracovní podmínky pro otevření našeho pracovního trhu právě lidem ze zemí, které jsou nám jazykově a kulturně blízké,“ dodal Fiala.

Vláda se podle něj připravuje na různé varianty, jak se s případnou uprchlickou vlnou vypořádat. „Jsme připraveni na pohyb jednotek lidí i na přesuny tisíců lidí, kteří by museli utíkat z Ukrajiny v případě nějakého vojenského konfliktu,“ dodal premiér.

Už dříve ale ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis prohlásil, že „je přesvědčen, že i v případě ruského vojenského útoku na jejich zemi zůstane většina ukrajinských občanů ve své vlasti a budou bránit svou zemi před agresorem“.

Premiér zatím nebyl schopen říct přesnější podobu chystaných sankcí vůči Rusku, o kterých se momentálně vyjednává. „V prvním kroku reagujícím zatím na uznání nezávislosti separatistických republik zřejmě půjde o menší balík sankcí,“ uvedl premiér.

„Musíme se domluvit na sankcích, které nebudou kosmetické a Rusko je pocítí,“ dodal Fiala.

Reklama

Doporučované