Hlavní obsah

Neprchali by do Česka. Ukrajinci budou bránit svou zemi, říká velvyslanec

Foto: ČTK

Shromáždění za mír pro Ukrajinu, které se konalo o víkendu v Praze.

Reklama

Ukrajinci mohou přijet do Česka, i do celého Schengenu, na nepracovní pobyt ne delší než 90 dnů bez jakéhokoliv víza, stačí jim biometrický pas. Podle velvyslance ale jejich příliv aktuálně nehrozí.

Článek

„K dnešnímu dni nepozorujeme nárůst počtu pasažérů z Ukrajiny ani do Česka, ani do jiných evropských zemí,“ vyjádřil se pro Seznam Zprávy ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis. Dodal také, že „je přesvědčen, že i v případě ruského vojenského útoku na jejich zemi zůstane většina ukrajinských občanů ve své vlasti a budou bránit svou zemi před agresorem“.

Navíc také velvyslanec upozorňuje, že podle něj stálé opakování o možných válečných uprchlících z Ukrajiny „nahrává Rusku do karet“ ve snahách šířit paniku v Ukrajině a v Evropě.

S velvyslancem Perebyjnisem se shoduje i Viktor Rajčinec, předseda Ukrajinské iniciativy, české diasporní organizace, která podporuje rozvoj ukrajinské kultury v Česku i Evropě. „Zatím to na emigranty nevypadá. Když už, tak se budou lidé spíše stahovat z východu na západ Ukrajiny,“ řekl Rajčinec pro Seznam Zprávy.

Obě instituce se shodují také na tom, že je zatím ukrajinští občasné nekontaktují s prosbou o pomoc s emigrací do České republiky.

Česká strana to řeší

Přesto se Česko – podobně jako Maďarsko či Polsko – na případnou uprchlickou vlnu z Ukrajiny chystá. Ministerstvo vnitra, které má tuto problematiku v gesci, informovalo na pondělním mimořádném jednání Bezpečnostní rady státu o připravenosti České republiky na větší nápor uprchlíků, ale i na návrat českých občanů z Ukrajiny.

To potvrdil také náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN): „Nemohu popřít, že se o tomto na krizovém štábu mluvilo,“ odpovídá na otázku Seznam Zpráv, zda ministerstva koordinují například i možnou uprchlickou vlnu. „Zdá se, že má ministerstvo vnitra vše připraveno,“ dodal Dvořák. Řekl také, že se ministr zahraniční Jan Lipavský (Piráti) telefonicky spojil s ukrajinským velvyslancem v ČR Perebyjnisem. „Je možné, že se bavili i o tomto, ale nemám o tom informace,“ doplnil náměstek.

O Ukrajincích, kteří by mohli najít útočiště v České republice, ale podle velvyslance řeč nebyla. „V současné době velvyslanectví nekomunikuje s českou stranou ohledně řešení tzv. uprchlické vlny.  Prozatím nejsou, a doufáme, že ani nebudou, žádné reálné předpoklady k tomu, abychom hovořili o nutnosti řešit situaci s válečnými uprchlíky,“ napsal Perebyjnis.

„Občas se mnou lidé možnost odchodu konzultují, ale konkrétní případy zatím neevidujeme,“ říká Rajčinec z Ukrajinské iniciativy. Dodává ale, že je v České republice spousta Ukrajinců, kteří už tu žijí roky, má i české občanství a snaží se sem přestěhovat i svoji rodinu. „To ale nesouvisí bezprostředně s tímto konfliktem,“ říká.

Druhá největší česká minorita

V České republice podle výsledků sčítání lidu z minulého roku žije na 78 tisíc lidí, kteří se hlásí k ukrajinské národnosti. Pro srovnání, před dvaceti lety to bylo jen osm tisíc lidí. Jde o druhou nejpočetnější menšinu v Česku, hned po Slovácích.

Co se týče vízových povinností pro Ukrajince mířící do Česka, pravidla platí následovná: nepracovní pobyty do devadesáti dnů jsou do ČR i do celého Schengenu možné bez jakéhokoliv víza s podmínkou, že je dotyčný držitelem biometrického pasu. Pro pobyty delší než 90 dní je pro Ukrajince vízum pro cesty do ČR povinné. Nelze si o ně ani zažádat na území Česka.

Azyl v Česku získalo za posledních osm let 55 lidí z Ukrajiny. Dalších 404 dostalo dočasnou ochranu. Celkem ministerstvo vnitra obdrželo od roku 2014 do konce loňska od Ukrajinců a Ukrajinek 3 608 žádostí o mezinárodní ochranu. Vyplývá to ze statistických zpráv resortu o žadatelích, na které upozornila ČTK.

Reklama

Doporučované