Hlavní obsah

Napětí na Ukrajině roste. Poslat další zbraně teď není v plánu, uvedl premiér

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo vnitra je stále připravené na to, že v případě žádosti Slovenska vyšle policejní kontingent ke slovensko-ukrajinským hranicím.

Článek

Kvůli situaci na Ukrajině v pondělí mimořádně jednala Bezpečnostní rada státu. Podle premiéra Petra Fialy musí být Česká republika připravena na humanitární pomoc Ukrajině, stejně jako na případnou vlnu uprchlíků, pokud dojde ke konfliktu.

Zatím ale není v plánu podobný krok na podporu Ukrajiny, jako bylo nedávné zaslání dělostřeleckých granátů.

„Česká republika tady udělala jasný krok, kdy nejen slovy, ale činem podpořila Ukrajinu. To bylo poslání dělostřeleckých granátů, žádný další takový konkrétní krok teď není plánován,“ uvedl Fiala.

Dodal ale, že Česko je připravené reagovat na případné požadavky Ukrajiny. Stejně tak je ministerstvo vnitra připravené vyslat na slovensko-ukrajinskou hranici kontingent českých policistů, aby pomáhali podobně jako v Makedonii nebo Maďarsku. Vyslání závisí na žádosti Slovenska.

Celý kabinet doufá, že diplomatická jednání ohledně situace na Ukrajině budou úspěšná. „Zároveň se ale společně v rámci Evropské unie a se spojenci v NATO připravujeme na nejhorší možný scénář,“ uvedl mluvčí Ministerstva vnitra Ondřej Krátoška na dotaz Seznam Zpráv, jaké varianty nyní rezort zvažuje.

„Jsme připravení na různé scénáře, už od roku 2014 existují plány, které momentálně podrobujeme revizi. V případě vyhrocení situace je pro nás klíčová humanitární pomoc na místě,“ dodal Krátoška.

Premiér situaci na Ukrajině řešil také s evropskými politiky. Postoj evropských států je podle něj jednotný.

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan v sobotu na svém twitteru napsal, že doufá, že k válce nedojde.

„Připravovali jsme se a stále se připravujeme na všechny varianty. Doufáme ale, jako země, která má s ruskou agresí bezprostřední historickou zkušenost, že to bezprecedentní ohrožení míru v Evropě, asi nejvážnější, které tu od 2. světové války máme, že nedojde k jeho válečnému naplnění,“ uvedl Rakušan.

O napjatém stavu na hranicích mezi Ukrajinou a Ruskem jednal také dopoledne krizový štáb Ministerstva zahraničí. Probíral další možnosti materiální či humanitární pomoci Ukrajině a situaci českých diplomatů tam.

Rodinní příslušníci pracovníků ambasády v Kyjevě už odcestovali, k opuštění Ukrajiny se rozhodly též čtyři konzulární referentky. Na velvyslanectví zůstane přes 20 pracovníků, na generálním konzulátu ve Lvově, kde stavy redukovány nejsou, zhruba 30.

Ministerstvo vnitra na zasedání krizového štábu informovalo o připravenosti na případný větší nápor uprchlíků z Ukrajiny, respektive na návrat českých občanů ze země. Česká diplomacie o víkendu varovala před cestami na Ukrajinu kvůli napjaté situaci na hranicích s Ruskem.

Českým občanům, kteří již v zemi jsou, doporučuje, aby zvážili opuštění Ukrajiny. Pokud k tomu budou chtít využít letecké dopravy, měli by tak učinit bezodkladně vzhledem k možnému omezení či pozastavení služeb aerolinek. Lidé, kteří se rozhodnou na Ukrajině zůstat, by měli podle doporučení Černínského paláce dbát maximální opatrnosti a pro případ nouze mít připravený plán evakuace.

Reklama

Doporučované