Hlavní obsah

Opozice chce vyšší růst části příspěvků na péči pro postižené

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Autor jednoho z pozměňovacích návrhů, poslanec ANO Aleš Juchelka.

Reklama

Růst příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením, který navrhla koalice, má opozice za „zásadně nespravedlivý“. Ve druhém sněmovním čtení navrhli její poslanci významnější navýšení.

Článek

Opoziční hnutí ANO a SPD navrhla razantnější zvýšení části příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením, než jak se na něm dohodla koalice. Pozměňovací návrhy se týkají ve velké většině prvního a druhého stupně závislosti na pomoci druhých. Opoziční poslanci je podali při pátečním druhém sněmovním čtení novely, která má zdůraznit podporu poskytování sociálních služeb potřebným lidem v jejich domácím prostředí. O podobě předlohy bude dolní komora hlasovat pravděpodobně v dubnu.

Koaliční návrh, jak jej už podpořil sociální výbor, zvyšuje od července dávku ve třech ze čtyř stupňů závislosti na pomoci druhých o zhruba desetinu až dvě pětiny. Nejnižší dávka by měla zůstat na současné úrovni. Stát by na příspěvcích vydal o sedm miliard korun ročně navíc.

Skupina poslanců ANO v čele s Alešem Juchelkou navrhla rapidnější zvyšování. Druhá úprava poslanců ANO zvedá nad koaliční návrh příspěvky jen v prvním stupni závislosti. Poslankyně SPD Šafránková nabídla hned pět variant.

Juchelka má růst příspěvků navržený koalicí za „zásadně nespravedlivý“. Za 880 korun, tedy hodnotu nejnižší výměry, už podle něho není možné žádnou službu koupit. „Je to opravdu situace tristní,“ poznamenal. Podle Šafránkové se koalice snaží návrhem jen částečně hasit požár, který dlouhou dobu ignorovala. Nejméně příznivá je situace lidí v prvním a druhém stupni závislosti na pomoci jiných, míní.

Příspěvek na péči (nad 18 let)

Stupeň závislostiVýše příspěvkuPočet nezvládaných životních potřeb
I. Lehká880 Kč3 - 4
II. Středně těžká4400 Kč5 - 6
III. Těžká12 800 Kč7 - 8
IV. Úplná19 200 Kč9 - 10
Zdroj: uradprace.cz

Reklama

Doporučované