Hlavní obsah

Dotace na „dům po babičce“ přeje bohatým, Češi dostanou víc než Němci

Petr Holub
reportér
Foto: Eva Pruchova, Shutterstock.com

Kritici například namítají, že nové dotace míří hlavně na vlastníky domů, a nemyslí na obyvatele bytů. Ilustrační snímek.

Reklama

ANALÝZA. „Snad je to špatný vtip. Z pohledu bytové politiky je to nejhorší program za posledních dvacet let,“ říká sociolog Martin Lux o štědrém dotačním programu Oprav dům po babičce. Jeho revizi žádá i vicepremiér Ivan Bartoš.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Co píšeme v analýze:

  • Přes dotační program Oprav dům po babičce (ODPB) přijde na trh z evropského Modernizačního fondu 40 miliard korun, odhaduje ministr Hladík.
  • Dokonce i v bohatých sousedních zemích si o takových možnostech mohou nechat zdát. Rakušané se musí pro zateplení spokojit s třetinovou částkou.
  • Kritický je k ODPB sociolog Martin Lux: „Vždy by měly snižovat nerovnosti ve společnosti, a ne je naopak zvětšovat“.

Program Oprav dům po babičce ekologického ministra Petra Hladíka (KDU-ČSL) nabízí tak vysokou podporu, že mohou závidět i Němci. Podle sociologa Martina Luxe však jde o jeden z nejhorších programů na podporu bydlení, jaké zažil. Jeho revizi žádá vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti).

Na rekonstrukci jednoho rodinného domu dosud přispíval dotační program Nová zelená úsporám průměrnou částkou 240 tisíc korun. Jeho dalším dějstvím je program nazvaný Oprav dům po babičce, podle kterého mohou majitelé žádat o milion jenom na zateplení. Vedle toho mohou inkasovat částky v rozmezí 100-200 tisíc korun na instalaci fotovoltaických elektráren, výměnu kotle, zařízení zelené střechy, využití dešťovky atd. K dispozici jsou také příplatky pro rodiny, které mají trvalé bydliště v některé ze dvou tisíc odlehlých obcí, případně příplatky za výchovu dětí. Slíbená dotace pokryje podle výpočtu Ministerstva životního prostředí dvě třetiny nákladů na přestavbu.

Převratný dotační titul Čechům demonstroval, jaký rozměr může mít Green Deal, celoevropský projekt, který má za cíl snížit spotřebu energií, omezit produkci oxidu uhličitého a zastavit tak klimatickou změnu.

Přes program Nová zelená úsporám se ročně obvykle rozdělovaly dvě miliardy korun ze státního rozpočtu. Loni už úřady rozdaly sedm miliard, v první řadě na instalaci solárních panelů. Měly totiž k dispozici prostředky z Modernizačního fondu, ve kterém EU shromažďuje výnosy z emisních povolenek. Podle mluvčí Ministerstva životního prostředí Lucie Ješátkové rozdělí stát letos žadatelům přinejmenším stejnou částku.

„Od roku 2021 už byly schváleny žádosti za 28 miliard korun,“ vypočítává mluvčí. Díky dokončeným projektům se tuzemská produkce skleníkových plynů sníží přinejmenším o 700 kilotun ročně, tedy o 0,6 procenta. Tento efekt se přirozeně posílí, když se přes titul Oprav dům po babičce na trh vrhne z Modernizačního fondu najednou 40 miliard, jak odhaduje ministr Hladík.

Česko – Oprav dům po babičce

Žádat může majitel domu, který je ekonomicky aktivní a slíbí, že v opraveném domě bude 10 let bydlet. Příjemci mohou využít celou řadu dotačních titulů, proto lze maximální možnou dotaci jen odhadnout.

v korunáchv procentech nákladů
Podpora na zateplení1 000 00050
Kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo140 000x
Solární ohřívač vody60 000x
Teplo z odpadní vody 50 000x
Větrací systém105 000x
Dešťovka105 000x
Zřízení fotovoltaické elektrárny200 000x
Zelená střecha100 000x
Dobíjecí stanice15 000x
Projekt a posudek50 000x
Bonus pro vybrané kraje150 000x
Kombinační bonus80 000 x
Rodinný bonus50 000 na dítěx
Celkemcca 2 000 000x

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí.

Poznámka: Ministerstvo uvádí modelový příklad, podle kterého dotace uhradí 1,2 milionu korun, tedy 66,2 procenta nákladů. Nepočítá však s výměnou topení, zelenou střechou atd.

Ekologové zrychlení ocenili. „Hlavní předností programu je, že cílí na solidní úspornost a připouští maximální energetickou náročnost třídy B,“ shrnuje za Hnutí Duha Jiří Koželouh. Dotaci bude moci využít větší část populace než obvykle, protože se peníze vyplácí předem, a ještě bude možné si vzít dotovaný úvěr.

„Myslím, že je skvělé, že bude možné získat prostředky na renovace předem. Dále mě potěšila možnost kombinace kofinancování zbytku projektu výhodným úvěrem,“ chválí Hladíkův plán skoro stejnými slovy Jan Svoboda z Asociace pro mezinárodní otázky.

Dokonce v bohatých sousedních zemích si o takových možnostech mohou nechat zdát. Rakušané se musí pro zateplení spokojit s třetinovou částkou. Peníze jsou navíc určeny pouze pro domy starší dvaceti let, zatímco z projektu Oprav dům po babičce lze postavit úplně nový dům, což dotační podmínky nevylučují.

Německá domácnost může na zateplení čerpat v přepočtu cca 1,5 milionu korun, tedy částku zhruba na zdejší úrovni. Úřady ovšem neproplácejí dvě třetiny, ale nejvýš pětinu nákladů na stavbu, navíc musí žadatel splnit přísnější podmínky. Například bez individuálního sanačního plánu má nárok jen na 700 tisíc.

Německo – Dotace pro efektivní budovy

Dotace pro zateplení je určena pro domy starší 10 let. Žádat může každý majitel domu.

Existuje povinnost vyměnit plynové a naftové topení do 30 let od uvedení do provozu. Bonus za zrychlení může čerpat majitel, který vymění plynové a naftové topení starší než 20 let.

v eurechv korunáchv procentech nákladů
Výměna topení30 000720 00070
Z toho:Základní podporaxx30
Podpora rodinám s nízkými příjmyxx30
Bonus za zrychleníxx20
Bonus za využití tepla z odpadní vodyxx5
Zateplení 30 000720 00015
Zateplení (s individuálním sanačním plánem)60 0001 440 00020
Celkem60 0001 440 00042
Celkem (s individuálním sanačním plánem)90 000 2 160 00027

Zdroj: Spolkové ministerstvo průmyslu a ochrany klimatu

Němci se ovšem zaměřili na výměnu topení. Oproti slibům českého nebo rakouského státu doplatit za peletový kotel či tepelné čerpadlo 150-200 tisíc korun, německá rodina může žádat až čtyřnásobek. Chudší domácnosti s příjmy pod 85 procenty průměrné mzdy tím mohou pokrýt až sedm desetin nákladů. V případě Němců však nejde jen o velkorysou nabídku. Podle zákona totiž musí domácnosti vyměnit kotle na plyn nebo naftu, pokud byly instalovány před třiceti lety nebo dříve. A pokud tamní občan dům zdědí, musí plynový či naftový kotel vyměnit už do dvou let.

Přesto ekologický rozměr Hladíkova programu neusmíří kritiky z jiných oborů. „Z pohledu bytové politiky je to nejhorší program za posledních dvacet let,“ říká sociolog Martin Lux ze Sociologického ústavu Akademie věd.

Připouští, že podpory majitelům domů mohou sledovat víc cílů najednou, včetně ochrany klimatu. „Ale vždy by mělo platit, že by měly snižovat nerovnosti ve společnosti, a ne je dokonce ještě naopak zvětšovat,“ dodává expert s tím, že právě takové „riziko, ne-li jistotu“ obsahuje program Oprav dům po babičce. Nejde jenom o to, že miliony dotací dostanou i lidé, kteří už milionáři jsou, na opravu svých rekreačních objektů. Zároveň programu nemohou využít mladí lidé na počátku kariér, kteří zpravidla žádné domy „po někom“ nedědí. „Snad to opravdu je špatný vtip,“ věří Martin Lux.

Rakousko – Sanační ofenziva

Dotace pro zateplení je určena pro domy starší dvaceti let. Žádat může každý majitel domu.

v eurechv korunáchv procentech nákladů
Zateplení14 000 336 00050
Výměna topení 7500180 000x
Solární ohřívač vody150036 000x
Bonus za výměnu plynového kotle200048 000x
Celkem25 000 600 000x

Zdroj: Österreichs digitales Amt

„Prostor na zlepšení“ v programu ministra Hladíka vidí jeho kolega z resortu místního rozvoje Bartoš, který má bydlení ve vládě na starost. „Program s námi konzultován nebyl,“ potvrzuje rozpaky odpovědného ministra jeho mluvčí Veronika Hešíková.

Chybou je podle Bartošových expertů fakt, že dotační plán zvýhodňuje nejbohatší rodiny podle pravidla „čím větší dům, tím větší dotace“. Proto by se strop na podporu vypočtenou podle obytné plochy měl snížit ze současných 350 metrů čtverečních na průměrnou velikost rodinného domu, tedy 80 metrů čtverečních. Míra dotace 66 procent nákladů je také příliš vysoká. „V bytové politice bývá praktikována jen u sociálních bytů,“ připomíná mluvčí.

Bartošovi experti zároveň radí, aby ekologické dotace nezapomínaly na rekonstrukce bytových domů. S tím souhlasí sami ekologové. „Nedostatkem celé státní pomoci se zateplováním je převažující cílení na majitele rodinných domů. Chybí pomoc nízkopříjmovým rodinám v bytových domech a nájemním bydlení, kde se nachází největší část lidí v energetické chudobě,“ upozornil Jiří Koželouh z Hnutí Duha.

Reklama

Doporučované