Hlavní obsah

„Ostrá slova padla, při projevu Dona Pabla.“ Blažek místo politiky recitoval

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Reklama

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek zpestřil kongres ODS v Praze. Na rozdíl od svých kolegů z vlády neměl projev, ale rozhodl se kolegy pobavit svým dvouminutovým vystoupením.

Článek

Na kongresu ODS v Praze hned v úvodu vystoupil premiér Petr Fiala, šéf Senátu Miloš Vystrčil a několik ministrů občanských demokratů. Všichni měli připravený stejný scénář. Vystoupit s projevem před delegáty na pódiu.

Jinak to udělal ale ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Svým spolustraníkům řekl, že má narozeniny a poté v nadsázce nastínil, jak budou novináři psát o kongresu.

„Protože jsme příliš vážní a já mám dnes narozeniny, tak vám chci poděkovat, že vás tolik přijelo na moje narozeniny. Myslím, že takto plný sál měl naposledy soudruh Stalin, a já vám na úvod mohu závazně slíbit, že vy se na rozdíl od jeho hostů vrátíte domů živí,“ prohlásil ministr za potlesku a smíchu přítomných.

Pokračoval tím, že se rozhodl obdarovat novináře, protože oni ho obdarovávají už roky „různými milými články“. Poté z papíru přečetl hesla o průběhu kongresu, která zástupcům médií dopředu připravil. Bylo mezi nimi „zahájení kongresu – delegáti ve stresu“ či „ostrá slova padla při projevu Dona Pabla“, čímž Blažek narážel na svou přezdívku.

Přidal také apel „Stanjuru kdo nezvolí, toho rovnou zastřelí“. Ministr financí Zbyněk Stanjura nemá ve volbě prvního místopředsedy strany protikandidáta, stejně jako premiér Petr Fiala nemá konkurenta ve volbě předsedy strany.

ODS si po dvou letech v sobotu zvolí nové vedení, Fiala bude funkci předsedy obhajovat počtvrté.

V pátek odpoledne Fiala ve svém projevu řekl, že Česko má štěstí, že se už vláda neopírá o komunisty a proruské extremisty. Podle Fialy je také dobře, že vznikla koalice Spolu, která vyhrála sněmovní volby.

„Naším hlavním mottem bylo přinést změnu a ubránit naši zemi před destrukcí ze strany populistů a extrémistů. Bylo to správné rozhodnutí,“ vrátil se Fiala ke sněmovním volbám. „Koalice Spolu zvítězila a těsně jsme porazili dlouhodobého favorita hnutí ANO, tedy populistickou formaci Andreje Babiše. Je to obrovský závazek, ODS si nemůže dovolit své voliče zklamat. Mnozí nás volili nikoli proto, že by nás milovali, volili nás proto, že jsme jim přišli jako nejmenší zlo. Prostě si řekli, že zavřou oči a ještě jednou to s námi zkusí. To musíme mít na paměti a podle toho se chovat ve vládě, v krajích, v Parlamentu a místních zastupitelstvech,“ řekl Fiala ve svém úvodním projevu.

Delegáti zvolí vedení v sobotu

V sobotu dopoledne budou hosty kongresu předsedové všech vládních koaličních stran – Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Vít Rakušan (STAN) a Ivan Bartoš (Piráti). Volba předsedy je naplánovaná v sobotním dopoledním bloku, odpoledne budou delegáti volit zbytek vedení.

O místa řadových místopředsedů mají zájem vedle dosavadních – ministrů Martina Baxy a Martina Kupky a europoslance Alexandra Vondry – také senátor Tomáš Goláň a pražský zastupitel a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Reklama

Doporučované