Hlavní obsah

Pavel pozval Zemana na inauguraci. „Měl na srdci tři věci,“ řekl po jednání

V Lánech jednal končící prezident s tím nastupujícím.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Zhruba tři týdny před střídáním v úřadu prezidenta se na zámku v Lánech sešli Miloš Zeman a jeho nástupce ve funkci Petr Pavel.

Článek

Pavel dorazil do Lán nedlouho před 11. hodinou a schůzka byla naplánována zhruba na hodinu.

„Jsem rád, že nemusíte čekat venku,“ začal tiskovou konferenci Pavel směrem k novinářům s narážkou na skutečnost, že dosud museli na politiky po jednání s prezidentem čekat před branou do lánského zámku. Tentokrát měli k dispozici Hudební salon.

Zeman podle Pavla neúčast na tiskové konferenci zdůvodnil tím, že je nikdy nedělal a na poslední chvíli to měnit nehodlá.

„Měl na srdci tři body, které mi chtěl sdělit – jeho komentář k výsledkům voleb, dál mně chtěl říct, jak vnímá pozici prezidenta, mé výhrady ve vztahu k prezidentské kanceláři, které jsem měl během volební kampaně i po zvolení,“ řekl pak Pavel k samotnému průběhu schůzky.

Pokud jde o hodnocení lednových prezidentských voleb, předseda hnutí ANO Andrej Babiš si je podle Zemana prohrál sám. Pavel mu pak řekl, že měl štěstí na tým, ale pomohly mu i chyby soupeře.

Zemanovo dilema

Pavel novinářům řekl, že Zeman podle něj měl dilema, zda by měl být prezident pouhým vykonavatelem návrhů Parlamentu či vlády, nebo hráčem, který může do politických procesů vnášet vlastní iniciativu.

Zemana podle svých slov pozval na inauguraci a také mu sdělil, že by se jeho žena Eva ráda sešla se současnou první dámou Ivanou Zemanovou.

Končící prezident ho prý ujistil, že nebude jmenovat předsedu Ústavního soudu, „i když podle jeho právního výkladu by na to právo měl“.

Podle Pavla rovněž během schůzky zmínil činnost bezpečnostní agentury na Hradě. „Z mé strany to považoval za předčasné. On by uvítal, kdybych o tom mluvil až po inauguraci, kdy se seznámím s detaily,“ přiblížil.

Jednání s Macronem

Pavel na dotaz Seznam Zpráv nechtěl sdělit, zda se dohodl na spolupráci s někým novým, kdo by byl v jeho týmu.

Komentovat dopředu nechtěl ani to, kdy se tento týden sejde s exposlancem STAN Janem Farským. Toho zvolený prezident podle několika zdrojů Seznam Zpráv zvažuje jako možného poradce pro otázky domácí politiky.

Petr Pavel koncem tohoto týdne zamíří na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Už začátkem února avizoval, že by na ní mohl vést neformální jednání. Nyní oznámil, že má v plánu schůzky například s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem či prezidentem Litvy Gitanasem Nausédou.

Nastínil rovněž, že do konce března nejspíš navštíví Slovensko, setká se také s polským prezidentem Andrzejem Dudou a německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Přetahovaná o schůzku

Pondělnímu jednání na zámku v Lánech předcházela přetahovaná o to, kdo má setkání končícího a nastupujícího prezidenta iniciovat.

Například Jindřich Forejt, někdejší hradní protokolář Miloše Zemana i Václava Klause, mínil, že by měl jednání zorganizovat spíše úřadující prezident. „Je stále společensky významnější,“ vysvětlil.

To samé původně očekával i Pavlův tým. „Když k tomu nedošlo, navrhli jsme ho my. Prezident termín přijal,“ oznámil nakonec zvolený prezident začátkem února.

+8

Pavlovy pochybnosti o KPR

Pavel se v uplynulých týdnech vyjadřoval poměrně kriticky k praktikám nynějšího vedení Kanceláře prezidenta republiky. Nechal se například slyšet, že není vyloučeno, že kvůli dění na Hradě podá trestní oznámení. Poukázal přitom na podezření z neoprávněného nakládání s utajovanými dokumenty a jejich skartace na Hradě za Zemanovy éry.

Zeman podle Pavla souhlasil s poskytnutím protokolu z kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ohledně hospodaření Kanceláře prezidenta republiky a jí podřízených organizací. Závěr kontroly, která je již hotová, by podle dřívějšího vyjádření šéfa NKÚ Miloslava Kaly mohl být zveřejněný za maximálně několik týdnů.

Pavel chce po inauguraci také nechat důkladně prohlédnout prostory na Pražském hradě, protože je z bezpečnostního rizika nepovažuje za vyhovující. Dokud se situace nezmění, nechce tam proto pracovat. Obává se mimo jiné odposlechů.

Miloši Zemanovi končí mandát 8. března, Petr Pavel složí prezidentský slib o den později. Do té doby nemá žádné pravomoci. Jeho tým nyní úřaduje z Hrzánského paláce, který mu zapůjčil premiér Petr Fiala (ODS).

Jak bude nový prezident uveden do úřadu?

AKTUALIZACE: Doplnili jsme o výroky po tiskové konferenci.

Reklama

Doporučované