Hlavní obsah

Pavel má nového kancléře: Požádá o prověrku na stupeň tajné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Kancléř prezidenta Milan Vašina.

Reklama

„Ztotožňuji se s hodnotami pana prezidenta,“ prohlásil nový kancléř prezidenta Milan Vašina na tiskové konferenci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na Pražském hradě došlo v týmu prezidenta Petra Pavla k výměně na prestižním postu. Novým kancléřem je Milan Vašina.

V pátek se představil na tiskové konferenci na Pražském hradě, kde stručně zrekapituloval svoji kariéru: Pracoval v telekomunikacích, byl poradcem šéfů různých firem a působil jako ředitel Aspen Institute.

Na dotaz novinářů oznámil, že požádá o bezpečnostní prověrku. „Ano, zažádám o bezpečnostní prověrku na stupeň tajné,“ řekl kancléř a popsal, proč nabídku pracovat pro prezidenta přijal.

„Ztotožňuji se s hodnotami pana prezidenta, že chce spojovat společnost, budovat důvěru a diskutovat strategická témata. Nabídku pana prezidenta jsem přijal a podporoval jsem ho v kampani,“ řekl.

Nejsem sólový hráč, říká nový kancléř

Ujistil, že pozici kancléře přijímá s pokorou a respektem. „Klíčovým slovem pro to, co chci dělat, je kontinuita. Budeme pokračovat v profesionalizaci kanceláře. Budeme se zaměřovat na priority pana prezidenta, na otevírání Pražského hradu a Lán,“ popsal svoji vizi.

O sobě samém kancléř Vašina řekl, že není sólový hráč. V rámci předávání funkce se potkal se všemi řediteli odborů.

„Byl bych velice rád, abychom s týmem pracovali na dobrém a profesionálním obrazu Kanceláře prezidenta republiky. Byl bych rád, aby se o tom, co se děje na Hradě, mluvilo dobře.“

Pětapadesátiletý manažer přichází do prezidentské kanceláře z postu výkonného ředitele středoevropské pobočky mezioborové platformy Aspen Institute, v jejímž čele působil od roku 2020.

Největší část profesního života Vašina spojil se skupinou Deutsche Telekom, pod kterou spadá český mobilní operátor T-Mobile. K firmě RadioMobil, která spustila předchůdce T-Mobile, GSM síť Paegas, nastoupil už v roce 1997 a vystřídal v ní několik manažerských pozic v marketingu, než v roce 2000 přešel do slovenského Eurotelu, z nějž se později stal slovenský T-Mobile.

Postupně se tam vypracoval až na pozici generálního ředitele slovenského operátora, od roku 2016 vedl Slovak Telekom. Z telekomunikační skupiny odešel v roce 2018, a to po 21 letech.

Vohralíková z Hradu odešla

Jana Vohralíková skončila ve funkci vedoucí Kanceláře prezidenta republiky k 15. únoru. Důvody jejího odchodu jsou osobní, uvedl odbor komunikace Hradu na webu.

Prezident Pavel její působení ocenil, odvedla podle něj skvělou práci v těžké době začátku jeho prezidentského mandátu a budování kanceláře.

„Dokázala přivést do vedoucích pozic profesionály, nastavit organizaci a fungování celého týmu,“ uvedl prezident. „Byl bych potěšen, kdybych mohl i nadále využívat její zkušenosti nebo doporučení a zůstal s ní v kontaktu. Dveře na Hrad bude mít otevřené,“ dodal.

Seznam Zprávy už dříve uvedly, že Vohralíková na Hradě končí mimo jiné po konfliktu s poradcem prezidenta, bývalým diplomatem Petrem Kolářem.

Kontroverze Jany Vohralíkové

Vohralíková před příchodem na Hrad působila jako kancléřka Senátu. Reportéři tehdy upozornili na vlnu odchodů zaměstnanců nebo podezření na netransparentní zadávání zakázek, za které byla Vohralíková odpovědná. Ona sama kritiku odmítala.

Prezident Petr Pavel ještě před usednutím do funkce mluvil o možných trestních oznámeních. S tím, že se na Hradě v éře jeho předchůdce děly nepravosti. Vohralíková to pak ale veřejně mírnila. „Mám tendenci udělat tlustou čáru za minulostí, protože bychom se v ní jinak mohli hrabat celých pět let,“ uvedla loni v květnu.

A později ještě například uváděla, že texty Seznam Zpráv o tom, jak Mynář do hradního skladu nakupoval slivovici od autobazaru, nebo si nechal vozit stromky do Osvětiman hradní dopravou, jsou „mediálně velmi nafouknuté, což poté hází špatné světlo na celý Hrad“.

Reklama

Doporučované